Magasin > Civilisationer i rörelse (Nummer 6, 2013)

Nummer

I det här numret

Civilisationer i rörelse

Civilisationer i rörelse

Innehåll

Politik utan publik

Av historiska skäl ses det i Tyskland närmast som ett brott att inte utnyttja sin rätt att rösta. Men när det nu åter drar ihop sig till val till förbundsdagen är entusiasmen för de etablerade politikerna dämpad. Martin Lagerholm spekulerar kring diagnos och behandling av problemet.

Maktutövning som vardagsmat

Att publicera dagboksanteckningar är en riksfylld verksamhet. Ofta blir resultatet alltför lättviktigt och mest intressant för de närmast sörjande, som redan vet det mesta som avslöjas på bokens sidor. Bruno Le Maires Jours de pouvoir är ett undantag.

De stigande förväntningarnas missnöje

Ingenting tyder på att Moisés Naím känner till Tage Erlander, den regeringschef som har suttit längst vid makten i något demokratiskt land någonsin. Men problemet Naím tar sig an formulerade Erlander redan 1956 när han talade om de stigande förväntningarnas missnöje som en av politikens stora utmaningar.

Sjukvård som dödshjälpsindustri

I drygt ett år under perioden 1986-1987 var jag en av de ständiga åhörarna i rättssal 146 i Landgericht i Frankfurt am Main. Processen som utspelades där en dag i veckan var en av de sista som gällde naziregimens hantlangare.

Optimism i stort som smått

För litet drygt 40 år sedan lade den globala tankesmedjan Romklubben (Club di Roma) fram en rapport med titeln Tillväxtens gränser, som konstaterade att mänskligheten var på väg mot en självförvållad katastrof om väst inte ändrade sin livsstil.

Ett blodigt parti domino

Det hör inte till vanligheten att en svensk författare tilldelas det erkända amerikanska Pulitzerpriset. Det är till och med mindre vanligt än att en svensk får Nobelpriset. Nu är ju den svensk, historikern Fredrik Logevall, som i år har fått det ärorika priset inte helt äktsvensk.

Komplotten mot vanligt folk

David A Stockman var budgetchef i Vita huset under Ronald Reagan. Dessförinnan hade han studerat vid Harvard Divinity School.

En familj som andra

Hertigen av Wellington begrep redan i början av 1800-talet vilket öde som väntade den jordägande klassen: "Vi kommer inte att se tumult, vi kommer inte att se blodsutgjutelse, men vi kommer att plundras med hjälp av lagen."

Väst är den ursprungliga synden

När det brittiska sändebudet lord Macartney, med brev från kung Georg III, besökte kejsaren Qianlong i Kina 1793 möttes han med hån och förakt trots att syftet med besöket var att upprätta en fredlig handelsrelation mellan länderna.

Myter om tillväxt

Ekonomisk vetenskap har på senare tid utsatts för anmärkningsvärt kraftfull kritik. Det är inte längre enbart fråga om enstaka iakttagelser, utan snarare om ett grundskott mot hela den traditionella lärobyggnaden.

De är inte som vi

Jag är en av dem som David Goodhart pratar om i sin i Storbritannien mycket omdebatterade bok The British Dream. Jag tillhör bägge de kategorier som han ägnar boken åt.

Framgångens barnmorska

Vad hade hänt med de brittiska fackens maktmissbruk, de förkalkade statsföretagen och Falklandsöarnas frihet om det inte varit för Bertie Blatch? Det är, något oväntat, en av många frågor att filosofera över efter läsningen av Charles Moores monumentala biografi Margaret Thatcher.