Magasin > Tyskland (Nummer 1, 2019)

Nummer

I det här numret

Tyskland

Tyskland

Innehåll

Fråga efter principer

För den som vill spekulera kring det offentliga samtalets framtid kan det vara fruktbart att börja med att klargöra vad man menar med termen ”offentligt samtal”.

Stigmatiserade

Tusentals homosexuella har gått under jorden i Tanzania. Regeringens häxjakt är betecknande för inställningen till sexuella minoriteter i delar av Afrika.

Medier i små smulor

Vi får snart ett samhälle utan massmedier med en gemensam verklighetsbild. Och utan ett demokratiskt kitt.

Historiens dom blir hård

Politiker och myndigheter har reagerat senfärdigt och naivt mot terrorism och extremism. De har påverkats av samhällsdebattörer som relativiserat och förnekat förekomsten av islamistisk terror.

Ideologin på marsch

Marscher för vetenskap och kunskap innebär inte en återupprättelse av fakta och objektivitet. De är ett uttryck för politiseringen av vetenskapen.

Gå och bada

Moskvas utomhusbassäng Tjajka är en uppenbarelse i den långa ryska vintern. Det är också en sociologisk studie.

Falsk matematik

I Axess nr 9/2018 finns en recension, signerad Håkan Arvidsson, av Jim Holts bok When Einstein Walkedwith Gödel. Dessvärre innehåller artikeln ett antal sakfel och tveksamheter.

En värsting till syster

Hon var inte av denna värld.

De nödvändiga kaféerna

Inför en resa till Budapest fick jag rekommendationen av en bekant med ingående kunskap om staden att undvika Café New York, ”italienare har nu tagit över och ersatt all vacker gammal inredning med kromad plast”.

Nästa: Krönika