TV > Veckans bok – 2018 > Miljardlyftet. Så förändras världen av ett växande Afrika

Veckans bok - 2018

Miljardlyftet. Så förändras världen av ett växande Afrika

Del 7 av 16. I samtal med Adam Cwejman berättar Anders Bolling och Erik Esbjörnsson om Afrikas oerhörda utveckling de senaste decenniet. Medan fördomarna om kontinenten hopar sig i samhällsdebatten förklarar Bolling och Esbjörnsson om såväl hoppingivande fenomen som de djupa problem som alltjämt plågar kontinenten.

Inspelat på bokmässan i Göteborg 2018.

Miljardlyftet. Så förändras världen av ett växande Afrika

Veckans bok - 2018

Del 7 av 16. I samtal med Adam Cwejman berättar Anders Bolling och Erik Esbjörnsson om Afrikas oerhörda utveckling de senaste decenniet. Medan fördomarna om kontinenten hopar sig i samhällsdebatten förklarar Bolling och Esbjörnsson om såväl hoppingivande fenomen som de djupa problem som alltjämt plågar kontinenten.

Inspelat på bokmässan i Göteborg 2018.

Publicerat 08 okt, 2018
Tillgängligt till Tills vidare

Maktens rivaler. Drottning Lovisa Ulrika, Gustav III, Axel von Fersen och Carl Fredrik Pecklin

Del 16 av 16. Göran Norrby belyser i Maktens Rivaler den svenska förtryckarregimen som varade från Adolf Fredrik till Gustav III. Militärkupper, upprepade grundlagsbrott, dödshot, tortyr och avrättningar var en del av vardagen.
08 okt, 2018

Jugoslaviens undergång. Krigen. Freden. Framtiden

Del 15 av 16. Historikern Sanimir Resic har med "Jugoslaviens undergång" skrivit en av de mest omfattande kartläggningarna på svenska om Jugoslavienkrigens bakgrund och förlopp. I samtal med Adam Cwejman berättar han om hur krigen präglat Europa och hur de påverkat framtiden.
08 okt, 2018

Hennes excellens Agda Rössel. Från banvaktstugan till FN-skrapan

Del 14 av 16. Elin Jäderström skriver om Agda Rössel som 1958 utnämndes till världens första kvinnliga FN-ambassadör. Hon hade gjort klassresan och hennes utnämning skapade en chockvåg i det politiska Sverige.
08 okt, 2018

Med känsla för is. Om polarforskaren Valter Schytt

Del 13 av 16. Adam Cwejman intervjuar vetenskapsjournalisten Anna Schytt, författare till boken "Med känsla för is" och dotter till Valter Schytt, vars expedition till Antarktis är bokens tema. Den norsk-brittisk-svenska expeditionen som Valter Schytt deltog i syftade till att kartlägga hittills outforskade områden samtidigt som banbrytande studier av glaciärer, snötäcket och isens konsistens genomfördes.
08 okt, 2018

Polarforskaren som strandade i Kina

Del 12 av 16. Sinologen och den tidigare journalisten Jan Romgard har djupdykt i hittills oanvänt arkivmaterial om de tidigaste arkeologiska och geologiska samarbetena mellan Sverige och Kina. I en politiskt turbulent tid för Kina åker John Gunnar Andersson dit för att kartlägga landets nästintill okända geologiska historia.
08 okt, 2018

Landet utanför. Sverige och kriget 1939-1940

Del 11 av 16. Henrik Berggrens bok Landet utanför handlar om Sverige under andra världskriget. Vi får möta människorna som hamstrade och gick och dansade, eller anmälde sig som frivilliga i finska vinterkriget. Men också den svåra balansgången som Per-Albin Hansson och regeringen hade att hantera för neutraliteten.
08 okt, 2018

Besvärliga människor. Svenska entreprenörer under 400 år

Del 10 av 16. Entreprenörer ser inte bara nya möjligheter; de tar också vara på dem. Det svenska välståndet är i hög grad resultatet av att egensinniga och driftiga personer har utmanat det bestående och utvecklat smartare och effektivare varor, tjänster och affärsidéer. I sin nya bok Besvärliga människor berättar Anders Johnson om 400 år av svenskt entreprenörskap.
08 okt, 2018

I revolutionens Peking. Intriger, drömmar, stormaktspel

Del 9 av 16. Hur var det att arbeta som diplomat under den kinesiska kulturrevolutionen? I sin nya bok, I revolutionens Peking, skildrar Örjan Berner en tid av fanatism och förstörelse under Mao och hur de långa skuggorna från 1960-talet gör sig påminda även i dagens Kina.
08 okt, 2018

Tankar från en utskälld forskare

Del 8 av 16. Torbjörn Fagerström berättar i en samling artiklar om sin kamp om verklighetsbeskrivningen och mot politiskt styrd forskning. Han kritiserar miljörörelsen som åsidosätter vetenskapliga experter i allt från genmodifierade grödor till ekologiskt jordbruk.
08 okt, 2018

Det stora könsexperimentet. Så uppnår vi riktig jämställdhet

Del 6 av 16. David Eberhard är psykiatriker och har tidigare bland annat skrivit böckerna "I trygghetsnarkomanernas land" och "När Barnen tog makten". I "Det stora könsexperimentet" analyserar Eberhard de grundläggande idéerna inom genusvetenskapen och finner att den på det stora hela går emot allt det som den moderna naturvetenskapen säger om det manliga respektive kvinnliga könet. Trots det har genusteorierna stadigt vunnit mark och fått stort genomslag inom både institutioner och i offentlig debatt. Det är hög tid att tänka om, menar Eberhard.
08 okt, 2018

Gud: återkomsten

Del 5 av 16. Joel Halldorf ger oss nya perspektiv på religionens betydelse i sin bok Gud: återkomsten. Religionen är väldigt närvarande i samhället men vi beskriver den mest i termer av problem, och fördomarna är många.
08 okt, 2018

Vänstern i USA

Del 4 av 16. Karin Henriksson är journalist och har bott i Washington DC i över 30 år. Hon har bevakat USA för bland annat Svenska Dagbladet och Utrikesmagasinet. Förra året kom hon ut med boken ”Trump: Miljarderna, medierna och makten”. Hennes nya bok ”Vänstern i USA” beskriver hur vänsterrörelsen sett ut i landet och hur den mår i dag. Är Bernie Sanders framgångar bara början på en ny vänstervåg? Erik Thyselius intervjuar.
08 okt, 2018

Bernadotte – för Sverige hela tiden

Del 3 av 16. Herman Lindqvist nya bok Bernadotte För Sverige Hela tiden, beskriver familjen Bernadottes betydelse för Sverige och det arv det lämnat efter sig. Idag står kungamakten starkare än någonsin med 10 tronarvingar.
02 okt, 2018

Orden som formade Sverige

Del 2 av 16. Elisabeth Åsbrinks bok Orden som förändrade Sverige ger oss nya perspektiv på vilka vi är och vad som har påverkat samhällslivet. 60 ord som har haft betydelse alltifrån; Lag ska med land byggas till Äntligen.
02 okt, 2018

Frihetens blå toner. En berättelse om jazzen i Sverige

Del 1 av 16. I samtal med Adam Cwejman berättar journalisten Göran Jonsson om jazzens historia. Via Amerikalinjen och Göteborgs hamnar anlände den missförstådda och ofta kritiserade jazzen till Sverige. Från ungdomskultur till finkultur firar nu genren mer än hundra år av populär närvaro i Sverige.
02 okt, 2018