Kommentar > Kommentarsarkiv

Filter

Kommentarsartiklar

Helvetet i Almedalen

Egentligen är det onödigt att gå på Almedalsseminarium för att få reda på hur ett inferno är beskaffat. Det är bara att dröja sig kvar i Visby några dagar tills Stockholmsveckan börjar.

Stopp för utopism och nya skatter

Ulf Kristerssons Almedalstal 2022 innehöll varken utspel eller gimmicks, som får det att gå till historien. Men det var rimligt och robust.

”Bara lata politiker höjer skatten”

Solen har lyst över Visby denna första dag i årets förkortade Almedalsvecka. Om en timme ska Magdalena Andersson hålla tal, för några timmar sedan höll hon pressträff och berättade att det ska tillsättas en utredning om vinstförbud i skolan. En del säger att evighetsmaskinen är en fysikalisk omöjlighet, andra vet att politiken har sina egna naturlagar. En utredning följer på nästa i evig ringdans alltmedan de riktiga och svåra frågorna förblir obesvarade, kunskaperna faller och betygen skjuter i höjden.

Delblanc är värd ett bättre öde

Författaren Plutarchos, som verkade i ett Grekland under romersk överhöghet, etablerade genren ”jämförande levnadsteckningar” genom att skriva 24 uppsatser där en gestalt ur grekisk historia jämförs med en romersk kollega med liknande öde. 22 av texterna är bevarade. De återupptäcktes under renässansen och fick ett väldigt genomslag i det europeiska bildningsväsendet.

Visar 4 av 279