Vem bryr sig om konstnärlig frihet?

Det ni fruktar ska hända pågår redan för fullt. Så skulle man kunna sammanfatta det budskap till Kultursverige som levererades av Myndigheten för kulturanalys i juni. ”Så fri är konsten” har väckt riktigt skapligt med intresse för att vara en lägesrapport från en av våra mindre kända myndigheter, men den förtjänar att uppmärksammas ännu mycket mer.

När kyrkor brinner

För fem år sedan startade jag och två kvinnliga prästkolleger Facebookgruppen Mitt Kors. Vårt initiativ var sprunget ur en förtvivlan över förföljelsen av kristna.

GREAT LIVES

Under det år jag läste statsvetenskap på ett amerikanskt universitet fick jag bland annat lära mig att enskilda individers insatser hade nästintill noll betydelse för såväl uppkoms­ten som utgången av krig eller andra dramatiska händelser.

Alla dessa mästranden

Koleriska busschaufförer är en gåtfull före­teelse. Vad är det de hoppas? Att just den här sarkastiska avhyvlingen av passagerarna ska få polletten att äntligen trilla ner? Att mänskligheten hädanefter kommer att bete sig annorlunda när den befinner sig tätt sammanpackad på 76:ans buss? Att deras ­arbetsplats imorgon kommer att vara helt förändrad till följd av denna avgörande uppfostringsinsats?