TV > Global Axess 2012: Europa > Hans-Olaf Henkel – Euromantikernas misstag

Global Axess: Europa - Del 13

Hans-Olaf Henkel – Euromantikernas misstag

Avsnitt 13 av 29 i programserie om Europa. Hans-Olaf Henkel var en tidig försvarare av euron. I dag tycker han att engagemanget för valutaunionen utgör hans yrkeslivs största misstag. I samtal med Thomas Gür förklarar han varför.

Hans-Olaf Henkel är professor i internationell företagsledning vid universitetet i Mannheim. Han har tidigare varit ordförande för German Federation of Business (BDI) och innehaft olika chefspositioner inom multinationella IT-företaget IBM.

 

Hans-Olaf Henkel – Euromantikernas misstag

Global Axess: Europa - Del 13

Avsnitt 13 av 29 i programserie om Europa. Hans-Olaf Henkel var en tidig försvarare av euron. I dag tycker han att engagemanget för valutaunionen utgör hans yrkeslivs största misstag. I samtal med Thomas Gür förklarar han varför.

Hans-Olaf Henkel är professor i internationell företagsledning vid universitetet i Mannheim. Han har tidigare varit ordförande för German Federation of Business (BDI) och innehaft olika chefspositioner inom multinationella IT-företaget IBM.

 

Publicerat 20 nov, 2012
Tillgängligt till Tills vidare

Jan Zielonka – Den mångtydiga europeiska identiteten

Avsnitt 29 av 29 i programserie om Europa. Norr och syd, öst och väst, protestantism och katolocism, vin och öl. Jan Zielonka, professor i europeisk politik, samtalar här med Anders Hellner om de mångbottnade skiljelinjer som genomsyrar det europeiska integrationsprojektet.
13 mar, 2013

Robert Cooper – EU:s utrikespolitik i fredstider

Avsnitt 28 av 29 i programserie om Europa. Den traditionella utrikespolitiken i det krigstida Europa handlade om en sak - vem stod på vems sida i de olika konflikterna. Med EU har detta förändrats. Men hur fungerar unionens utrikespolitik i praktiken? Robert Cooper, rådgivare vid EU:s utrikestjänst EEAS, intervjuas av Anders Hellner.
06 mar, 2013

Eric Kaufmann – Religionens återkomst

Avsnitt 27 av 29 i programserie om Europa. Den allmänna bilden av Europa är att vi blir allt mindre religiösa. Men religionen är i själva verket på väg tillbaka, genom immigrationen. Det anser Eric Kaufmann, här i samtal med Thomas Gür.
26 feb, 2013

Ahmet Evin – Europa: ett turkiskt perspektiv

Avsnitt 26 av 29 i programserie om Europa. Vill Turkiet verkligen bli medlem i EU? Ahmet Evin, professor i europeisk politik, är inte helt säker. Här i samtal med Nathan Shachar.
19 feb, 2013

David Voas – Framtidens Europa: sekularisering och diversifiering

Avsnitt 25 av 29 i programserie om Europa. Sekulariseringens motor är inte att religiositeten avtar på det individuella planet. Däremot blir varje generation mindre religiös än den föregående. Det är en klyfta som måste tas på allvar, menar demografiexpert David Voas, här i samtal med Thomas Gür.
12 feb, 2013

Pierre Hassner – Den europeiska identitetens paradoxer

Avsnitt 24 av 29 i programserie om Europa. Alla identiteter är mångtydiga, men vissa är mer mångtydiga än andra. Det gäller för 2000-talets politiska identitet - och speciellt för européer, menar den franske filosofen Pierre Hassner, här i samtal med Thomas Gür.
11 feb, 2013

Argita Daudze – Expansionen österut och minnenas erosion

Avsnitt 23 av 29 i programserie om Europa. Man brukar säga att Lettland "återvände till Europa" när järnridån föll. Men den bilden är felaktig, enligt ambassadör Argita Daudze. Lettlands starka europeiska identitet var i själva verket vad som hjälpte landet att stå emot ockupationen.
23 jan, 2013

José M. de Areilza – Den europeiska integrationens utmaningar

Avsnitt 22 av 29 i programserie om Europa. Spanien tänkte fel på två sätt innan eurokrisen bröt ut, menar professor José M. de Areilza. För det första att EU skulle lösa alla problem, och för det andra att allt som kom från EU skulle föra något gott med sig. José M. de Areilza intervjuas här av Nathan Shachar.
22 jan, 2013

Kiran Klaus Patel – Fiender blev vänner: Tyskland och EU

Avsnitt 21 av 29 i programserie om Europa. Vilken roll spelade Tyskland när EU grundades? I detta avsnitt av Global Axess intervjuas den holländske professorn Kiran Klaus Patel av Thomas Gür om det traumatiserade landet som reste sig tack vare den europeiska unionen.
15 jan, 2013

Peter Jay – Europas förenta stater

Avsnitt 20 av 29 i programserie om Europa. I ett krigsdrabbat Europa kidnappade EU idén om en fredlig kontinent - och använde den som ursäkt för helt andra projekt. Det menar journalisten och ambassadören Peter Jay, här i samtal med Thomas Gür.
08 jan, 2013

Agnès C. Poirier – Victor Hugo och fredens Europa

Avsnitt 19 av 29 i programserie om Europa. Innan Jean Monnet fanns Victor Hugo, som tecknade den då radikala bilden av en kontinent utan krig - ett Europas förenta stater. Agnès C. Poirier intervjuas av Roland Poirier Martinsson om idéerna bakom det radikala fredsprojektet.
02 jan, 2013

Giulia Sissa – Att återupptäcka Europa och uppfinna Eutopia

Avsnitt 18 av 29 i programserie om Europa. Det persiska riket skulle utvidgas västerut, för de ville skapa ett imperium där solen aldrig går ner. Så föddes Europa, berättar historikern Giulia Sissa, i samtal med Thomas Gür.
27 dec, 2012

Ariane Chebel d’Appollonia – Den europeiska identiteten i kristider

Avsnitt 17 av 29 i programserie om Europa. För att kunna gräla måste man för det första kunna kommunicera, och för det andra måsta man ha något gemensamt att gräla om. Immigrationsforskare Ariane Chebel d´Appollonia ser krisen i Europa som en väg till en djupare europeisk identitet. Här i samtal med Thomas Gür.
18 dec, 2012

Anthony Pagden – Den europeiska fredens rötter

Avsnitt 16 av 29 i programserie om Europa. Krig har funnits lika länge som människan, men freden är en modern uppfinning. Det påstod i alla fall den brittiske juristen Henry James Sumner Maine i slutet av 1800-talet. Men hur uppfinner man fred? Thomas Gür intervjuar den amerikanske historikern Anthony Pagden om rötterna till idén om ett enat Europa.
10 dec, 2012

Patricia Clavin – Krigen, ekonomin och unionen

Avsnitt 15 av 29 i programserie om Europa. Den europeiska unionen var officiellt ett fredsprojekt, men under ytan låg en djup oro för att världskrigen skulle utmynna i ekonomisk depression. Den amerikanska historikern Patricia Clavin förklarar ekonomins betydelse för grundandet av EU, här i samtal med Thomas Gür.
05 dec, 2012

Konstantin von Eggert – Europa: Ett ryskt perspektiv

Avsnitt 14 av 29 i programserie om Europa. Det sägs att européer är från Venus och amerikaner från Mars. När det gäller politisk kultur gäller detta också för ryssar, menar den ryske journalisten Konstantin von Eggert, här i samtal med Thomas Gür.
29 nov, 2012

Oliver Kamm – Integrationens framgångar

Avsnitt 12 av 29 i programserie om Europa. Trots att finanskrisen avslöjade allvarliga brister i valutaunionens design finns det mycket i integrationsprocessen som har visat sig framgångsrikt. Det menar den brittiske skribenten Oliver Kamm, här i samtal med Adam Cwejman.
13 nov, 2012

Mark Leonard – Ska det nya Europa bära eller brista?

Avsnitt 11 av 29 i programserie om Europa. Mark Leonard, direktör för den första pan-europeiska tankesmedjan, Foreign Policy Center, berättar varför EU-projektet var så revolutionärt, och vilka utsikterna är för dess överlevnad. Här i samtal med Martin Ådahl.
06 nov, 2012

Peter Alter – Europa i nationalismens tidsålder

Avsnitt 10 av 29 i programserie om Europa. Med franska revolutionen kom tanken om nationalism till Europa. Den tyske historikern Peter Alter samtalar här med Thomas Gür om de nya politiska vindar som rörde sig över hela kontinenten mellan åren 1780 och 1830.
30 okt, 2012

Nigel Lawson – Den monetära katastrofen

Avsnitt 9 av 29. Redan 1989 varnade Nigel Lawson, då Storbritanniens finansminister, för de katastrofala följderna av att skapa en monetär union utan att samtidigt göra den politisk. Finns det andra lösningar än att upplösa den? Här samtalar Nigel Lawson med Thomas Gür.
24 okt, 2012

Philippe Legrain – Eurons framtid

Avnitt 8 av 29 i en serie om Europa. Den gemensamma valutan är som ett halvfärdigt hus - i själva verket är det ännu bara byggt till hälften. Det menar Philippe Legrain, rådgivare till EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso. Philippe Legrains senaste bok heter "Aftershock: Reshaping the World Economy after the Crisis". Här samtalar han med Thomas Gür.
16 okt, 2012

George Pagoulatos – Eurokrisen: Ett grekiskt perspektiv

Avsnitt 7 av 29 i programserie om Europa. I hur hög grad är det Greklands fel att Europa är i ekonomisk kris? Anders Hellner intervjuar George Pagoulatos, rådgivare till Greklands förre premiärminister Lucas Papademos.
09 okt, 2012

David Rennie – Hoten mot Europas inre marknad

Avsnitt 6 av 29 i programserie om Europa. Den viktigaste utmaningen för Europa i dag är att försvara den fria marknaden. Det menar den brittiske journalisten David Rennie, här i samtal med Thomas Gür.
03 okt, 2012

Bruce Stokes – Europa: Ett amerikanskt perspektiv

Avsnitt 5 av 29 i programserie om Europa. Hur viktigt är Europa för USA idag, och hur ser amerikanerna på den pågående krisen? Enligt Bruce Stokes, som leder projektet Global Economic Attitudes vid Pew Research Center i Washington, är amerikanerna förvånansvärt ointresserade av det som pågår på andra sidan Atlanten.
25 sep, 2012

Alan Posener – Tysklands börda

Avsnitt 4 av 29. Euron har inte bara två fäder: Helmut Kohl och Francois Mitterand. Enligt den tyska journalisten Alan Posener har den också en bortglömd mor: Margaret Thatcher. I samtal med Ove Joanson berättar Posener hur det kom sig att den tyska förbundskanslern Angela Merkel plötsligt hittade sig själv i rollen som eurosamarbetets järnlady.
18 sep, 2012

Josef Joffe – Euron: För tidigt, för dåligt

Avsnitt 3 av 29 i programserie om Europa. Den stora tragedin bakom eurosamarbetet, enligt Die Zeits chefredaktör Josef Joffe, är att systemet har gjort det för enkelt att synda. Och nu står vi inför ett vägskäl. Antingen kommer samarbetet att fördjupas, eller så blir länderna tvungna att ta flera steg bakåt.
12 sep, 2012

Gunnar Hökmark – Det nya Europa

Avsnitt 2 av 29 i programserie om Europa. Vi måste damma av vårt intellektuella arv och inleda en ny upplysningsperiod, anser den svenska Europaparlamentarikern Gunnar Hökmark i detta samtal med Per Svensson.
03 sep, 2012

Pär Stenbäck – Kommer Europa att bestå?

Avsnitt 1 av 29 i programserie om Europa. Kommer unionen att falla samman? Pär Stenbäck, tidigare utrikesminister i Finland, varnar Europa för att sjunka alltför djupt ner i självömkan på grund av den rådande krisen. Anders Hellner intervjuar Pär Stenbäck om EU:s framtid och relationen till Ryssland.
28 aug, 2012