Magasin > Storbritanniens val (Nummer 3, 2015)

Nummer

I det här numret

Storbritanniens val

Storbritanniens val

Innehåll

Överdrivet om svältkur

Att Sverige på några decennier gick från elitutbildning till massutbildning var en av 1900-talets mest påtagliga och positiva samhällsförändringar. Nu har vi fler som doktorerar än det fanns gymnasister när jag började skolan 1956. När jag tog studenten 1968 läste 50 000 på högskola, nu är det sju gånger så många, 350 000.

Politikens nya demografi

Nästan hela Sveriges befolkningsökning sker bland dem med utländsk härkomst. En anpassning till den nya demografin blir en ödesfråga för partierna.

Fåfängans marknad

Feminismens kamp mot orättvisor och förtryck kan säkert leda till ett bättre liv. Men som moralisk vägledare har den sina begränsningar.

I korthet

Partier som går från ingenting till någonting ligger länge under radarn och ruvar. Och så kommer det där ögonblicket, egentligen en ackumulation av händelser, som innebär strålkastarljus och medialt genomslag på nationell nivå. Därefter gäller det att bita sig fast, ta ett steg i taget och sakta men säkert bygga upp en bas, en organisation och ett förtroendekapital som skyddar mot misstag och kriser.

”Prisa Putin och köp dollar”

1996 kom den amerikanska mäklaren Bill Browder till Moskva, 28 år gammal. Han skulle snart bli den största utländska investeraren i Ryssland någonsin med sitt bolag Hermitage Capital. Affärsidén var att investera i undervärderade aktier och köpa upp vouchrar, som ryska staten delat ut till sina invånare över 18 år.

Vad var det jag sade!

Vad det är skönt att få sina förutfattade meningar bekräftade!

Allt går igen

Den politiska krisen efter valet vittnar om ett konstitutionellt förfall. Erik Gustaf Geijers tankar om demokratiska motkrafter äger aktualitet även i vår tid.

Nästa: Krönika