Magasin > Världsordning i kris (Nummer 3, 2018)

Nummer

I det här numret

Världsordning i kris

Världsordning i kris

Innehåll

Det klingar dovt

Politik och universitet i USA präglas av misstro och intern polarisering. Det menar Jonathan Haidt, amerikansk socialpsykolog och professor i etiskt ledarskap vid Stern School of Business vid New York University, i Axess nr 2/2018.

Men vad står han för?

Cyril Ramaphosa har slutligen nått sitt mål. Frågan är vad Sydafrikas nye president egentligen vill.

Hämnden är inte ljuv

Det kan kännas bra att vedergälla en oförrätt men ofta mår man sämre än innan den utkrävdes. Upprättelse, försoning och förlåtande kan förbättra både mental och fysisk hälsa – och självkänslan.

När folket försvann

Socialdemokratins hegemoni byggde på etnisk homogenitet och en stark nationalstat. När de förutsättningarna upphörde blev svensk politik alltmer vansklig.

En förtroendefråga

Sveriges Radio och Sveriges Television åtnjuter fortfarande stort förtroende. Men det finns en grupp som misstror public service.

En lärorik historia

När jag kommer tillbaka med mitt rov från frukostbuffén på hotellet i Palo Alto står en kypare vid bordet och studerar framsidan av boken som jag läser för tillfället.

Vänstern drar gränsen

Vänsterhegemonin på kultursidorna betraktas som självklar. Konservativa skribenter tillåts bara inom de gränser som vänstern bestämmer.

En subtil konstform

Det finns tecken på att det modernistiska smakmonopolet inom arkitekturen kan vara på väg att brytas. En så pass inflytelserik arkitekturkritiker som Hugh Pearman, redaktör för det brittiska arkitektförbundets tidning, skrev nyligen en ganska uppskattande artikel om den lilla minoritet brittiska arkitekter som har valt att verka i en klassisk tradition.

Nästa: Krönika