Magasin > Artikelarkiv

Filter

Artiklar - Recension

Nödrimmens historia

Att skriva om nödrimmens historia – vilken makalös idé! De snabbt hopkomna verserna har tröstat sörjande, generat nygifta, smickrat kungar och hyllat jubilarer och nydisputerade sedan lång tid tillbaka.

Vems man?

Visst händer det att verkligheten överträffar dikten, och det dessutom med råge. De som till äventyrs tvivlar på det föreslås stifta bekantskap med den danske diplomaten Henrik Kauffmann, vilket enklast och bäst görs genom Bo Lidegaards senaste bok, som är en biografi över just denna myt och legend, detta i såväl den danska som den amerikanska utrikesförvaltningen.

Trippen

Allt mer pekar på att Michel Foucaults rykte som västvärldens mest inflytelserika teoretiker idag står och väger. Efter att i minst 30 år ha varit den mest citerade personen inom samhällsvetenskaperna, tycks den en gång så uppburne filosofens stjärna ha börjat dala.

Spöklika effekter på avstånd

Den klassiska fysiken säger att påverkan inte kan ske på distans utan måste ske lokalt. När jag slås av värmen från solen när jag kliver utanför min dörr sker detta inte omedelbart utan först efter att solens infraröda strålning har färdats i ungefär åtta minuter för att möta min hud. Solen upplevs visserligen värma på distans, men effekten sker lokalt. Det är fotonerna som, när de väl har kommit fram, med hjälp av sin energi får mig att känna värme. I teorin går det dessutom att spåra varje enskild foton över tid och rum; effekten är helt och hållet kausal och deterministisk.

Visar 4 av 1308