Magasin > Storbritanniens val (Nummer 3, 2015)

Nummer

I det här numret

Storbritanniens val

Storbritanniens val

Innehåll

Du får inte plats

Digitaliseringen har klippt av banden mellan arbete och plats. Frågan är vad som kan kompensera för den instabilitet som alltmer präglar arbetslivet.

Kafkas okände kusin

Författaren Max Blecher, som dog 1938, var länge bortglömd i ett Rumänien som styrdes av fascistiska och kommunistiska regimer. På senare tid har han blivit en kultförfattare i sitt hemland och även översatts till svenska.

Nabokovs bleka brev

Vladimir Nabokovs kärleksbrev till Vera har nu publicerats. Maxim Grigoriev blir inte upphetsad.

Ökad klyfta mellan högt och lågt

De amerikanska tv-programmen är antingen elitistiska eller vulgära. De folkbildande programmen däremellan håller på att försvinna.

Rockens gudmoder

I år skulle musikern Sister Rosetta Tharpe ha fyllt 100. Hon påverkade Elvis och Chuck Berry, men glömdes sedan bort.

När Sverige och Ryssland var vänner

I år är det 70 år sedan andra världskriget slutade, och Sovjets krigsinsatser har på senare tid debatterats. Omedelbart efter kriget blundade många i Sverige för Stalins terror.

Viljan att välja väst

I en av Tbilisis parker sitter Ronald Reagan på en bänk. Statyn är en sinnebild av Georgiens frihetligt västvänliga inställning som ännu vägleder landets utveckling.

Magkänslans triumf

Den kritiserade intervjun med Israels ambassadör visar faran med Sveriges Radios nyhetsdramaturgi.

Mindfulness på 1910-talet

Vi läser böcker och artiklar, går på kurser och låter mobilappar påminna oss om det: att slappna av och göra medvetna pauser i vardagen. Mindfulness har blivit en sorts medicin mot den snabba samtidens stress. Ordet må vara nytt, men innebörden har funnits länge.

Nästa: Recension