Magasin > Artikelarkiv

Filter

Artiklar - Recension

Från Ryssland med kärlek

När Sydafrikas president Cyril Ramaphosa i augusti i år gjorde sig redo att ta emot sina kolleger inom samarbetsorganet Brics ställdes han inför ett genant dilemma. Om han skulle följa regelboken vore han tvungen att genast, i flygplatsens ankomsthall, låta gripa och fängsla den mest högprofilerade mötesdeltagaren, nämligen Rysslands president Vladimir Putin, som var efterlyst av Internationella brottmålsdomstolen i Haag på grund av kriget i Ukraina.

Distansförhållanden

Den klassiska sociologin, i Emile­ Durkheims och Max Webers tappning, hade ett starkt intresse för religionen som socialt verkande kraft i samhället. Religionen hade en central plats i deras mest kända verk. Durkheim studerade hur religiösa ritualer och trosföreställningar bidrog till att integrera grupper av olika storlek. I sitt berömda verk Självmordet (1897) påstod han exempelvis att katoliker var mind­re benägna att begå självmord än protestanter, eftersom katolikerna var mer integrerade i en gemensam symbolvärld än protestanterna. Katolikernas starka gruppintegration kom att tjäna som ett skydd mot självmordet.

När folk röstar fel

Sedan det sent på kvällen den 23 juni 2016 stod klart att de brittiska väljarna hade röstat för att lämna Europeiska unionen, har det gjorts åtskilliga försök att bortförklara valresultatet. Det har talats om hur väljarna manipulerades genom sociala medier, om imperienostalgi och rasism.

Främlingen

I år är det 50 år sedan konstnären Pablo Picasso dog. Han föddes i Spanien 1881 men levde i princip hela sitt liv i Frankrike. Idag stoltserar Frankrike med tre museer som bär hans namn, men det tog lång tid innan man gav honom något som helst erkännande. Konsten var en sak, men han var också suspekt som utlänning.

Visar 4 av 1567