Magasin > Världsordning i kris (Nummer 3, 2018)

Nummer

I det här numret

Världsordning i kris

Världsordning i kris

Innehåll

Frågetecken kring Fronten

Nationella fronten formar sig ständigt efter sin epok och dess rädslor. Partiets grundare använde ligistfasoner, hans dotter och efterträdare har försökt polera fasaden. Margareta Melén begrundar populisthögerns baksmälla efter presidentvalet i Frankrike.

Farliga förbindelser

De inbördes relationerna mellan världens tre största ekonomier har varit turbulenta och spända i modern tid, då samtliga flera gånger har spelat ut de två övriga mot varandra.

Självstudier i tyranni

Stalin var skeptisk. ”Jag är emot tanken på en biografi. Maxim Gorkij hade en liknande idé; också han frågade mig, men jag avrådde. Jag tror inte tiden har kommit för en Stalinbiografi.” Året var 1935 och Stalins svar är skrivet rakt över ett brev från partikamraten Jemeljan Jaroslavskij. Han hade helt rätt.

Att kapa staten

Stora journalistiska avslöjanden börjar ofta med ett hugskott, en vag idé. ”Det här verkar egendomligt. Kanske borde jag titta på det?”

Se dig om i vrede

Martha Craven Nussbaum är en av vår tids mest uppburna och citerade filosofer. Den form hon har mejslat ut för sitt skrivande och tänkande utgår från den analytiska traditionen med neo-aristoteliska förtecken. Härifrån förfinar och återanvänder hon troper och teman om och från humanistisk etik.

Synd och skam

Vad händer egentligen i Vatikanen? Vad ligger bakom alla rykten om korruption och sexuella övergrepp mot unga prästelever? Den frågan ställde sig den italienska journalisten Gianluigi Nuzzi för tio år sedan.

Manlighetens förfall

I ett föga klassiskt avsnitt av radioprogrammet Hassan ringer Fredrik Lindström upp Expressens kulturredaktion och ber att få tala med musikkritikern och Springsteendyrkaren Måns Ivarsson.

Vinnaren som blev förlorare

Amerikanska vägval inom utrikespolitiken brukar tilldra sig stort intresse. Det är förstås inte någon tillfällighet. USA bär sedan andra världskriget upp det internationella systemet, i betydelsen att det är amerikansk ekonomisk, militär, och därmed även politisk makt som under årtionden har tillhandahållit en grundläggande ram för de internationella relationerna.

Det blåser på toppen

Träsket. Tv-drama. Avsnitt nummer 60. Hope bekände ”vita lögner”. Slutar nästa dag.

Imperiets fiende och hjälte

Inte många känner idag till Jan Christiaan Smuts, född i Kapprovinsens vindistrikt i Sydafrika den 24 maj 1870, död den 11 september 1950 på sin farm Doornkloof utanför Pretoria. När jag nämnde hans namn för min hustru, mindes hon en resa på 1960-talet till en familj i England, där katten hette General Smuts.