Veckans bok - 2016

Hur jag dog

Niklas Ekdal går ut på obeträdd mark när han som journalist och offentlig person berättar om sitt eget självmordsförsök, i boken "Hur jag dog". Det är en modig bok som behandlar ett ämne som är tabu i Sverige.

Niklas Ekdal beskriver händelseförloppet från det att han får ett hårt slag i huvudet under en fotbollsmatch och succesivt går in i en djup depression som leder till att han försöker ta sitt liv. Niklas Ekdal samtalar med Lotta Gröning om sitt, liv sin karriär och om hur han dog.

Intervjun spelades in på Bokmässan i Göteborg 2016.

Hur jag dog

Veckans bok - 2016

Niklas Ekdal går ut på obeträdd mark när han som journalist och offentlig person berättar om sitt eget självmordsförsök, i boken "Hur jag dog". Det är en modig bok som behandlar ett ämne som är tabu i Sverige.

Niklas Ekdal beskriver händelseförloppet från det att han får ett hårt slag i huvudet under en fotbollsmatch och succesivt går in i en djup depression som leder till att han försöker ta sitt liv. Niklas Ekdal samtalar med Lotta Gröning om sitt, liv sin karriär och om hur han dog.

Intervjun spelades in på Bokmässan i Göteborg 2016.

Publicerat 04 okt, 2016
Tillgängligt till Tills vidare

Online only: allt du behöver veta för att bli morgondagens journalist

Det sägs om Martin Schoris bok "Online Only" att den är en nödvändig handbok som ger journalistiken en framtid i det digitala samhället. Martin Schori vänder upp och ner på synen på journalistiken och ger journalister råd om att starta eget, om hur läsarna ska behandlas och framför allt ses på. Läsarna är journalisternas nya chefer menar han.
17 jan, 2017

Peder Herzog – bokbindaren som började bygga

Bokbindaren Peder Herzog kom till Sverige från Tyskland och byggde på kort tid upp en av Sveriges främsta bokbinderier. Med revolutionerande teknik ett sällsynt affärssinne lyckades han bli en central entreprenör i sin tid. Per Dahl berättar i samtal med Adam Cwejman om en enastående svensk entreprenör.
09 jan, 2017

1947

Året är 1947 och världen står inför en rad möjligheter. Europa ligger i ruiner. Koloniväldet rasar samman och befrielserörelser tar chansen runtom i världen. Författaren Elisabeth Åsbrink berättar i samtal med Adam Cwejman om ett år där allt kunde hända.
02 jan, 2017

Gustaf Dalén

Anders Johnson är en av Sveriges främsta kännare av näringslivs- och företagshistoria och har skrivit eller bidragit till över 100 böcker om en rad olika branscher, bolag och entreprenörer. I den fylliga biografin Gustaf Dalén skildrar han uppfinnaren, industrimannen och Nobelpristagaren Daléns liv och gärning. Anders Johnson samtalar med PJ Anders Linder.
27 dec, 2016

Kvinnor i strid

Anna Larsdotter har skrivit en tankeväckande bok: "Kvinnor i krig". Hon hoppas att boken visar att krigföring aldrig varit en angelägenhet enbart för män. Anna Larsdotter lyfter fram några av de kvinnor genom historien som varit aktiva deltagare i krig. Kvinnor som klädde ut sig till män för att få strida, kvinnor som blev hjältar på grund av sitt mod.
20 dec, 2016

Kokotternas Paris: det galanta parislivet och dubbelmoralen

Anita Limare Hjelte berättar i denna bok om Paris bordeller och prostitution i alla dess former, från de mest utsatta på gatan i fattiga kvarter upp till aristokraternas salonger. Hon skildrar cirka hundra år av detta Parisliv, som klingade bort under 1920-talet. Limare Hjelte intervjuas av Adam Cwejman på bokmässan i Göteborg 2016.
05 dec, 2016

De vilda Vasarna – en våldsam historia

Herman Lindqvist är tillbaka med släkten Vasa. Han har tidigare skrivit bland annat om Erik den XIV men denna bok om de Vilda Vasarna är en omfattande släktkrönika. Vi får följa historien från Gustav Vasa via Gustav den II Adolf till Drottning Kristina. Det som fascinerar Herman Lindqvist är galenskapen, brutaliteten och inte minst framgångarna.
28 nov, 2016

Vårt klot så ömkligt litet

Möt Ulf Danielsson som skrivit boken "Vårt klot så ömkligt litet". Han har blivit allvarligt bekymrad: Han bestämde sig för att ta reda på hur det egentligen ligger till med jorden. Ulf Danielsson gör en djupdykning i universum, talar om kometer, liv på mars och det drastiskt förändrade klimatet.
21 nov, 2016

Humboldts universitet: Bildning och vetenskap i det moderna Tyskland

En av de främsta företrädarna för idén om akademisk frihet var den tyske ämbetsmannen Wilhelm von Humboldt, som spelade en central roll vid grundandet av det berömda universitetet i Berlin. Humboldt argumenterade för studenters frihet att välja ämne och lärares frihet att utforma sin undervisning och betonade att utbildning och forskning hör ihop.
21 nov, 2016

Humanismens födelse

Förlagsmannen Anders Bergman kom 2012 ut med boken Petrarca och litteraturen. Nu återvänder han till denna blomstrande epok i italiensk kulturhistoria. I Humanismens födelse skildrar han hur ett nytt sätt att förhålla sig till världen och den enskilda människan - renässanshumanismen - fick sitt genombrott, utvecklades och förändrade synen på allt från utbildning till politik. Anders Bergman samtalar med PJ Anders Linder.
14 nov, 2016

Gutenberggalaxens nova

Författaren Nina Burton intervjuas av Adam Cwejman. De talar om hennes essäberättelse om Erasmus av Rotterdam, humanismen och 1500-talets medierevolution.
08 nov, 2016

Mammutens återkomst

Hur luktar egentligen en mammut frågar sig Torill Kornfeldt i sin bok Mammutens återkomst. Hon har träffat forskare i olika delar av världen som försöker återskapa utdöda djur och rädda utdöende. När Torill Kornfeldt förstod att det inte är någon omöjlig uppgift att med genforskning återuppväcka mammuten eller dinosarien tycker hon vi ska försöka.
01 nov, 2016

Svenska IS-krigare: Från al-Qaida till jihadi cool

Sverige har på kort tid blivit en av de största exportörerna av islamistiska extremister. Hur det blev så här? Och vilka människorna är som lämnar allt för att resa till Syrien för att strida med IS? Om detta berättar journalisten och författaren Magnus Sandelin, här i samtal med Adam Cwejman.
24 okt, 2016

Bödlar: liv, död och skam i svenskt 1600-tal

Hur var det egentligen att vara bödel på svenskt 1600-tal? Eländigt är inte ett tillräckligt svar. Bödeln hade i det svenska samhället en särställning, på marginalen mellan de olika samhällsskikten; både hatad och helt nödvändig. Historikern Annika Sandén berättar i samtal med Adam Cwejman om livet och döden för de svenska bödlarna.
18 okt, 2016

Monster: En världshistoria om det skrämmande

Ända sedan förhistorisk tid har monstren ledsagat människan: först i sagor och myter, så småningom i litteratur och film. I boken Monster tecknar Bo Eriksson, fil dr i historia och redaktör för Historisk tidskrift, monstrens historia fram till våra dagar och resonerar om hur de har gestaltats och vilken roll de har tillmätts i kulturer världen över. Han samtalar om egyptiska gudar, fornnordiska träskväsen och vår egen tids demoner med PJ Anders Linder.
18 okt, 2016

Skotten i Köpenhamn: Ett reportage om Lars Vilks, extremism och yttrandefrihetens gränser

Niklas Orrenius valde att ta rygg på konstnären Lars Vilks för att han är en spegel av vår tids största frågor: yttrandefrihet, terrorism och religionsfrihet. Han mötte en man som är hyllad av högerextremister och hatad av religiösa extremister som anser att han hetsar mot islam. Niklas Orrenius talar med Lotta Gröning om ett nytt samhällsklimat och om en konstnär som säger att "konst är att kränka".
04 okt, 2016