TV > Studio Axess > Inget försvar för verkligheten

Studio Axess - 2014/24 - Annika Nordgren Christensen

Inget försvar för verkligheten

Försvarsdebatten har flyttat högre upp på dagordningen, men glappet mellan retorik och praktik fortsätter att vara väldigt stort. Politikerna vill ha mer, men de är inte beredda att betala för det. Försvars- och säkerhetsanalytikern Annika Nordgren Christensen samtalar med programledaren PJ Anders Linder.

Producerat av Svenska Filmbolaget 2014

Inget försvar för verkligheten

Studio Axess - 2014/24 - Annika Nordgren Christensen

Försvarsdebatten har flyttat högre upp på dagordningen, men glappet mellan retorik och praktik fortsätter att vara väldigt stort. Politikerna vill ha mer, men de är inte beredda att betala för det. Försvars- och säkerhetsanalytikern Annika Nordgren Christensen samtalar med programledaren PJ Anders Linder.

Producerat av Svenska Filmbolaget 2014

Publicerat 12 nov, 2014
Tillgängligt till Ej tillgängligt

Studio Axess 2024 – Fredrik Kärrholm – Låt gå-mentaliteten är en samhällsfara

Fredrik Kärrholm, riksdagsledamot, kriminolog och före detta polis, kommer i dagarna ut med boken Lag & Ordning. Där ägnar han särskilt intresse åt frågorna om brottslighetens orsaker. Att klara upp brott och straffa brottslingar är ytterst angeläget för brottsoffers upprättelse och förhindra kriminella från fortsatt brottslighet, fast allra bäst är det förstås om brott inte begås från första början.
Samhälle 09 maj, 2024

Studio Axess 2024 – Thomas Gür – Stjärnsmäll för Turkiets starke man

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och hans parti AKP har i 20 års tid gått segrande ur val efter val. Men nu har han fått uppleva ett svidande nederlag. Oppositionspartiet CHP tog nyligen hem segern i lokal- och regionalval.
Politik 25 apr, 2024

Studio Axess 2024 – Anders Johnson – Femtio nyanser av Amerika

Det rapporteras frenetiskt om USA i svenska medier, men hur mycket kan vi egentligen om den väldiga variationen i landet? Hur många kan skilja på Iowa och Idaho eller Wyoming och Wisconsin?
Intervju 11 apr, 2024

Studio Axess 2024 – Patrik Kronqvist och Tove Lifvendahl – Magdalena Anderssons självmål

Ulf Kristersson bildade regering efter valet 2022, men allmänhetens förtroende för Magdalena Andersson var länge betydligt större än för den nye statsministern. Det läget har nu ändrats. Uppgången för Kristersson kan dels bero på dämpad inflation och Natomedlemskap, dels på att han hunnit växa in i rollen och etablera sig som regeringschef.
Politik 28 mar, 2024

Studio Axess 2024 – Andreas Johansson Heinö – Nationalisterna har blivit européer

Enligt mätningarna är nationalistpartier numera största parti i ungefär hälften av EU:s medlemsländer, och de ser ut att stärka sin ställning kraftigt i valet till Europaparlamentet i början av juni. De två partigrupperna till höger om den traditionella högern kan tillsammans bli nästan lika stora som den traditionella högern själv.
Politik 29 feb, 2024

Studio Axess 2024 – Johan Ingerö – Har Biden någon chans mot Trump?

Åklagarrapporten som nyligen beskrev USA:s president som en ”sympatisk, välmenande, äldre man med dåligt minne” har hällt bensin på en redan brinnande brasa. Är Joe Biden, 82 år i höst, rätt man att styra världens främsta stormakt i fyra år till? Vad har han för chans att besegra den bara fyra år yngre men betydligt mer energifyllde Donald Trump? Är det självklart att Biden blir Demokraternas kandidat i november? USA-experten Johan Ingerö samtalar med programledaren PJ Anders Linder. Inspelat 13/2.
Samhälle 16 feb, 2024

Studio Axess 2023 – Mauricio Rojas – När anarkokapitalismen kommer till makten

Världens förste anarkokapitalistiske president. På den titeln kan Argentinas nyvalde statschef Javier Milei göra anspråk. Ekonomen och tv-personligheten Milei vann en överraskande storseger i mitten av november och har lovat att föra in landet på en helt ny kurs. Han har kampanjat som showman med fallenhet för grova förolämpningar, men hans övertygelse om att statsapparaten behöver bantas radikalt är lika genuin som genomtänkt.
Politik 01 dec, 2023

Studio Axess 2023 – Staffan Salén – Företagarna kan inte tiga längre

Salenias vd Staffan Salén är en av få företagsledare som regelbundet deltar i debatten. Men han är övertygad om att förändring är på gång och att fler röster kommer att höras. Så som samhällsproblemen accentuerats under de gångna fem åren har det blivit en nödvändighet. Det handlar om nya regleringar och rapportkrav men ännu mer om statsmaktens tillkortakommanden beträffande brottslighet, energiförsörjning, infrastruktur och tillståndsgivning. Staffan Salén samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
Samhälle 31 okt, 2023

Studio Axess 2023 – Daniel Schatz – Vad händer med Gaza efter Hamas?

I syfte att skrämma den israeliska befolkningen och sätta stopp för de allt fredligare relationerna mellan Israel och arabvärlden begick terrororganisationen Hamas den 7 oktober ett massmord på civila av ohyggliga proportioner. Ett par hundra personer har dessutom tagits som gisslan.
Politik 18 okt, 2023

Studio Axess 2023 – Klas Eklund – Aggressiv riksbank och försiktiga politiker

Det finns utrymme för djärvare satsningar än dem vi ser i regeringens budget för 2024. Men återhållsamheten är inte ny. Det är länge sedan det togs mer grundläggande strukturgrepp i svensk ekonomisk politik och det är en av förklaringarna till bristerna i produktivitet och tillväxt.
Politik 20 sep, 2023

Studio Axess 2023 – Bekämpa dumheten – Mats Alvesson

Det moderna arbetslivet översvämmas av regler, strategier, styrdokument och värdegrunder. Byråkratier och staber bara växer och bombarderar dem som faktiskt gör jobbet med påbud och instruktioner. Alltför ofta möter styrningen inget motstånd. Man suckar och anpassar sig även om det inte gagnar dem som verksamheten är till för: patienter, elever, medborgare.
Samhälle 08 sep, 2023

Studio Axess 2023 – Ryssland för krig mot Ukraina och hela Väst – Carolina Vendil Pallin och Fredrik Löjdquist

Vladimir Putin kallar Rysslands invasion av Ukraina en ”specialoperation”. Men han drar sig inte för att tala om relationen till Väst i termer av krig.
Samhälle 17 maj, 2023

Studio Axess 2023 – Anders Broström – Start up-drömmar i stället för faktiskt företagande?

Fler svenskar än någonsin är engagerade i att starta företag. Ännu fler har sådana planer. Andelen i befolkningen som tycker att möjligheterna till företagande ser goda ut är rekordhög och står sig mycket väl internationellt. Allt detta framgår av en färsk rapport från Entreprenörskapsforum.
Samhälle 05 maj, 2023

Studio Axess 2023 – Sten Widmalm – Universiteten politiseras inifrån

Politiseringen av den akademiska världen beror inte bara på beskäftiga politiker och undfallande ledningar. Det handlar också om att många forskare och lärare, speciellt inom samhällsvetenskap och humaniora, har kommit att se normkulturen som en självklarhet.
Samhälle 06 apr, 2023

Studio Axess 2023 – Fredrik Kärrholm – Dumsnällheten leder till Flugornas herre i urban miljö

Straff behöver skärpas. Polisen behöver få nya befogenheter och organiseras på ett långt effektivare sätt än i dag. Men ska vi komma tillrätta med skjutningar och organiserad brottslighet måste även värderingar förändras. Inte minst för att stoppa en utveckling där grov brottslighet går allt lägre ner i åldrarna.
Samhälle 24 mar, 2023

Studio Axess 2023 – Benjamin Katzeff Silberstein – Kim Jong-Un flyttar fram positionerna

Rysslands invasion av Ukraina skakar om även i Asien. Grannländer till Kina fruktar att Peking ska följa Moskvas exempel och angripa Taiwan. Nordkorea tycker sig ha fått större spelmöjligheter, genomför omfattande tester av nya vapensystem och höjer tonläget mot omvärlden.
Politik 10 mar, 2023

Studio Axess 2023 – Oscar Jonsson – Det ryska hotet mot Sverige

Det ryska ledarskapet betraktar alla demokratier som hot. Exemplets makt - välfungerande samhällen med demokrati och medborgerlig frihet - är ett kontinuerligt orosmoment. Och Sverige, genom sin utrikespolitiska aktivism för mänskliga rättigheter och EU:s östliga partnerskap, ses som särskilt irriterande. Det säger Oscar Jonsson, doktor i krigsvetenskap, i sin nya bok "Hotet från Ryssland".
Politik 23 feb, 2023

Studio Axess 2023 – Mats Persson – Till den akademiska frihetens försvar

Utbildningsminister Mats Persson har gett Universitetskanslerämbetet (UKÄ) i uppdrag att granska hur universitet och högskolor arbetar för att skydda den akademiska friheten, inte minst mot så kallad cancelkultur. Kartläggningen ska att följas upp med nya åtgärder. Persson utesluter till exempel inte att det kan behöva inrättas en särskild ombudsman. Han förutskickar stora reformer och en omläggning av politiken med fokus på kvalitet, spetsverksamhet och minskad politisk styrning. Mats Persson samtalar med programledaren PJ Anders Linder.

Studio Axess 2022 – Anna Dahlberg & Tommy Möller – Kampen mot brotten avgör regeringens öde

Ulf Kristersson har fått hård kritik efter valet men man kan mycket väl hävda att han fått en lyckad start, menar Expressens politiska redaktör Anna Dahlberg. Tidöavtalet kom på plats, den första budgeten antogs av riksdagen. Nu stundar en kraftfull prövning i form av inflation i allmänhet och skyhöga elpriser i synnerhet.
Politik 09 dec, 2022

Studio Axess 2022 – Adrian Wooldridge – Rädda meritokratin!

Vad kan vara mer naturligt än att jobb går till dem som är skickligast och bäst lämpade att sköta dem? Ja, så har vi tyckt i växande grad från 1700-talets slut till våra dagar. Men det fanns en tid före meritokratin, då det var arv, nepotism och ren handel med ämbeten som gällde. Och i dag riktas en växande kritik mot meritokratin, som anklagas från vänster för att vara diskriminerande och från höger för att vara ett privilegiesystem i förklädnad.
Samhälle 16 nov, 2022

Studio Axess 2022 – Ardalan Shekarabi – Sätt revolutionsgardet på terrorlistan

Omvärlden måste öka trycket mot regimen i Iran. Protestvågen i landet visar att det islamistiska styret har förlorat all folklig förankring. Det menar Ardalan Shekarabi, intill nyligen socialförsäkringsminister och nu rättspolitisk talesperson för Socialdemokraterna.
Intervju 10 nov, 2022

Studio Axess 2022 – Jojje Olsson – Nu blir Kina ännu mer kommunistiskt

Det kinesiska kommunistpartiets 20:e partikongress inleds på söndag och allting tyder på att Xi Jinping får ytterligare fem år som Kinas högste ledare. Under Xis styre har allt större makt samlats i hans händer och det har blivit alltmer riskabelt att förorda en annan inriktning för landet. Det gäller inte minst ideologin.
Seminarium 13 okt, 2022

Studio Axess 2022 – Antony Beevor – Mobiliseringen ändrar inte Putins misslyckande

Vladimir Putins mobilisering får ingen avgörande betydelse. Det menar militärhistorikern Antony Beevor, författare till en rad uppmärksammade böcker om Andra världskriget och Spanska inbördeskriget, i samtal med programledaren PJ Anders Linder.
Intervju 29 sep, 2022

Studio Axess 2022 – Widar Andersson och Katarina Barrling – ”Det blir inte många löprundor för Ulf Kristersson i höst”

Varför vann högerblocket riksdagsvalet? Vad ligger bakom SD:s framgångar? Vilka partier kommer att ingå i nästa regering? Det är några av frågorna som Katarina Barrling, docent i statsvetenskap, och Widar Andersson, politisk redaktör i Folkbladet diskuterar med programledaren PJ Anders Linder i höstsäsongens första Studio Axess.
Politik 16 sep, 2022

Studio Axess 2022 – Thomas Gür – Erdogan kommer inte att sälja sig billigt

Det finns både utrikespolitiska och inrikespolitiska skäl till att Turkiet motsätter sig Sveriges medlemskap i Nato. President Erdogan använder sin vetorätt för att vinna så stora fördelar som möjligt. Kraven riktar sig mot Sverige, som han har oplockade gäss med, men det han verkligen vill ha kan framför allt levereras av USA.
Politik 18 maj, 2022

Studio Axess 2022 – Anders Åslund – Om Putin sitter kvar blir Ryssland ett nytt Nordkorea

Sanktionerna mot Ryssland biter rejält. Det säger Anders Åslund, professor i internationell ekonomi och expert på Ryssland och Ukraina. Och ännu mer verksamma blir de när nu även oljeexporten till Väst ska stoppas.
Politik 04 maj, 2022

Studio Axess 2022 – Katarina Barrling & Cecilia Garme – Saknad efter ett land som gått förlorat

Känslan av saknad har låg status i Sverige. Här ska man blicka framåt och inte tänka på det gamla. Men att beklaga vad som försvunnit är ändå vad många människor gör. Det konstaterar Katarina Barrling, docent i statskunskap, och den politiska journalisten Cecilia Garme i den nya boken Saknad.
Samhälle 21 apr, 2022

Studio Axess 2022 – Adam Cwejman – Efter invasionen av Ukraina går Polen och Ungern vitt skilda vägar

Polen och Ungern har varit EU:s problembarn och ofta nämnts i samma andetag. Men deras reaktioner på Rysslands invasion av Ukraina skiljer sig diametralt. Medan Polen driver på hårt för att stötta Ukraina militärt vägrar Ungern att låta vapen fraktas genom landet. Viktor Orbáns regering avstår från att kritisera Vladimir Putin personligen, motarbetar nya sanktioner och skäller ut Ukrainas ambassadör. Det växlas hårda ord mellan Warszawa och Budapest.
Politik 08 apr, 2022

Studio Axess 2022 – Johan Wiktorin – ”Ukraina slåss för oss”

Det har gått en månad sedan Ryssland invaderade Ukraina. Vad bör Sverige nu göra? Koordinera oss nära med Finland i säkerhetspolitiken, komma i gång på allvar med upprustningen även av civilförsvaret och ge fortsatt stöd åt Ukraina. Det säger Johan Wiktorin, riskanalytiker och ledamot av Kungliga krigsvetenskapsakademien.
Politik 25 mar, 2022

Studio Axess 2022 – Björn Jerdén – Kina går inte mot Rysslands krig

I den kinesiska ledningen kan man mycket väl vara missnöjd med Rysslands invasion av Ukraina. Det verkar som om man inte har fått full information på förhand. Men Kina kommer inte att ta ställning mot kriget. I takt med att relationerna med USA, Europa, Japan och Indien blivit allt sämre har partnerskapet med Ryssland blivit viktigare.
Politik 11 mar, 2022

Studio Axess 2022 – Hans-Gunnar Axberger – Palmeutredningen: 34 år utan goda nyheter

Utredningen av mordet på Olof Palme började med oreda på brottsplatsen och slutade med ett orimligt utpekande av en död man som mördare. Däremellan inträffade det ena misslyckandet efter det andra: fixeringen vid PKK, Ebbe Carlsson-affären, de fåfänga försöken att få Christer Pettersson fälld.
Intervju 25 feb, 2022

Studio Axess 2022 – Hans Wallmark – Vår samtids vinterkrig

Den 30 november 1939 anföll Sovjetunionen Finland. Den 9 april 1940 överföll Nazityskland Danmark och Norge. Drygt 80 år senare upplever vi nu en motsvarighet när Ryssland går till oprovocerad väpnad attack mot Ukraina, en demokratisk nation i vårt närområde. Den 24 februari 2022 blev en skammens dag. Det säger Hans Wallmark, vice ordförande i riksdagens utrikesutskott och Moderaternas utrikespolitiska talesman.
Intervju 25 feb, 2022

Studio Axess 2022 – Fredrik Löjdquist – Nu är risken för rysk invasion som störst

Stora ryska truppstyrkor har dragits samman vid Ukrainas gräns. Om syftet är en storskalig invasion, kommer denna att äga rum nu under mitten eller slutet av februari. Det säger Fredrik Löjdquist, som har lång erfarenhet som svensk diplomat, bland annat som ambassadör vid Organisationen för Säkerhet och Samarbete i Europa 2012-2017 och Sveriges första ambassadör för hybridhot 2018-2021, och är chef för det nyinrättade Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet.
Politik 11 feb, 2022

Studio Axess 2021 – Jan Blomgren – Vindkraftsutbyggnaden ökar risken för nedsläckningar av elnätet

Elektrifieringen av industri och transporter innebär att elbehovet ökar kraftigt. Samtidigt sker ny elproduktion i dag nästan uteslutande genom vindkraft. Kombinationen av större efterfrågan och större beroende av ojämn produktion – vindkraften producerar ingen el när det inte blåser – förvärrar obalanserna i elsystemet.
Samhälle 19 nov, 2021

Studio Axess 2021 – Widar Andersson – C, V och MP har säkert redan sagt ja till Magdalena Andersson

Magdalena Andersson väljs till ny partiledare för Socialdemokraterna vid kongressen den 3-7 november 2021. Men är det självklart att hon också blir statsminister? Ja, jag håller det för otroligt att man inte har gjort upp med C, V och MP om den saken på förhand, säger Widar Andersson.
Politik 03 nov, 2021

Studio Axess 2021 – Henrik Landerholm – Sverige har blivit mer sårbart

Tonläget i svensk debatt har hårdnat. Meningsmotståndare tillskrivs ofta onda avsikter. En följd är att aktörer som vill sprida misstro och split genom otillbörlig informationspåverkan har fått nya och större möjligheter. Det menar Henrik Landerholm, tillträdande chef för den nya Myndigheten för psykologiskt försvar.
Samhälle 22 okt, 2021

Studio Axess 2021 – Adam Cwejman – Succé och kris i Göteborg

Ekonomiskt har Göteborg blivit en framgångssaga och det beror långt ifrån bara på Volvoföretagen. I själva verket sker hela en tredjedel av de privata FOU-satsningarna i Sverige numera i Göteborgsområdet. Att Volvo Cars ägs från Kina reser frågor inför framtiden men har inte skapat problem än så länge
Samhälle 07 okt, 2021

Studio Axess 2021 – Robert Dalsjö – Vi är på väg in i ett nytt kallt krig

Vad har uttåget ur Afghanistan och det nya AUKUS-samarbetet mellan Australien, Storbritannien och Kina gemensamt? Bägge speglar en ny, total amerikansk fokusering på Kina. Det menar Robert Dalsjö, överingenjör och säkerhetspolitisk expert vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI). Vi går mot ett nytt kallt krig mellan de båda stormakterna och det kommer att sätta EU under hårt korstryck. Den transatlantiska länken kan inte längre tas för given, men idéerna om strategisk autonomi för Europa är orealistisk av både kulturella och strukturella skäl. Robert Dalsjö samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
Politik 23 sep, 2021

Studio Axess 2021 – Kristin Clemet – Splittrad vänster tar över i Norge

Norge går till val. Statsminister Erna Solberg har inte gett upp men alla mätningar tyder på maktskifte. Fast det blir ett splittrat rödgrönt lag som i så fall tar över. Socialdemokraterna tycks backa, medan högervänstern i Senterpartiet och vänstervänstern i tre mindre partier ökar sitt stöd.
Politik 08 sep, 2021

Studio Axess 2021 – Annika Borg och Martin Tunström – Vänstervåg på väg?

Varför handlar politiken mer om Sverigedemokraterna än om den höga arbetslösheten? Hur hållfasta är de nya politiska blocken? Och hur stor är sannolikheten för en vänstersväng med växande offentlig sektor och höjda skatter i pandemipolitikens spår? I säsongsfinalen av Studio Axess diskuterar Annika Borg och Martin Tunström, politiska chefredaktörer i nättidningen Bulletin respektive Barometern, det politiska läget med programledaren PJ Anders Linder.
Samhälle 07 maj, 2021

Studio Axess 2021 – Henrik Jönsson – Rädda företagen från identitetspolitiken

Aktivister och kapitalförvaltare ställer allt oftare politiska krav på företag. Det handlar gärna om kvoter och representation, till exempel i styrelser. Ibland är det inte ens fråga om yttre tryck utan bolag politiserar sig på eget initiativ för att ”ligga rätt” eller bli lämnade i fred.
Samhälle 14 apr, 2021

Magnus Utvik – Vänsterpartiet vägrar att se sin historia i vitögat (repris från 2018)

Det är skrämmande att Vänsterpartiet inte på allvar gör upp med sin historia. Det säger författaren Magnus Utvik. Han har skrivit boken Partiet på kant med (v)erkligheten där han granskar partiets relationer till kommunistiska makthavare och politiska dissidenter i Sovjetunionen och Östeuropa. Han samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
Politik 08 apr, 2021

Studio Axess 2021 – Johan Wiktorin – Vad gör väst när Kina skruvar upp trycket?

Kinas växande maktambitioner tar sig många uttryck. Man går hårdare fram mot grannländer, minoriteter och oliktänkande. Man upprustar och utväxlar hårda ord med USA. Genom internationella lån och investeringar stärker man sin ställning och skapar beroenden. Kritik mot övergrepp bemöts på ett sätt som syftar till att skapa osäkerhet och tystnad.
Politik 26 mar, 2021

Studio Axess 2021 – Håkan Boström och Svend Dahl – Liberalerna på väg ut ur riksdagen?

Beskedet att Liberalerna vill ha borgerlig regering och öppnar för samtal med Sverigedemokraterna var inte oväntat. Opinionsstödet har sjunkit till så låga nivåer att Nyamko Sabunis linje ter sig som enda vägen till politisk överlevnad. Fast sprickan i partiet är så djup och ställningstagandet ännu så otydligt att det är ytterst osäkert om det räcker för att rädda Liberalerna kvar i riksdagen.
Politik 12 mar, 2021

Studio Axess 2021 – Mats Nilsson – ”Vansinne att subventionera vindkraft till havs”

Elmarknaden har börjat återhämta sig efter 20 år av stödpolitik runt om i Europa. Då är det verkligen dumt att sätta i gång med nya subventioner till ett kraftslag som ändå klarar sig. Det anser Mats Nilsson, docent i nationalekonomi vid Södertörns högskola och expert på elmarknaden.
Samhälle 25 feb, 2021

Studio Axess 2021 – Fredrik Sjöholm – Universiteten underpresterar

Med tanke på hur stora resurser som satsas på högre utbildning och forskning i Sverige är resultaten otillfredsställande. Det menar professor Fredrik Sjöholm, ny chef för Institutet för Näringslivsforskning (IFN). Vissa miljöer är mycket bra men signalerna om brister har blivit så många att de inte kan negligeras. Arbetsgivare har svårt att hitta rätt kompetens. En stor del av forskningen håller inte måttet. Ett skäl är att politiken har premierat kvantitet på kvalitetens bekostnad, men det handlar också om ointresse för uppföljning och utvärdering. Samtalet med programledaren PJ Anders Linder tar också upp hur Sjöholms eget expertområde, globaliseringen, påverkas av covid-19-pandemin och av Kinas snabbt växande betydelse.

Intervju 11 feb, 2021

Del 1 av 8 – Gunnar Hökmark – Det ryska våldet speglar Putins rädsla

Säsongens första Studio Axess tar tempen på världsläget. Vad betyder det nya styret i Washington? Hur ska Sverige, EU och hela den fria världen möta hoten från Kina och Ryssland? Gripandet av Alexander Navalnyj och övergreppen mot dem som demonstrerar till hans stöd tyder på stor rädsla i den ryska statsledningen, vilket höjer riskerna även för omvärlden. Det menar Frivärlds ordförande Gunnar Hökmark. Han samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
Samhälle 29 jan, 2021

Studio Axess ht 2020. Del 7 av 7 – Lasse Wierup – Sverige har unika problem med unga gängkriminella

Gängbrottsligheten har expanderat och utvecklingen går fortsatt åt fel håll. Våldsnivån är hög och det stora tillflödet av unga gängmedlemmar skiljer ut Sverige från jämförbara länder. En förklaring är de beskedliga reaktioner som unga brottslingar möter. Även vid grövre brottslighet döms förövare gång efter annan till icke-fungerande behandlingar.
Samhälle 03 dec, 2020

Del 6 av 7 – Katarina Barrling – Lärdomar från coronakrisens Sverige

Det har snart gått ett år sedan pandemin drabbade Sverige. Vad säger regeringens hantering av krisen om det svenska kynnet i allmänhet och tilltro till myndigheter i synnerhet? Hur kommer förtroendet för ministären Löfven att utveckla sig kommande månader?
Politik 20 nov, 2020

Del 5 av 7: Magnus Ranstorp – Sverige: ett ekobrottsparadis för radikala islamister

Problemen med våldsbejakande islamism i Sverige har inte blivit mindre. Ska vi komma tillrätta med dem räcker det inte att koncentrera sig på de individer som är beredda att själva ta till våld. Vi behöver bryta upp den islamistiska separatismen: den radikala parallellkultur som växer fram i utanförskapsområden.
06 nov, 2020

Del 4 av 7: Patrik Oksanen – Vi rustar upp på ett halvhjärtat sätt

Förslaget till nytt försvarsbeslut innebär viss ökning av vår förmåga, men vi tar inte igen vad vi tappat mot Ryssland. Det säger försvars- och säkerhetsexperten Patrik Oksanen, senior fellow vid tankesmedjan Frivärld. Säkerhetspolitiskt sänder det en mycket märklig signal att det råder enighet om vad som bör göras men inte om att det ska finansieras. Det saknas en långsiktig plan.
Politik 26 okt, 2020

Del 3 av 7: Martin Kragh -Nu sitter Lukasjenka på Putins nåder

Valfusket i Belarus har väckt en väldig, folklig motreaktion. Vecka efter vecka trotsar hundratusentals människor regimens våld och protesterar. Det hela sker brett och spontant utan tydliga ledargestalter. Inledningsvis hängde regimen på en mycket skör tråd men till sist bestämde sig Vladimir Putin och Moskva för att backa upp Aleksandr Lukasjenka, som nu åter har kopplat greppet.
Politik 19 okt, 2020

Del 2 av 7: PM Nilsson – Budgeten ett förlorat politiskt tillfälle

Budgeten för 2021 rymmer ofinansierade åtaganden på över 100 miljarder kronor. Men det är svårt att se någon övergripande tanke, säger PM Nilsson. Det saknas en tydlig coronaprofil och folk verkar helt enkelt inte bry sig om den. Fokus hos allmänheten ligger på helt andra frågor, inte minst brottsligheten. Ändå är det just rättsväsendet som blir lottlöst när miljarderna fördelas.
Politik 19 okt, 2020

Del 1 av 7: Fredrik Kärrholm – Så kan vi stoppa gangstervåldet!

Sverige har stora problem med gängkrig och dödligt våld. Det är allt färre beredda att förneka. Men hur stora är problemen, vad beror de på och varför drabbar de just Sverige? Frågorna tacklas av polisen och författaren Fredrik Kärrholm i den nya, högaktuella boken Gangstervåld.
Politik 10 sep, 2020

600 000 utlandsfödda är inte självförsörjande

Det är allmänt känt att många som invandrat till Sverige har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Ändå har svårigheterna kraftigt underskattats. Det framgår av en färsk studie till vilken Johan Eklund, professor i nationalekonomi och vd i Entreprenörskapsforum, är en av författarna. I stället för det ofta använda måttet ”sysselsättning”, där en timmes arbete per månad räcker för att man ska betecknas som sysselsatt, har författarna undersökt hur många som har inkomster som räcker till egen försörjning.
29 apr, 2020

Israel och hennes fiender

Idén om en tvåstatslösning i frågan Israel-Palestina är orealistisk och har blivit ett svepskäl för omvärlden att slippa engagera sig. Det går inte att komma vidare så länge den palestinska sidan insisterar på en fullständig rätt till återvändande för alla dem som räknas som flyktingar: de uppgår i dag till över fem miljoner. Det menar reportern och författaren Bengt G Nilsson, som nyligen kommit ut med boken Israel och hennes fiender.
16 apr, 2020

Vart tar den nationalistiska vågen vägen?

Nationalistiska stämningar och efterfrågan på starka ledare hade fått ett uppsving redan före coronapandemin. Nu ställer Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, frågan vad som kan hända härnäst. EU-samarbetet har redan utsatts för hårda prövningar och ännu större spänningar väntar när smittobekämpningen får sällskap av djup ekonomisk kris.
03 apr, 2020

När pandemin möter IT-samhället

Spridningen av coronaviruset sker i ett helt nytt informationssamhälle. Vid liknande tidigare kriser har det funnits dominerande kanaler där myndigheter och politiska ledare har framfört sina budskap och dit de flesta människor har vänt sig. Nu finns en hel uppsjö av källor av ytterst varierande kvalitet och alla besked blir ifrågasatta.
20 mar, 2020

Upprustning med förhinder

Det råder bred enighet om att det svenska försvaret ska stärkas. Men hur stora resurser behövs? Och hur mycket är politikerna beredda att satsa? Där går åsikterna isär, vilket har blivit än tydligare efter Försvarsmaktens besked om att de nya resurser som föreslagits bara räcker till hälften av vad politikerna har trott.
05 mar, 2020

Klanerna och kriminaliteten

Författaren och föreläsaren Per Brinkemo har i flera år arbetat med att sprida kunskap om hur klaner fungerar och vad som händer när klanstrukturer i vissa invandrargrupper krockar med den svenska staten. En av frågorna som i dag är mest aktuell gäller samspelet mellan klaner och organiserad brottslighet och risken för att Sverige ska följa samma utvecklingsbana som Tyskland, som har stora problem med klanbaserad kriminalitet.
17 feb, 2020

Klimatet är värt en bättre politik

Svensk klimatpolitik har höga ambitioner men effektiviteten lämnar en hel del övrigt att önska. Det menar professor John Hassler, ordförande i SNS Konjunkturråd, som nyligen publicerat rapporten ”Svensk politik för globalt klimat”.
06 feb, 2020

”Verklighetens folk gör come back”

Kritiker menar att KD:s färska uppgörelse med moderater och vänsterpartister om mer pengar till kommuner och regioner bekräftar vänsterns världsbild. Men man måste hålla två tankar i huvudet samtidigt, svarar KD-ledaren Ebba Busch Thor. Att det behövs långsiktiga strukturreformer i sjukvården betyder inte att man ska avstå från att skjuta till resurser på kort sikt. I samtal med programledaren PJ Anders Linder diskuterar hon också Januariöverenskommelsen, relationen till SD och behovet av KD som beskyddare av ”verklighetens folk”.
29 jan, 2020

Protester i Chile i framgångens spår

Det har varit omskakande månader i Chile. Kriminella och extremister har vandaliserat och plundrat. Väldiga demonstrationer har ägt rum. Polisens försök att hålla ordning har urartat i övervåld. Det kan tyckas paradoxalt att detta sker i Latinamerikas främsta framgångsland där tillväxten har varit god, fattigdomen minskat rejält och medelklassen vuxit. Men enligt Mauricio Rojas, författare, docent i ekonomisk historia och bosatt i Santiago, är det hela mindre märkligt än man kan tro.
17 dec, 2019

Den kreativa klassen och stadens kris

Glöm vägbyggen, arenor och företagsparker. Det är människor som verkligen gör skillnad. Nyckeln till framgång för en stad är att den förmår attrahera en mix av kreativa personer inom konst, high tech, akademi och professionella tjänster. Det skrev Richard Florida i Den kreativa klassens framväxt för snart 20 år sedan. Boken fick ett väldigt genomslag och har spelat stor roll för stadsplanering och lokalpolitik världen över.
11 dec, 2019

Svenska bomber dånar i utländska medier

Sveriges problem med bristande lag och ordning är numera i centrum för den inrikespolitiska debatten. Men de väcker stort intresse även utanför vårt lands gränser. Paulina Neuding, jurist och Europaredaktör i nätmagasinet Quillette, har följt frågorna under lång tid och skrivit om dem i en rad internationella medier.
27 nov, 2019

”Vårt politiska system fungerar väldigt illa just nu”

Sverige behöver en reformstrategi för arbetsmarknad, bostadspolitik och företagsklimat. Utan en sådan vore det väldigt märkligt om man satte i gång med stora offentliga utgiftsprojekt. Det säger Anders Borg, som är aktuell med memoarboken Finansministern.
12 nov, 2019

Fanatismens förödande följder

Rutiner och regelverk som skapar nya problem. Dysfunktionella myndigheter med välpolerade värdegrunder. Dokumentation av verksamhet som har blivit viktigare än verksamheten själv. Tävlan om att vara den grupp som det är mest synd om. Utbildningskult som leder till sjunkande kunskapsnivåer. På fält efter fält ser organisationsforskaren Mats Alvesson hur en gång rimliga idéer drivs bortom det orimligas gräns och förvärrar bristerna som de skulle åtgärda.
01 nov, 2019

”Det blev som en blandning av Pearl Harbor och München”

Efter den amerikanska reträtten från norra Syrien har Turkiet marscherat in. Men USA förändrade maktbalansen i regionen redan tidigare i år när man lät Irans attack mot saudiska oljefält passera utan motåtgärder. Ryssland och Iran har stärkt sin ställning. Hos USA:s allierade växer osäkerheten. Det säger Nathan Shachar, utrikesreporter med mångårig erfarenhet av Mellanöstern, i samtal med programledaren PJ Anders Linder.
16 okt, 2019

Nassim Nicholas Taleb

Nassim Nicholas Taleb började sin yrkesbana som handlare på Chicagobörsen och sadlade senare i livet om till författare. 2007 kom hans genombrottsbok ”Den svarta svanen”, som förutsåg finanskrisen som utbröt året därpå. En stor del av Talebs författargärning handlar om osäkerhet och hur det påverkar människan, marknader och samhället.
07 okt, 2019

Vad menar Ryssland med krig?

Efter den ryska invasionen av Ukraina har det förts en yrvaken debatt om hybridkrig och gråzonsproblematik. Rysk påverkan vid val i USA har gjort frågan ännu hetare. Men vår förvåning beror till stor del på dåliga historiekunskaper och bristande uppmärksamhet. Ryssland har en lång tradition av att kombinera militära insatser med annan påverkan. Det nya ligger i metoder och intensitet – och i att väst har avrustat inte bara militärt utan också vad gäller kunskaper.
02 okt, 2019

Vem kan man lita på?

Tilltron till det politiska ledarskapet sviktar. Katarina Barrling ser en förklaring i de tvära kasten från skönmålning till katastrofretorik i debatten om skjutningar och gängvåld, som väcker frågor i vad mån de styrande har kontroll. Men hon pekar också på den vilsenhet som uppstår hos medborgarna när en rödgrön koalition lägger fram politik som i mycket har borgerliga drag. Var står den här regeringen egentligen?
18 sep, 2019

Kärnkraften är nyckelfrågan på global nivå

"EU-valrörelsen var förfärlig med hätska angrepp mot andra i stället för besked om den egna politiken. Sverige behöver en annan och mycket mer konstruktiv debatt. Jag har inte gett upp hoppet om framtida borgerligt samarbete och tänker arbeta för att förändra dagens spelplan ifall jag får förtroendet att leda Liberalerna." Det säger Nyamko Sabuni i detta samtal med programledaren PJ Anders Linder.
28 maj, 2019

”Vi oroar oss för fel saker”

Hur uppnår vi bästa möjliga resultat för satsade resurser? Den analysen bör alltid göras och särskilt när det gäller att hjälpa världens fattiga och utsatta. Välövervägda kalkyler ger väldigt mycket bättre resultat än passioner och panik. Det menar Bjørn Lomborg, chef för Copenhagen Consensus Center, som har granskat och föreslagit tydliga prioriteringar bland FN:s många utvecklingsmål.
15 maj, 2019

Partnerskap i Nato – inte detsamma som medlemskap

Försvarsalliansen Nato grundades 1949 och har 70 år på nacken, men den är still going strong. Efter Berlinmurens fall och kalla krigets slut har den anpassat sig till nya lägen både en och två gånger. Efter kriget i Georgien 2008 och invasionen av Krim 2014 har det gemensamma försvarsåtagandet åter blivit helt centralt, men under resans gång har alliansen också hunnit axla fredsskapande och terrorbekämpande uppgifter.
02 maj, 2019

Bill Browder

Samtal med affärsmannen och människorättsaktivisten Bill Browder om hans arbete med att få Sverige att anta en egen Magnitskijlag, penningtvättsanklagelserna mot Swedbank och det kommande EU-valet. Programledare: Erik Thyselius.
28 mar, 2019

Moderaterna har en hemläxa att göra om public service

Efter riksdagens beslut om den nya public service-skatten har företagaren och opinionsbildaren Thomas Gür riktat skarp kritik mot Moderaterna för att ha accepterat regeringspolitiken utan att lägga fram något eget alternativ. Partisekreteraren Gunnar Strömmer har tagit upp den kastade handsken och de båda möts i ett samtal om finansiering, inriktning och utvärdering av den offentliga public service-verksamheten.
28 mar, 2019

Hotet i Sverige ökar på alla nivåer

Sverige har agerat väldigt långsamt i arbetet mot terrorn. Ett osunt debattklimat har bidragit till politisk ängslighet och tafatthet. Till sist finns dock bättre regelverk på plats. Nu gäller det att kraftsamla och att sätta in tuffare insatser mot den ekonomiska brottslighet som samspelar med de radikaliserade miljöerna. Det menar fil dr Magnus Ranstorp, som leder terrorismforskningen vid Försvarshögskolan. Han samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
22 mar, 2019

Mediemakten har ändrats radikalt

Vid millennieskiftet hade mer än hälften av svenskarna fått tillgång till bredband och internet, vilket öppnade för snabba och genomgripande förändringar. I boken 101 händelser som förändrade Mediesverige påminner analytikern Olle Lidbom, känd från Mediepodden och bloggen Vassa eggen, om nya initiativ, kreativa grepp och urdåliga affärer från de gångna 20 åren.
07 mar, 2019

Hur mycket blod kommer att flyta i Venezuela?

Venezuela är i dag en diktatur där Nicolás Maduro behåller makten endast på grund av uppbackningen från en korrupt militär och stödet från utländska diktaturer. Men frågan är hur långsiktigt dessa är beredda att satsa på Maduros regim? Vad händer om militären fortsätter att stoppa internationella hjälpsändningar trots att människor svälter? Ett avgörande och farligt ögonblick kan ligga nära i tiden. Det säger Mauricio Rojas, docent i ekonomisk historia, bosatt i Santiago i Chile. Han samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
14 feb, 2019

En blå våg har svept över landet

Alliansen finns för närvarande inte på nationell nivå, konstaterar Gunnar Strömmer, partisekreterare i Moderaterna, och nu gäller det för partiet att hantera frustrationen över det som har skett och utveckla sina egna idéer. Lokalt och regionalt, däremot, blev valet en stor moderat och borgerlig framgång. Så har till exempel bara en enda region vänsterstyre numera. För ett stort antal moderata politiker är uppgiften inte att hantera besvikelse utan att förvalta väljarnas förtroende. Gunnar Strömmer samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
08 feb, 2019

Helt nytt läge i Mellanöstern

Efter den arabiska våren och kriget i Syrien har den politiska situationen i Mellanöstern förvandlats till oigenkännlighet. Den israelisk-arabiska konflikten, som under så lång tid har präglat regionen, är ett passerat stadium. Nu dominerar i stället kraftmätningen mellan Iran och Saudiarabien med shia- respektive sunnimuslimska anhängare. Nathan Shachar, som skriver om Mellanöstern i Dagens Nyheter, samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
20 nov, 2018

Peter Pomerantsev

Hur mycket påverkade desinformation och falska nyheter det svenska valet? Inte särskilt mycket alls, menar journalisten Peter Pomerantsev, specialist på rysk desinformation och propaganda. Det innebär däremot inte att hotet från Vladimir Putin är mindre allvarligt – Kremls propagandakrigföring skiftar oavbrutet form och det gäller att ständigt vara på sin vakt.
19 nov, 2018

Steven Pinker

Professor Steven Pinker är känd för en bred publik och har skrivit flera böcker på temat evolutionspsykologi och lingvistik. I sin senaste bok ”Upplysning nu” slår Pinker ett slag för upplysningens grundidéer och argumenterar för att världen, trots allt, bara blir allt bättre. Här intervjuas han av Erik Thyselius.
19 nov, 2018

Vad händer med Tyskland efter Merkel?

Angela Merkel avgår inom kort som partiordförande. Hennes parti CDU är hårt trängt efter dåliga val. För den socialdemokratiska koalitionspartnern SPD är läget etter värre. Vad betyder de stora partiernas problem för Tyskland, EU – och Sverige? Vem tar över när partiet väljer ny ledare i december? Och hur länge sitter Merkel kvar som regeringschef? Sveriges förre Tysklandsambassadör Staffan Carlsson samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
08 nov, 2018

Vems skuld är det?

Skuldsättningen har växt rekordsnabbt i Sverige. Men det är inte statsskulden utan den privata sektorns skulder som är den verkligt stora faran. Hushållens skulder är skyhöga och skuldbördan speglar de skenande bostadspriserna. Samtidigt är krismedvetenheten låg. Tino Sanandaji, forskare i nationalekonomi, som väckte stor uppmärksamhet med migrationsboken Massutmaning, analyserar nu skuldfrågan i boken Tio tusen miljarder. Varför har skulderna blivit så höga? Vilka kan följderna bli? Vem bär ansvaret? Han samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
24 okt, 2018

Eleverna behöver katederundervisning

Den svenska skolan präglas fortfarande av ovetenskapliga idéer om att elever ska forska till sig kunskap på egen hand och att lärarna ska fungera som coacher och kuratorer. Det håller inte, säger läraren och skoldebattören Isak Skogstad. Ska skolresultaten bli bra måste lärarna få undervisa – och kunna koncentrera sig på undervisningen. Lärarutbildningen behöver göras om i grunden och bygga på ämneskunskap och moderna forskningsrön om hur inlärning går till. Isak Skogstad samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
10 okt, 2018

Debatten behöver inte färre utan bättre konflikter

Det är helt i sin ordning med hårda konflikter i debatten. Men de måste bygga på fakta och riktiga argument. I dag handlar alldeles för mycket om att misstänkliggöra och ta heder och ära av motståndare och alldeles för lite om att övertyga. Det menar författaren Torbjörn Elensky, som diskuterar det svenska samtalsklimatet med programledaren PJ Anders Linder.
27 sep, 2018

Vänsterpartiet vägrar att se sin historia i vitögat

Det är skrämmande att Vänsterpartiet inte på allvar gör upp med sin historia. Det säger författaren Magnus Utvik. Han har nyligen kommit ut med boken Partiet på kant med (v)erkligheten där han granskar partiets relationer till kommunistiska makthavare och politiska dissidenter i Sovjetunionen och Östeuropa. Han samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
12 sep, 2018

Radio och tv i public service-bolagens tjänst?

Del 4. Behövs fortfarande SVT, SR och UR? Om svaret på frågan är ”ja”, vad borde då uppdraget för public service-bolagen vara? Ett samtal med Jan Scherman, tidigare vd för TV4, och Cecilia Stegö Chilò, tidigare kulturminister och styrelseproffs, om framtiden för public service. Programledare: Catta Neuding och Erik Thyselius.
23 aug, 2018

Hur mår våra museer?

Del 3. Från att ha varit platser som gett besökaren kunskap har alltfler muséer förvandlats till ideologiproducenter, där fackkunskaper fått stå tillbaka för värdegrundsarbete. Hur hamnade vi här och vad behöver göras för att vända utvecklingen? Ett samtal med journalisterna Ola Wong och Gunilla Kindstrand. Programledare: Catta Neuding och Erik Thyselius.
23 aug, 2018

Politiseringen av kulturlivet – ett självspelande piano?

Del 2. Hur väl uppfyller ditt verk krav på representation, mångfald och frånvaro av stereotyper? Det är frågor som alltfler dramatiker och författare måste svara på om de vill ha bidrag från det offentliga. Är denna utveckling bra för konsten eller handlar det om en missriktad välvilja? Ett samtal med Stina Oscarson, dramatiker och Torbjörn Elensky, författare. Programledare: Catta Neuding och Erik Thyselius.
20 aug, 2018

Vad får vi för pengarna?

Del 1. Vilka för- och nackdelar finns det med dagens system där staten spelar en betydande roll för kulturlivet och vilka är alternativen? Ett samtal med journalisten, trubaduren och författaren Lars Anders Johansson och redaktören Sanna Rayman. Programledare Catta Neuding och Erik Thyselius.
20 aug, 2018

Unga måste få lära sig att välja bort, säga nej och hålla ut

En relativistisk skola och överbeskyddande föräldrar har skapat en ungdomsgeneration, där många har svårt att ta kritik och tycker att motgångar alltid är någon annans fel. Det menar Muf-ordföranden Benjamin Dousa i en nyutkommen bok. Hans egen klassresa började med ett byte från en stökig och kravlös skola till en skola med ordning och reda och hög ambitionsnivå, och den resan vill han att fler ska göra. Men det kräver att meritokratin försvaras och att ansträngning kan få sin belöning.
09 maj, 2018

Svensk politik blir alltmer som religion

Sverige sägs vara ett av världens mest sekulariserade länder. Men attityder och förhållningssätt som har etablerats under vår långa protestantiska historia försvinner inte i brådrasket, säger författaren Torbjörn Elensky. Tvärtom ser man hur det religiösa arvet i hög grad har kommit att prägla politiken. Den rätta tron betyder mer än den rätta handlingen, så att "vi har varit naiva" är ett konstaterande att nästan känna sig stolt över. Det blev fel, men vi ville i alla fall det rätta. Torbjörn Elensky samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
04 maj, 2018

Invandring och integration nya toppfrågor inför valet

Stämningsläget har i Sverige blivit lite ljusare på sistone, men det är fortfarande många som tycker att utvecklingen går åt fel håll. Engagemanget för klassiska teman som jobb och ekonomi är lågt. I stället har sjukvård och skola fått sällskap i dagordningens topp med frågor som gäller invandring, integration samt lag och ordning.
27 apr, 2018

Trygghet eller rädsla genom övervakning?

Våra liv övervakas och genomlyses i allt högre grad. Dels genom kameror och signalspaning i det offentligas regi, dels genom att våra inköp och telefonsamtal registreras och att vi självmant lägger ut personlig information på sociala medier. Vilka blir de långsiktiga följderna för människors frihet och integritet?
19 apr, 2018

Varning för inflation i rättigheter

Politiska krav uttrycks allt oftare i termer av mänskliga rättigheter (MR). Den utvecklingen behöver ifrågasättas, menar Lars Trägårdh, historiker och professor vid Ersta Sköndal Bräcke högskola. Dels urvattnas idén om rättigheter när man inte gör skillnad mellan skydd mot övergrepp å ena sidan och allmänna målsättningar och offentliga åtaganden å den andra.
13 apr, 2018

Stödet för Putin har aldrig prövats

Vinnaren av det ryska presidentvalet var känd på förhand. Det finns ingen plats i politiken för någon som på allvar kan utmana Vladimir Putin. Ibland hör man att Putin har folkligt stöd och skulle kunna vinna ett fritt och öppet val, men det är inget vi vet något om. Han debatterar inte. Medierna är hårt kontrollerade. Det råder inte fri åsiktsbildning. Putin har och behåller makten men stödet för honom är hypotetiskt, konstaterar Martin Kragh, docent vid Uppsala universitet och Rysslandsforskare vid Utrikespolitiska institutet. Han samtalar med PJ Anders Linder.
06 apr, 2018

Humaniora behöver elitsatsningar

Det talas mycket om behovet av höjd status för högskolans humanistiska ämnen. Men statusen höjs på allvar först när det blir svårt att bli antagen till studierna och svårt att klara av dem. En elitsatsning på humaniora skulle dels stärka utbildningens kvalitet, dels göra studenterna mer attraktiva för fler arbetsgivare. Det menar Anna Victoria Hallberg, fil dr i litteraturvetenskap. Hon samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
28 mar, 2018

Macron – mer problem än lösning

Emmanuel Macron besegrade Marine Le Pen och har hunnit med mer i reformväg än vad franska presidenter brukar. Men betyder det att han visar vägen mot framtiden? Karin Svanborg-Sjövall, vd i Timbro och Frankrikekännare, är inte övertygad. Macron vann över nationalpopulismen, men vad han erbjuder är annan sorts populism. Hon samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
14 mar, 2018

Allt hårdare ideologiskt tryck på högskolan

Regeringen har gett myndigheter och lärosäten i uppdrag att bedriva jämställdhetsintegrering. Det är ett ideologiskt projekt med betydligt mer genomgripande ambitioner än att främja jämställdhet och motverka diskriminering. Även innehållet i undervisning och forskning berörs. Ändå är det glest mellan rösterna som vågar ta den akademiska friheten i försvar.
09 mar, 2018

Bitcoin är bara början

Kryptovalutan Bitcoin diskuteras intensivt.​ Men den underliggande tekniken är långt intressantare än denna enskilda valuta. Det menar Kjell A Nordström, författare och doktor i internationellt företagande. Den så kallade blockkedjetekniken har potentiellt omvälvande kraft. Den kan göra mellanhänder överflödiga och skapa stora rationaliseringsvinster men också ge människor i mindre välordnade samhällen helt nya möjligheter att delta i den moderna ekonomin.
02 mar, 2018

Ge inte robotar ansvar för snabbt

Artificiell intelligens (AI) klarar redan att utföra ytterst avancerade uppgifter. Fast man måste ha klart för sig att det är stor skillnad mellan förmåga och förståelse. Det är lätt att låta sig luras av den mekaniska skickligheten och börja lita för mycket på robotar alltför tidigt. Det säger Nicklas Berild Lundblad i samtal med programledaren PJ Anders Linder.
22 feb, 2018

”Här behövs inte snällister”

Sverige har stora problem med utanförskap, säger Mauricio Rojas. Politikerna behöver mod och kraft att göra även det obekväma om de ska kunna lösas. Lyckligtvis har Sverige även stora styrkor i form av en sund politisk kultur och en stark ekonomi. Uppgiften är inte minst att hitta en ny modell som förenar människor på riktigt och skapar en känsla av tillhörighet i ett läge när folkhemmet har blivit historia.
15 feb, 2018

Det knakar i blockpolitiken

Spänningarna växer inom bägge blocken. Tommy Möller, professor i statsvetenskap, konstaterar att vi "aldrig sett något liknande" när det gäller miljöpartistiska ministrar som öppet kritiserar sin egen regerings politik. Men läget är besvärligt även inom Alliansen. Det skaver i både sakpolitiken och regeringsfrågan. Tommy Möller samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
08 feb, 2018

Man måste låta sig prövas

Får Alliansen chans att regera bör man ta den. Man ska pröva sina vingar och försöka få genomslag för sin politik, men man måste vara medveten om att det kan ta stopp längs vägen. Att tvingas avgå är ingen dröm men inte heller någon katastrof. Det viktiga är vad man kan få uträttat, inte att passivt förvalta regeringsmakten. Det talas mycket om stabilitet, men vad är stabiliteten värd ifall man inte kan få något gjort? Det säger Ulf Kristersson i ett samtal med PJ Anders Linder, där moderatledaren också beskriver sig som en ideologisk politiker och förklarar varför hans tal om vuxenhet i politiken har fått så starkt genomslag.
30 nov, 2017

Västgötaklimax i Katalonien

Nerverna svek de katalanska separatistledarna i det avgörande ögonblicket. Nu går de en besvärlig framtid till mötes. Det konstaterar författaren och Spanienkännaren Nathan Shachar. I samtal med PJ Anders Linder analyserar han det spända läget inför valet den 21 december och tecknar den historiska bakgrunden till dagens katalanska nationalism.
24 nov, 2017

USA:s första år med Donald Trump

Ett år har gått sedan Donald Trump vann presidentvalet i USA. Har amerikanerna vant sig? En del kommer aldrig att göra det, konstaterar Karin Henriksson, som har bevakat USA från Washington i flera decennier och nyligen kommit ut med en bok om Trump. Hans stil är unik i sin yvighet, ytlighet och ombytlighet. I sak har han haft vissa framgångar men också gått på många nitar. Framöver hänger mycket av hans prestige på den stora skattereform som planeras till 2018. Karin Henriksson samtalar med PJ Anders Linder.
17 nov, 2017

I tysk politik finns gott om vuxna

Efter valet i september pågår komplicerade regeringsförhandlingar i Tyskland. Fyra partier som står långt ifrån varandra ska enas. Det verkar omöjligt men om det är något förbundskansler Merkel kan, så är det att lirka fram kompromisser. Det moderna Tyskland har en imponerande förmåga att tackla samhällsproblem på ett vuxet, praktiskt och verkningsfullt sätt. Det konstaterar Reforminstitutets chef, nationalekonomen Stefan Fölster, i samtal med PJ Anders Linder.
10 nov, 2017

Hoten mot kulturarvet

Kulturarvet är satt under svår press. Journalisten Susanna Birgersson och Carl Lindstrand, advokat och skribent i kulturarvsfrågor, diskuterar med PJ Anders Linder om vad som kan göras för att bemästra hoten. Vad finns att lära av det danska arbetet med att fastställa en kanon? Hur får man stopp på den ideologisering, snålhet och opportunism som präglar kulturpolitiken?
26 okt, 2017

Bibliotekskrisen speglar en större otrygghet

Det blir allt vanligare med stök och hot på bibliotek. Ansvariga politiker och chefer försöker ofta sopa problemen under mattan. Eller så sveper de sig i normkritisk ideologi och går till angrepp mot dem som vill ha ordning och lugn. Allmänhet och medarbetare lämnas i sticket. Samtidigt måste man inse att bibliotekskrisen är del av ett större ordnings- och trygghetsproblem som bottnar i utanförskap och bristande integration. Det menar juristen och journalisten Paulina Neuding. Hon samtalar med PJ Anders Linder.
19 okt, 2017

Den omistliga arbetarkonservatismen

Chefredaktören för Folkbladet (S), Widar Andersson, diskuterar socialdemokratiska idétraditioner med programledaren PJ Anders Linder. Han konstaterar att partiet i dag saknar vital interndebatt och att man försöker få varje fråga att bli del av en stor höger-vänster-konflikt. Vad gäller läget efter valet 2018 säger han att allt annat än en borgerlig regering med Ulf Kristersson som statsminister skulle förvåna oerhört mycket.
12 okt, 2017

Nya M-ledningen måste sudda bort svekkänslan

Det har stått Moderaterna dyrt att partiet inte har gjort allt man kunnat för att få genomföra sin politik. Förtroendet är svårt skadat och måste byggas upp på nytt, och detta är den nya partiledningens klart viktigaste uppgift. Det säger Muf-ordföranden Benjamin Dousa till programledaren PJ Anders Linder i ett samtal som också tar upp klassresor, migration och lag och ordning.
05 okt, 2017

Renoveringen av försvaret har bara börjat

Storövningen Aurora har gått bra och mött positivt gensvar hos svenska folket. Försvaret tillförs ökade resurser. Men vi får inte glömma att det hela startar från en starkt nedpressad nivå och att det inte är vår egen nära historia, utan läget i omvärlden, som vi måste mäta oss emot. I själva verket fortsätter glappet att öka mellan Sverige och våra potentiella motståndare. Det konstaterar försvars- och säkerhetsanalytikern Annika Nordgren Christensen i samtal med programledaren PJ Anders Linder.
27 sep, 2017

Skolans kunskapssyn slår hårdast mot de svaga

Grälen om friskolor och läxor är stickspår. Huvudskälet till krisen i den svenska skolan är att eleverna lämnas i sticket när de förväntas söka kunskap på egen hand i stället för att få ordentlig undervisning. Den gamla folkskolans filosofi ligger klart mer i linje med dagens vetande än vad den moderna skolan gör. Det säger professor Magnus Henrekson, aktuell med boken Kunskapssynen och pedagogiken, i samtal med programledaren PJ Anders Linder.
22 sep, 2017

Regeringens problem blir Alliansens huvudvärk

"Haveri" sade statsministern om IT-skandalen. Två ministrar har fått gå. Ändå slutar alltsammans med trubbel - för de borgerliga. Igen! Hur kommer det sig? DI:s PM Nilsson och statsvetaren Katarina Barrling samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
11 sep, 2017

Kris för det svenska självförtroendet

Det sades kritiska saker om Sverige även förr i tiden, men det togs emot med långt större jämnmod. Svenskarna visste med sig att de bodde i världens bästa land och hade inte svårt att skaka av sig pratet om självmord, synd och socialism. Dagens frågor om utanförskap och bilbränder möts med en helt annan irritation och kitslighet.
04 maj, 2017

Franska valet visar den etablerade vänsterns kris

Första omgången av det franska presidentvalet blev ett nederlag för såväl vänsterns som högerns etablerade partier, men för socialistpartiet blev genomklappningen total. Något liknande hände i Nederländerna tidigare i våras. Den traditionella vänstern möter utmaningar dels från en växande högerpopulism, dels från en ny och radikalare vänster, och har inte kommit på hur dessa ska bemötas. Det menar statsvetaren Andreas Johansson Heinö, förlagschef vid tankesmedjan Timbro. Han samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
28 apr, 2017

Kyrkbröllop mellan marxism och kristendom

I den nya boken "68-kyrkan" beskriver idéhistorikern Johan Sundeen, verksam vid Bibliotekshögskolan, hur den kristna vänstern i Sverige gjorde marxismens idéer till sina. Maos totalitära Kina kunde beskrivas som en del av Guds plan. Hur blev detta möjligt? Johan Sundeen samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
21 apr, 2017

Vi är inte rädda för nyval

Kristdemokraternas partisekreterare Acko Ankarberg Johansson vill att Alliansen skruvar upp trycket mot regeringen. Det var ett stort misstag att inte ta migrationsfrågan på allvar i tid. Nu måste metoden för att vinna väljare från Sverigedemokraterna vara att tala mindre om SD och mer om sitt eget alternativ. Hon samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
13 apr, 2017

”Nya moderaterna” är grunden till Moderaternas kris

Moderaternas motgångar i opinionen förklaras ofta med vad som hänt efter valet 2014: Fredrik Reinfeldts plötsliga avgång, Decemberöverenskommelsen, Anna Kinberg Batras sätt att leda. Men problemen går djupare än så och bottnar i att partiet tappade bort sin idébas och identitet då konceptet "Nya moderaterna" drevs till sin spets och förändring blev ett självändamål. Statsvetarna Katarina Barrling och Tommy Möller samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
31 mar, 2017

När klanen och staten krockar

Många som invandrat till Sverige på senare tid kommer från samhällen där staten antingen är förtryckande eller knappt existerande, och där man i stället får sin säkerhet och sociala trygghet genom att ingå i en klan. Svensk integrationspolitik har inte visat något nämnvärt intresse för detta. Resultatet är i bästa fall kulturkrockar, i värsta fall en misstro mot det offentliga Sverige och uppkomsten av parallella rättssystem.
24 mar, 2017

Lenins revolution: polisstat och terror från början

Oktoberrevolutionen 1917 förde bolsjevikerna till makten i Ryssland. Andra partier förbjöds. Censuren återinfördes. Landsbygden brandskattades med svältkatastrofer som följd. Hur gick det till när tsarstyre och begynnande demokrati för 100 år sedan ersattes med enpartistat och röd terror under Vladimir Lenins ledning? Kristian Gerner, professor i historia och Östeuropakännare, samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
15 mar, 2017

Vi har inte tid att experimentera längre

Avlövningen av försvaret är ett farligt experiment, som fortfarande pågår. Samtidigt försämras säkerhetsläget ytterligare genom ryska påverkansoperationer och upprustning i vårt närområde. Återaktiverandet av värnplikten är ett nödvändigt steg, men det behöver följas av en betydande förstärkning av Försvarsmaktens resurser. Det menar Patrik Oksanen, ledarskribent i Mittmedia och expert på försvars- och säkerhetsfrågor. Han samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
07 mar, 2017

Låt bli att hitta på nya maktgrejer i EU

EU är i ett ansträngt läge efter det brittiska beskedet om utträde. En kraft för frihandel och fria marknader försvinner. Det finns risk för fortsatt splittring, men ökad centralisering skulle bara göra ont värre. Vad EU nu behöver är att medlemsländerna håller sig till stabilitetspaktens regler och tar initiativ till ekonomiska reformer på hemmaplan. Bryssel kan aldrig göra jobbet åt dem. Det anser Gunnar Hökmark, moderat ledamot av Europaparlamentet. Han samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
01 mar, 2017

Så knäckte Theresa May populismen

Under debatten om Storbritanniens EU-medlemskap svallade populismens vågor höga. Men sedan Theresa May tog över som premiärminister har de lagt sig. Hon tar sig an flera av de frågor som gav näring åt retorik om enkla lösningar, men hon gör det på ett seriöst och icke-populistiskt sätt. Här finns erfarenheter som kan vara av nytta även utanför de brittiska öarna. Fraser Nelson, chefredaktör för The Spectator, samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
21 feb, 2017

Blockpolitik under upplösning

Mycket är fortfarande oklart om innebörden av Moderaternas SD-signal, men det handlar bland annat om att ta farväl av tänkandet bakom Decemberöverenskommelsen. Nästa steg kan bli att Socialdemokraterna frigör sig från V. Folkbladets chefredaktör Widar Andersson och Demoskops opinionschef Peter Santesson diskuterar det politiska läget med programledaren PJ Anders Linder.
17 feb, 2017

Unikt att oppositionen inte vill avsätta regeringen

Alliansen satsar på att regeringen Löfven ska uppfattas som kraftlös och oförmögen. Därför lämnar man förhandlingar även när man skulle kunna uppnå goda resultat i sak. Man kritiserar regeringen hårt men gör inget för att fälla den. Det är unikt att en opposition så målmedvetet undviker att ta över. Det anser Tommy Möller, professor i statsvetenskap. Han samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
29 nov, 2016

Auktoritär populism är här för att stanna

Auktoritära populistpartier har fått ökat väljarstöd under 30 års tid. Anhängarna av liberal demokrati gör klokt i att arbeta för ett starkare konstitutionellt ramverk. Förhoppningarna om att populismen plötsligt ska försvinna lär knappast infrias. Det menar statsvetaren Andreas Johansson Heinö, som har tagit fram ett index över auktoritär populism. Han samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
22 nov, 2016

Ta entreprenörerna på allvar

Nästan alla talar numera väl om företagare och entreprenörer. Men när det gäller att förbättra lagar, regler och skatter händer inte mycket. I en av värld av allt snabbare förändring kan det stå oss dyrt. Det säger KTH-professorn Pontus Braunerhjelm, forskningsledare vid Entreprenörskapsforum och en av Sverige ledande experter på området. Han samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
17 nov, 2016

USA-valet tydliggör vänsterns kris

Hillary Clinton förlorade därför att så många tyckte att hon och hennes parti inte hade tillräckligt mycket att erbjuda. Många som röstade på Donald Trump hade föga förtroende för honom, men de upplevde ändå att han riktade sig till dem och talade om deras framtid.
11 nov, 2016

Politisk jordbävning i USA

Hillary Clinton blev Demokraternas presidentkandidat därför att hon personifierar det politiska etablissemanget. Donald Trump blev Republikanernas kandidat därför att personifierar upproret mot samma etablissemang. Oavsett vem som vinner valet står det amerikanska politiska landskapet inför genomgripande förändringar. Det anser USA-experten Johan Ingerö. Han samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
03 nov, 2016

Därför värnplikt!

Sverige bör snarast möjligt återinföra värnplikten. Samtidigt behöver det göras mer attraktivt att söka sig till och stanna i det militära försvaret på frivillig grund. Det föreslår regeringens utredare Annika Nordgren Christensen. Säkerhetsläget i vår närhet försämras, och det yrkesförsvar som introducerades för sex år sedan har inte lockat tillräckligt många. För att bemanna ett trovärdigt försvar är det nödvändigt med ett inslag av plikt, konstaterar Annika Nordgren Christensen. Hon samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
18 okt, 2016

Hur mycket av kapitalismen finns kvar?

Västvärldens ekonomier blir allt sämre på innovation och förändring. Tillväxten sjunker. En helt central förklaring är att en allt mindre del av ägandet utövas av aktiva kapitalister. Fonder och institutioner tar över. Vi får mer av försiktig förvaltning och mindre av dynamiskt entreprenörskap. Vad ligger bakom denna utveckling? Finns det hopp om att den kan vändas? Fredrik Erixon, chef för tankesmedjan Ecipe, och investeraren Björn Weigel analyserar frågorna i en nyutkommen bok. De samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
14 okt, 2016

Ryska rökridåer och svenska medier

Den ryska staten ägnar sig åt systematisk desinformation gentemot väst i allmänhet och västliga medier i synnerhet. Hur väl klarar redaktionerna denna utmaning? Statsvetaren Stefan Olsson har analyserat rapporteringen från kriget i Ukraina. Han samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
06 okt, 2016

Hur kommer lånefesten att sluta?

Hur stora felsatsningar kommer att göras när det är gratis för regeringar att låna pengar? Hur högt blir det långsiktiga priset? Henrik Mitelman, makroanalytiker och krönikör i Dagens industri, ifrågasätter att den ekonomiska politiken lägger så mycket kraft på låga räntor och stora statsutgifter och så lite på att reformera skattesystem och arbetsmarknadsregleringar. Han samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
28 sep, 2016

Kampen om den indiska nationen

Sedan två år styrs Indien av premiärminister Narendra Modi, som leder partiet BJP. Modi har ett marknadsekonomiskt program, men han och hans parti hämtar också mycket av sin inspiration från den hindunationalistiska traditionen. Hur stark är denna nationalistiska strömning? Vad går den ut på? Vad får kombinationen av nationalism och en mycket snabbt växande ekonomi för följder? Författaren och diplomaten Ulla Gudmundson samtalar med PJ Anders Linder.
21 sep, 2016

Rikedom genom borgerlig jämlikhet

Det var nya värderingar som gjorde det möjligt att bryta fattigdomens förbannelse. Först när handelsmän och fabrikörer började betraktas med uppskattande blick, och när vanligt folk fick möjlighet att ta initiativ och förbättra sin situation, kunde välståndet öka på allvar. Kapital och institutioner var inte det centrala, utan det var den borgerliga jämlikheten - den nya respekten för enskilda människor och deras förmåga. Det menar ekonomhistorikern Deirdre McCloskey, som nu kommit ut med den tredje volymen i sitt väldiga arbete om välståndets historia. Hon samtalar med PJ Anders Linder.
13 sep, 2016

Britterna kvar i EU?

Snart håller Storbritannien folkomröstning om sitt EU-medlemskap. Premiärminister David Cameron utlyste omröstningen för att skapa lugn i sitt parti men inte mycket tyder på att planen lyckas. Splittringen lär leva kvar, enligt den Londonbaserade New York Times-journalisten Stephen Castle. Just nu är det dött lopp mellan stanna och lämna. Det avgörande blir vad de sista veckorna debatter handla om. Ifall ekonomin dominerar gynnar det "Stanna kvar"-sidan. "Lämna"-kampanjen hoppas på invandringsfrågan. Stephen Castle samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
18 maj, 2016

Miljöpartiets kris är inte över

Ett nytt språkrör räcker inte för att Miljöpartiet ska kunna lägga krisen bakom sig. Dels sliter det hårt på små partier att sitta i regeringsställning, dels är det sannolikt att spänningarna mellan realpolitiker och ideologer i MP ska öka ytterligare. Det säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet. Han förutspår att den stundande regeringsombildningen blir av ett mer genomgripande slag och konstaterar att Alliansens passiva strategi gentemot regeringen är ett strategiskt vågspel. Tommy Möller samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
11 maj, 2016

Baltikum i krig, Sverige i krig

Det största säkerhetshotet i vårt närområde är rysk aggression mot Baltikum, och om det skulle bli verklighet finns ingen som helst möjlighet för Sverige att stå oberört. Vi behöver stärka försvaret så att det får en avskräckande tröskeleffekt, och vi behöver skaffa oss en riktig säkerhetspolitik genom att bli medlemmar i Nato. Det menar Försvarshögskolans förre rektor, generalmajor Karlis Neretnieks. Han samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
04 maj, 2016

Dåligt företagsklimat hotar integrationen

Kommunerna har inte tid att vänta på staten. Arbetet för att förbättra integrationen behöver intensifieras meddetsamma. Mycket går att göra utan att ändra på nationella lagar och regler, även om det också är önskvärt. Allra viktigast är att insatser för ett bättre företagsklimat. Det säger arbetsmarknadsekonomen Li Jansson, som har identifierat en rad lokala projekt som fungerar i praktiken. Hon samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
28 apr, 2016

Staten överger medborgarna

Det talas alltmer om att staten lägger för lite kraft på sina kärnuppgifter. Men statens reträtt handlar inte bara om resurser och engagemang utan också om geografi. Myndigheter lägger ner på mindre orter. Följden blir centralisering, utarmning av lokala miljöer och ett samhälle som blir mindre robust och förmöget att stå emot kriser. Det menar Patrik Oksanen, journalist och säkerhetsexpert. Han samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
12 apr, 2016

Hotet om terror finns kvar

Tidigare i vår sänktes terrorhotsnivån men läget är fortfarande besvärligt. Även om Sverige inte är ett prioriterat mål för IS-terrorister är vi ett i deras ögon legitimt mål. Inrikesminister Anders Ygeman säger att han är trygg med motåtgärderna som vidtagits men konstaterar samtidigt att det är omöjligt att skydda sig mot allt. Med programledaren PJ Anders Linder diskuterar han även läget inom polisen, ideologiernas betydelse och den svenska politikens allmänna syn på risker och hot.
06 apr, 2016

Fördrivningen av de kristna

Mellanösterns kristna har under lång tid varit i ett utsatt läge och situationen har blivit ännu värre genom terrorn och övergreppen från IS. Risken är överhängande för att kristendomen ska fördrivas helt från den region där den föddes. Men även i Sverige pågår trakasserier. Annika Borg, präst och författare, samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
23 mar, 2016

Rasera inte regeringsmakten

PM Nilsson, politisk redaktör i Dagens industri, är övertygad om att Socialdemokraterna har bestämt sig. Partiet kommer att hävda den nya kärvare migrationspolitiken även om trycket mot Sverige skulle öka - och Miljöpartiet blir kvar i regeringen. Vad bör då oppositionen göra? Agera konstruktivt, menar Nilsson. Om Anna Kinberg Batra vägrar att sluta uppgörelser, ser till att regeringen får näsknäpp efter näsknäpp i riksdagen och gör det allmänt hopplöst att vara statsminister, kommer hon att få smaka samma medicin ifall hon skulle vinna valet 2018. PM Nilsson samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
Intervju 16 mar, 2016

Den moraliska stormakten

Varifrån kommer egentligen föreställningen om Sverige som "den moraliska stormakten"? Författaren Torbjörn Elensky spårar rötterna till tredjevärldismen, som under lång tid har varit en överideologi i svensk politik och debatt och som blivit mer profilerad med Margot Wallström som utrikesminister. Fast samtidigt som hon vill följa Olof Palme i tredjevärldismens radikala fotspår har välståndet vuxit i länder som satsat på marknadsekonomi i stället för revolutionsromantik och hela tredje världen-begreppet blivit förlegat. Torbjörn Elensky samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
09 mar, 2016

Är vi rasister allihopa?

Ibland låter det som om Sverige var hopplöst genomsyrat av rasism. Men så illa är det inte, menar författaren Dan Korn, som just har kommit ut med en bok i ämnet. Visst finns det rasism även här, men det är fel att läget skulle vara värre än på andra håll. Svenskar är inte särskilt rasistiska, däremot gillar man konsensus och att alla håller med varandra. Dan Korn samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
03 mar, 2016

Polisen måste alltid finnas på plats

Det här programmet om polisens framtid sändes i Axess TV redan för ett år sedan men är lika aktuellt nu. Alldeles för få brott mot person och egendom klaras upp, och polisens nya organisation kommer knappast att bli mer effektiv. Ska det bli verklig skillnad måste det finnas polis som ständigt är på plats där det behövs, och det måste gå att utkräva politiskt ansvar av lokala makthavare. Det menar domaren och förre statssekreteraren i justitiedepartementet Krister Thelin och föreslår att man ska tillåta och uppmuntra kommunal polis. Han samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
24 feb, 2016

Vad vill Angela Merkel?

Tysklands förbundskansler är Europas mäktigaste politiker. Inför sina väljare har hon förkroppsligat trygghet och stabilitet. Men i migrationskrisens spår växer kritiken och opinionsstödet viker. Hur vill hon gå vidare? Vilka är hennes grundläggande drivkrafter? Stefan Kornelius, utrikesredaktör vid Süddeutsche Zeitung och författare till en nyöversatt biografi över Angela Merkel, diskuterar med programledaren PJ Anders Linder.
17 feb, 2016

Nationalismen och demokratin

Nationalismen var en viktig kraft för att en gång få demokratin på plats, och nationerna utgör fortfarande arenan för dagens demokratiska arbete. Det finns starka skäl att motarbeta de aggressiva formerna av nationalism, men det är samtidigt viktigt att inte kasta ut barnet med badvattnet. Det menar Lars Trägårdh, professor i historia vid Ersta Sköndal högskola. Han samtalar med PJ Anders Linder.
11 feb, 2016

Vad händer om Miljöpartiet kliver av?

Miljöpartiet säger att smärtgränsen är nådd i migrationspolitiken. Vad händer då ifall Socialdemokraterna anser att ytterligare skärpning blir nödvändig och MP lämnar regeringen? Och hur påverkas maktförhållandena av att Decemberöverenskommelsen inte längre gäller? Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, diskuterar det laddade politiska läget med programledaren PJ Anders Linder.
09 dec, 2015

Äldre och sjuka robotiseringens stora vinnare

Hälften av de svenska jobben finns i yrken som kan automatiseras under de kommande 20 åren. Digitalisering och robotisering leder till väldiga förändringar och processen är redan i gång. Blir det bra eller dåligt? Det beror på om man möter utvecklingen konstruktivt och med reformer eller om man kör huvudet i sanden och spjärnar emot. Det menar Reforminstitutets chef Stefan Fölster, som just kommit ut med boken Robotrevolutionen. Fölster diskuterar följderna för arbetsmarknad och ekonomisk politik men tar också upp de stora möjligheter som robotiseringen öppnar inom utbildning, sjukvård och omsorg. Han samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
03 dec, 2015

Progressiv pedagogik är boven i dramat

Skolresultaten i Sverige faller snabbt men vanliga förklaringar som kommunalisering, friskolor och sjunkande lärarkvalitet håller inte för en närmare granskning, säger skolekonomen Gabriel Heller Sahlgren. En mätbar delförklaring är däremot att invandrade elever presterar sämre än svenska kamrater. Men därutöver pekar mycket på att den i Sverige så omhuldade progressiva pedagogiken, där läraren kliver tillbaka och eleverna förväntas bedriva "eget arbete", har stor del av skulden. Eleverna gillar sin frihet men forskningen visar på kraftigt negativa kunskapseffekter. Gabriel Heller Sahlgren samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
25 nov, 2015

Islamistisk extremism kräver särskilda åtgärder

Regeringen har tillsatt en "nationell samordnare mot våldsbejakande extremism". Magnus Norell, forskare med inriktning på bland annat Mellanöstern och terrorism, tror inte att detta är en fungerande väg att gå. Högerextremism, vänsterextremism och islamistisk extremism har olika orsaker och yttrar sig på olika sätt. Inget är vunnet på att försöka göra dem till ett enda fenomen utan de måste bemötas var och en på sitt sätt. Den islamistiska extremismen är just nu den farligaste och kräver ett betydligt mer bestämt agerande från politiker och myndigheter. Magnus Norell samtalar med programledaren PJ Anders Linder
17 nov, 2015

Trycket mot Sverige måste minska

Alltför länge har svensk migrationsdebatt präglats av föreställningen att det räcker med att visa god vilja. Men man behöver kunna svara på frågan "hur" också, säger Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor. Det kräver politiskt ledarskap och praktiska förslag, som anpassar antalet asylsökande till Sveriges mottagningsförmåga. Så värnas den långsiktiga öppenheten. Hon samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
12 nov, 2015

Migrationsuppgörelsen är bara början

Den flyktingpolitiska överenskommelsen mellan regeringen och Alliansen visar att det finns en gemensam problembild. Det är bra. Men det kommer att behöva göras mycket mer på både migrations- och integrationsområdet. Det säger Elisabeth Svantesson, som är 2:a vice ordförande i Moderaterna och partiets arbetsmarknadspolitiska talesperson. Dels är det inte långsiktigt hållbart med så många asylsökande som idag, dels fungerar integrationen väldigt dåligt. Hon öppnar för nya uppgörelser i frågorna. Tillsammans med programledaren PJ Anders Linder diskuterar hon också varför Moderaterna så noga påpekar att regeringen Löfven har lovat att utforma sin ekonomiska politik tillsammans med Vänsterpartiet.
05 nov, 2015

Lag och rättvisa i Polen?

Valet i Polen blev en stor seger för det nationalkonservativa partiet Lag och Rättvisa, som får egen majoritet i parlamentet. Liberala Medborgarplattformen förlorade stort, vänsterkoalitionen klarade inte ens spärrgränsen. Fast det betyder inte att vänsterpolitiken är ute ur bilden, tvärtom har Lag och Rättvisa kampanjat för en mer aktiv stat och högre välfärdsutgifter. Utrikespolitik och ekonomisk politik kommer sannolikt inte att förändras på något genomgripande sätt, menar Adam Cwejman, ledarskribent i liberala Göteborgs-Posten, men det finns en rejält ökad risk för att Polen ska gå en "ungersk" väg i inrikespolitiken med politisering av värderingsfrågor och konstitutionella förändringar för minskad maktdelning. Han samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
28 okt, 2015

Vad gör Ryssland i Syrien?

Ryssland har skickat flygplan som motsvarar halva det svenska flygvapnet till Syrien. Varför? Skälen är många, säger Johan Wiktorin, vd i underrättelseföretaget Brqthrough. Man vill försäkra sig om att regimen Assad inte faller, behålla sin flottbas och återetablera sig på allvar som en tung aktör i Mellanöstern. Tillsammans med programledaren PJ Anders Linder tar Wiktorin också upp det ryska trycket mot Baltikum och försvarsuppgörelsen mellan regeringen, M, FP och KD. Det är värdefullt med närvaro på Gotland och förbättrad ubåtsjaktförmåga men resurserna är fortfarande otillräckliga. Ingen faktor är mer bekymmersam än att försvarets organisation blivit så liten, konstaterar Wiktorin.
21 okt, 2015

Migrationspolitiken efter DÖ

Decemberöverenskommelsen (DÖ) mellan regeringspartierna och Alliansen gällde egentligen bara statens budget. Men avvecklandet av DÖ får konsekvenser för det politiskt möjliga på bredare front än så. Det öppnas möjligheter för samarbete över blockgränsen inte minst i migrations- och integrationspolitiken. Förr än vi anar kan vi få se en uppgörelse mellan socialdemokrater och moderater. Det menar PM Nilsson, politisk redaktör i Dagens industri. Han samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
14 okt, 2015

Nationalism av dansk modell

Susanna Birgersson är ledarskribent i Göteborgs-Posten, tidvis bosatt i Köpenhamn och nu aktuell med boken "Det som förloras utåt ska vinnas inåt". Där spårar hon rötterna till den speciella danska nationalism som å ena sidan vaccinerade landet mot rastänkande och nazism och å andra sidan har lett till en betydande skärpning av invandringspolitiken. Att Danmark och Sverige gått olika vägar har inte bara med politiskt ledarskap att göra utan också med skilda historiska erfarenheter. Hon diskuterar med programledaren PJ Anders Linder.
07 okt, 2015

Ökat utanförskap skadar företagsklimatet

Om vardagsjobben uteblir kommer utanförskapet att bli ännu större. Det ger upphov till spänningar och problem som gör Sverige till ett sämre land att vara företagare i. Det säger Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne. Hon konstaterar att regeringen inte lyssnat på näringslivet när man utformat sin budget, uttrycker oro för de sjunkande kunskaperna i matematik och kommenterar rapporteringen om Svenskt Näringslivs kontakter med Sverigedemokraterna. Programledare är PJ Anders Linder.
01 okt, 2015

Vart är Kina på väg?

Kinas ekonomi har haft exempellösa framgångar, men nu kärvar det i maskineriet. Tillväxten faller och en hel värld undrar oroligt hur stort fallet ska bli. Kina har fungerat som draglok för många ekonomier. Samtidigt skruvar den kinesiska regimen upp det politiska trycket mot grannländer och mot oliktänkande på hemmaplan. Vad är det egentligen som händer? Varför sker det just nu? Programledaren PJ Anders Linder diskuterar med Kinaanalytikern Kristina Sandklef.
22 sep, 2015

När det blir REA på pengar

En gång i tiden drömde man i Sverige om att ha så låg inflation som två procent per år. Det blev också Riksbankens mål. Nu har inflationen blivit lägre än två procent, men målet ligger fast och Riksbanken har sänkt sin ränta under noll för att elda på inflationen. Hushållen lånar som aldrig förr och bostadspriserna skenar. Höga skulder har varit orsaker till tidigare kriser. Blir det verkligen annorlunda denna gång? Affärsjournalisten och makroexperten Henrik Mitelman samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
17 sep, 2015

Ledarskapskris i svensk politik

Riksdagen öppnar i en politiskt vilsen tid. Socialdemokraternas opinionssiffror ligger på historiskt låga nivåer, medan Sverigedemokraterna åtnjuter rekordstöd. Decemberöverenskommelsen paralyserar de borgerliga. Allmänhetens förtroende för partiledarna är mycket svagt. Peter Santesson, analyschef i Demoskop, samtalar om det nya politiska landskapet med programledaren PJ Anders Linder.
17 aug, 2015

Slaget vid Waterloo: Napoleons slutliga nederlag

I dagarna högtidlighålls 200-årsminnet av slaget vid Waterloo: ett av världshistoriens mest kända fältslag. Det blev slutpunkten för ett knappt kvartssekel av revolutions- och Napoleonkrig, och det blev startskottet för Storbritannien som ny europeisk stormakt. Napoleonkrigen fick stora konsekvenser även för Norden: Finland kommer under rysk överhöghet, Sverige gick i union med Norge och ätten Bernadotte tog plats på Sveriges tron. Martin Hårdstedt, professor i historia vid Umeå universitet, och programledaren PJ Anders Linder diskuterar slaget vid Waterloo, dess förhistoria och följder.
10 jun, 2015

Fullt möjligt att det blir nyval till riksdagen

Decemberöverenskommelsen innebär att de borgerliga partierna accepterar regeringens budget. Samtidigt sätter Alliansen och Sverigedemokraterna käppar i hjulet för regeringens politiska ambitioner genom att besluta om så kallade tillkännagivanden. Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, är kritisk till överenskommelsen och dess följder för riksdagsarbetet. Han anser att det mycket väl kan bli nyval. Han samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
21 maj, 2015

Går det att lita på Sverige?

Svenskt-finskt försvarssamarbete kan höja tröskeln för en angripare, men utan ett fördrag mellan staterna kommer det finska försvaret inte att lägga det till grund för sin planering. Det är budskapet från Charly Salonius-Pasternak, forskare vid Utrikespolitiska institutet i Helsingfors, i samtal med programledaren PJ Anders Linder. Det finns större stadga i det finländska försvaret än det svenska, menar Salonius-Pasternak, men även i Finland väntar stora försvarsekonomiska utmaningar.
06 maj, 2015

Stockholm – stad i världen

Allt fler människor vill bo i de stora städerna, och allt mer av samhällets innovation och entreprenörskap äger rum där. Politiken i städerna är ofta mer inriktad på praktisk problemlösning än på de motsättningar som låser politiken på riksnivå. Kommer Stockholm att kunna fortsätta växa på ett bra sätt och bli ett kraftcentrum som lockar talanger och investeringar till Sverige? Ja, men för att det ska gå bra måste bostadsproblemen lösas och företagen få tillgång till mer medarbetare med rätt sorts utbildning. Det säger vd:n i Stockholms handelskammare, Maria Rankka, i samtal med programledaren PJ Anders Linder.
28 apr, 2015

Ronald Reagan har kvar en huvudroll

Uppmarschen till 2016 års amerikanska presidentval har börjat, och trots att det är mer än 25 år sedan Ronald Reagan lämnade Vita huset svävar hans ande fortfarande över politiken. Kandidaterna måste förhålla sig till hans idéer om låga skatter och begränsat statsmakt. SvD:s USA-korrespondent Karin Henriksson, som just kommit ut med en biografi över Reagan, diskuterar hans gärning och betydelse med programledaren PJ Anders Linder.
23 apr, 2015

Ordning utan kommandon

Det behövs inte ordergivning från makthavare för att människor ska skapa ordning, samarbete och utveckling i ett samhälle. Frivilligt samarbete och en mångfald av enskilda initiativ fungerar mycket bättre. Men samarbetet behöver ramar som garanteras av stabila institutioner och generella regler, lika för alla. Detta är en kärna i tänkandet hos FA Hayek, en av 1900-talets främsta politiska filosofer, vars magnum opus Frihets grundvalar nyss kommit i ny svensk utgåva. Programledaren PJ Anders Linder samtalar med kolumnisten och författaren Johan Hakelius, som skrivit bokens förord.
01 apr, 2015

Reformer och ekonomisk återhämtning

EU:s centralbank och Sveriges riksdag försöker få fart på ekonomin genom låga räntor och kraftiga stimulanser. Men utan nya reformer för bättre investeringsklimat kommer tillväxten inte att bli varaktig. Vissa EU-länder har börjat, men på många håll - inklusive Sverige - går det alldeles för trögt. Programledaren PJ Anders Linder samtalar med Reforminstitutets chef Stefan Fölster.
01 apr, 2015

Vilsen regering, vilsen allians

Regeringen är villrådig och anonym. De borgerliga partierna söker efter en framtidsagenda. Ingen har lust att fatta svåra och impopulära beslut. Programledaren PJ Anders Linder diskuterar läget i svensk politik ett drygt halvår efter valet med Anna Dahlberg, politisk redaktör i Expressen och PM Nilsson, politisk redaktör i Dagens industri.
01 apr, 2015

Så kan den högre utbildningen räddas

Högskolan har stora kvalitetsproblem. Studenterna har för dåliga förkunskaper, kraven är ofta för låga och finansieringssystemet är utformat så att det blir frestande att godkänna även svaga prestationer. Professor Magnus Henrekson, chef för Institutet för Näringslivsforskning, samtalar med programledaren PJ Anders Linder om hur man kan komma till rätta med problemen. Högskolans lärare behöver få större självständighet. Studenterna behöver lägga fler arbetstimmar per vecka på sina studier. Betyg ska sättas av externa och oberoende bedömare.
25 mar, 2015

President Putins propaganda

Om moralisk och finansiell bankrutt i rysk tv-industri. Peter Pomerantsev, författare och tv-producent från London/Moskva, har just kommit ut med boken Nothing is True and Everything is Possible. I den beskriver han hur korrupt tv- och medieindustrin är i Putins Ryssland. Återigen bedriver Kreml propaganda i stor skala, men nu sker det på ett nytt sätt. Syftet är inte att vinna sympatier utan att skapa misstänksamhet och förvirring. Programledaren PJ Anders Linder samtalar med författaren och filmaren Peter Pomerantsev.
11 mar, 2015

Ingen integrationspolitik på grund av moderat motstånd

Moderaterna ville inte tala om problemen med integrationen. Erkänner man att det finns problem måste man komma med politiska åtgärdsförslag, och i M var man rädd för att dessa skulle skrämma bort väljare. Det säger förre statssekreteraren Jasenko Selimovic (FP) i samtal med programledaren PJ Anders Linder. Programmet tar också upp frågan om Ukraina. Selimovic ser stora likheter med situationen i Bosnien på 1990-talet och manar EU att föra en fastare politik denna gång, vilket bland annat innebär att hjälpa Ukraina med vapen.
03 mar, 2015

Venezuela på väg mot diktatur

En gång var Venezuela Latinamerikas rikaste land. Efter många år av hämningslös pengarullning och populism under Hugo Chávez ligger ekonomin i spillror och landet vacklar på konkursens rand. Risken för en militärkupp är överhängande. Det menar Mauricio Rojas, som nyligen besökt landet. Han samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
20 feb, 2015

Europavägen ut ur den ekonomiska krisen

Europa behöver inte vara i ekonomisk kris. Flera länder visar vägen. Men för att lyckas krävs tuff och målmedveten reformpolitik. Magiska trick av Europeiska centralbanken eller EU-kommissionen kommer inte att göra jobbet. Programledaren PJ Anders Linder samtalar med Gunnar Hökmark, ledamot av Europaparlamentet.
20 feb, 2015

Allt spändare säkerhetsläge

Ryssland rustar upp i stor skala. Det är krig i Ukraina. Läget runt Östersjön blir alltmer spänt. Vad betyder utvecklingen för Sveriges säkerhet? Vad ställer den för krav på vårt försvar? Programledaren PJ Anders Linder samtalar med Johan Wiktorin, vd i underrättelseföretaget Brqthrough och ledamot av Kungl. Krigsvetenskapsakademien.
13 feb, 2015

Hans L Zetterberg – Allsidighetens tänkare

Hans L Zetterberg (1927-2014) var en verklig renässansmänniska: forskare, företagsledare, tidningsman. Hans idéer om "allsidighetens samhälle" och "den lilla och stora världen" har haft mycket stor betydelse för den moderna borgerliga idédebatten. Programledaren PJ Anders Linder diskuterar med SvD:s politiska chefredaktör Tove Lifvendahl och riksdagsledamoten Ulf Kristersson. Programmet är en repris från december 2014.
08 dec, 2014

Upplysning eller identitetspolitik?

Enligt upplysningen är argumentens tyngd det viktiga, inte vem som argumenterar. Men många i dagens vänster håller på att överge denna ståndpunkt. De betraktar människor som företrädare för grupper i stället för som självständiga individer. Vad ligger bakom denna trend? Vad får den för följder? Adam Cwejman benar ut frågan i samtal med programledaren PJ Anders Linder.
07 dec, 2014

Vilka är de nya sverigedemokraterna?

Statsvetaren Peter Santesson, analyschef vid Demoskop, har undersökt vad som kännetecknar de nytillkomna SD-väljarna i riksdagsvalet 2014. Han samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
28 nov, 2014

Putins mål att hindra Ukrainas utveckling

En gaturevolution med udden riktad mot korruptionen, som den på Majdan i Kiev, är vad styret i Kreml fruktar allra mest. Därför är man så angelägen att förhindra att Ukraina utvecklas till en välmående demokrati och förebild. Därför är Ryssland i Ukraina. Det säger Anne Applebaum, expert på Östeuropa och författare till den Pulitzervinnande boken Gulag: de sovjetiska lägrens historia, i samtal med programledaren PJ Anders Linder.
21 nov, 2014

Högre ideologisk temperatur

Vänstersidan har flyttat fram sina positioner. Nu behövs mer tydlighet och tryck i den borgerliga idédebatten. Det menar den marknadsekonomiska tankesmedjan Timbros nyblivna vd, Karin Svanborg-Sjövall. Hon samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
30 okt, 2014

Kommunismen 25 år efter murens fall

Ett kvartssekel efter Berlinmurens fall och Sovjetblockets sammanbrott finns det fortfarande människor som tjusas av kommunismens visioner. Hur kan det komma sig? Och varför är vi i Sverige så överslätande inför dem som ursäktar kommunismen och dess brutala historia? Programledaren PJ Anders Linder diskuterar med författarna Torbjörn Elensky och Kjell Albin Abrahamson.
17 okt, 2014

Någon annan betalar

Martin Borgs har gjort en landsomfattande undersökning av hur politiker använder våra skattepengar. Hans bok "365 sätt att slösa med dina skattepengar" har fått stort genomslag och hans komiska dokumentärfilm "Någon annan betalar" har slagit tittarrekord. I samband med att Axess TV visar Martin Borgs dokumentärfilm sänds även Studio Axess med PJ Anders Linder i samtal med upphovsmannen.
18 sep, 2014

Svensk politik är bra på konflikter

Svensk politik är inte alltid lagom. Ibland är konflikterna skarpa. Men vi har varit bra på att inte låta konflikterna gå överstyr och bli till oförsonlig bitterhet. Det menar Per T Ohlsson, författare och senior columnist i Sydsvenskan, i sin nya bok Svensk politik. Han samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
02 apr, 2014