Varför så tyst om svensk terrorledare?

Mitt under svenskarnas mest hektiska period, veckan före jul, var det inte bara presentinköp och julbord som planerades. En man bosatt i Sverige var mitt uppe i att planera en omfattande terrorattack. Målet ska ha varit Förenade Arabemiratens ambassad i Etiopien och Sudan. Lyckligtvis kom aldrig dessa attacker att genomföras. Istället greps mannen av svenska myndigheter.

Det förändrade Sverige är fortfarande svenskt

Vid lunchtid den 2 augusti 2001 – milde himmel, det är snart 20 år sedan – satte jag mig i bilen och gav mig ut på de sörmländska vägarna. Vi hade ingen radioapparat i vårt hyrda torp, så det fick bli via bilradion jag hörde Mauricio Rojas Sommar-prata. Vi hade varit kolleger fram till halvtannat år tidigare och jag visste att han skulle tala om sin bild av Sverige och det svenska, och därför tajmade jag körningen så att jag kom fram till Jäders kyrka precis när programtiden tog slut. Där, någon mil öster om Eskilstuna, ligger Axel Oxenstierna begravd.

Kristdemokratisk maktkamp bäddar för Die Grünen

Den uppslitande maktkampen mellan Armin Laschet och Markus Söder skadar kristdemokraternas möjligheter att vinna valet i höst. Ju längre striden pågår, desto troligare ter sig scenariot med en grön kansler.

Läsning i väntan på krisen

"Gråzon" är det senaste tillskottet i tankesmedjans Frivärlds utgivning. Ett passande projekt i tiden när Sverige ska rusta upp totalförsvaret igen. Vilka hot och brister måste vi stå upp mot i samhället? Vilket ansvar ligger på var och en respektive på varje samhällsviktig verksamhet?

Populärt

Skribenter

Catta Neuding
Erik Thyselius
Katarina O'Nils Franke
Marcus Nilsen
PJ Anders Linder