Psykisk ohälsa
Psilocybin and the future of depression treatment
Med utgångspunkt i den senaste forskningen om substanser som psilocybin och MDMA undersöker vi deras potential att inte bara lindra symtom, utan också möjliggöra varaktig psykologisk läkning. Eva Henje, professor vid Umeå universitet, diskuterar hur psykedelika påverkar hjärnan, vikten av integration med psykoterapi och riskerna – såsom retraumatisering – när behandlingen inte hanteras med omsorg. Eva Henje intervjuas av Patrik Hadenius.
Samtalen spelades in i oktober 2024.
A remedy for loneliness
Varför känner sig så många människor ensamma i en värld där vi är mer uppkopplade än någonsin? Tillsammans med Brian A. Primack, professor i folkhälsa vid Oregon State University, utforskar vi den ökande förekomsten av depression och ensamhet, hur sociala medier formar våra relationer och vad vi kan göra för att bygga mer meningsfulla kontakter i våra liv. Brian Primack intervjuas av Patrik Hadenius.
Intervju
20 maj, 2025
Exploring the Implications of Individualism
Har individualism lett till större lycka eller ökad ensamhet? Tillsammans med Lars Trägårdh, författare och professor i historia vid Uppsala universitet, diskuterar vi den nordiska modellens syn på självständighet, social välfärd och relationer. Till skillnad från många kulturer där familj och gemenskap spelar en central roll tenderar svenskar att förlita sig på staten för stöd. Lars Trägårdh intervjuas av Patrik Hadenius.
Intervju
29 apr, 2025
Examining Mental Illness Through Literature and Art
Hur har psykisk ohälsa beskrivits i litteratur och konst? Och hur har denna representation format vår förståelse av den? Med fokus på André Bretons roman Nadja utforskar litteraturdocent Peter Degerman den surrealistiska rörelsens romantiserade syn på psykisk ohälsa. Ett perspektiv som kan spåras till antiken och Platons föreställning om Furor Poeticus, och som avslöjar en kulturell fascination för kopplingen mellan galenskap och kreativitet. Peter Degerman intervjuas av Patrik Hadenius.
Intervju
22 apr, 2025
Self-expression and the Psychological impact of Social Media
Från Jean-Jacques Rousseau till TikTok, Marie Kawthar Daouda, författare och doktor i fransk och jämförande litteratur, förklarar hur vår identitet våra sätt att uttrycka oss på har utvecklats under århundradena. Hur förhåller sig romantiska idéer om självförverkligande till modernt beteende? Har sociala medier lett till ökad individualisering och isolering? Marie Kawthar Daouda intervjuas av Patrik Hadenius
Intervju
22 apr, 2025
The Evolution of Human Emotions
Har vi kontroll över våra känslor? Och kan diskussionen kring psykisk hälsa hjälpa oss att ta itu med samhälleliga ojämlikheter? I denna intervju undersöker historikern Rhodri Hayward förhållandet mellan psykisk hälsa, känslor och samhälle. Vi diskuterar psykiatrins historiska roll i rättssystemet, den massiva ökningen av depressioner och hur känslor formar – och formas av – världen omkring oss.
Intervju
08 apr, 2025
Mental Illness from the Dawn of Man to Present Day Practices
Hur har vi sett på psykisk ohälsa genom historien, och hur har behandlingarna utvecklats? Historikern och sociologen Andrew Scull tar oss med på en fascinerande resa genom tiden, och utforskar hur samhällen har behandlat psykiska störningar – från uråldriga samhällens förklaringar till psykoanalysen från tidigt 1900-tal och dagens neurovetenskapliga synsätt.
Intervju
07 apr, 2025