Axess föredrag om geopolitik

Grekerna om geopolitik

Barry Strauss är militärhistoriker och författare. Han är professor i historia och klassicism vid Cornell universitetet i USA. Strauss forskning och böcker handlar om antikens stora ledare och deras framgångar och misstag.

Inspelat i Avesta 2016.

Grekerna om geopolitik

Axess föredrag om geopolitik

Barry Strauss är militärhistoriker och författare. Han är professor i historia och klassicism vid Cornell universitetet i USA. Strauss forskning och böcker handlar om antikens stora ledare och deras framgångar och misstag.

Inspelat i Avesta 2016.

Publicerat 16 mar, 2021
Tillgängligt till Tills vidare

Jihadisternas omvända geopolitiska strategi

Elisabeth Kendall talar om jihadisternas omvända geopolitiska strategi; ett starkt nationellt stöd i jihadismens värdländer ska utgöra grunden för en global jihad.
Politik 25 maj, 2021

Den kinesiska geopolitiken

Jonathan Fenby talar om den kinesiska geopolitiken – Kinas ambition att öka sitt internationella inflytande och bli en ännu starkare stormakt i Ostasien.
Politik 11 maj, 2021

Det geopolitiska spelet mellan USA och Kina

Noah Feldman är professor i juridik vid Harvards universitet och författare till ett flertal böcker. Han intresserar sig särskilt för konstitutionell rätt, relationen mellan juridik och religion samt rättshistoria.
Politik 04 maj, 2021

Militärstrategiska utmaningar

Karl Engelbrektson är Försvarsmaktens arméchef sedan juni 2016. Han talar om militärstrategiska utmaningar ur ett nordiskt och geopolitiskt perspektiv.
Politik 27 apr, 2021

Förändringar i Nordens och Baltikums geopolitik

Med Charly Salonius-Pasternak, forskare vid Utrikespolitiska institutet i Helsingfors.
Politik 27 apr, 2021

Amerikansk geopolitik

Andrew Preston är historiker och författare. Han är verksam som professor i amerikansk historia vid Cambridge universitetet.
20 apr, 2021

Relationen Frankrike-Tyskland

Christine Ockrent är journalist och författare. Hon talar om relationen mellan de två europeiska giganterna, Frankrike och Tyskland. Hur är deras relationer idag och hur påverkas den Europeiska unionen?
Politik 13 apr, 2021

Tredje rikets geopolitik

Richard Overy är professor i historia vid Exeters universitet. Här talar han om hur geopolitikens fokus på territorium passade Hitler och nazisternas fixering vid lebensraum.
Historia 13 apr, 2021

Alfred Thayer Mahan, geopolitik och Grand Strategy

John Maurer är professor vid US Naval War College där hans forskning inriktar sig på det brittiska imperiet. John Maurer talar om den betydelsefulla sjöstrategen Alfred Thayer Mahan.
Historia 08 apr, 2021

Globaliseringens pionjärer: portugiserna

Författaren Robert Crowley är författare och historiker. Hans fokusområden är sjöfarare och de imperier som uppstått i deras kölvatten.
Historia 30 mar, 2021

Skapandet av Europa

Peter Heather är professor i medeltida historia vid King’s College i London. Hans forskning och författarskap har fokuserat på senantiken, särskilt de gotiska och västgotiska kungadömena.
Historia 23 mar, 2021

Maktpolitikens återkomst

Josef Joffe är redaktör för den tyska tidningen Die Zeit och medgrundare till tidningen American Interest. Han är verksam som professor i statsvetenskap vid Stanfords universitet i USA.
Politik 16 mar, 2021