Magasin > Artikelarkiv

Filter

Artiklar - Recension

Verklighetens absolutism

Vid en hastig blick kan nog Hans Blumenberg tyckas personifiera nidbilden av tyska filosofer. Tung, teoretisk, och något av en tvärvigg. Med tiden blev han också en enstöring, denne passionerat läsande och skrivande tänkare, som räknas som en av de mest betydande tyska 1900-talsfilosoferna, och som skulle fyllt 100 i år.

När de döda aldrig dör

Det förflutna är inte dött, faktiskt inte ens förflutet, inte hos William Faulkner, vars kamp med döda själar och levande vrede ständigt lockar läsare. Lars Åke Augustsson fördjupar sig i mörka motsägelser.

Om brunnar och bad

Inbillningssjuka, skrockfulla, depressiva, spelgalna, fåfänga, otrogna, existentiellt förvirrade, alkoholindränkta smutsgrisar. Sådana är vi. Men även livsbejakande, hoppfulla, romantiska, poetiska, sensuella, dansanta och – inte minst – badglada. Motsägelsefulla intryck sköljer in över läsare av Health, Hedonism & Hypocondria. Under en vild flottränning mellan Europas kurorter från antiken och framåt yr det av små men ovedersägliga bevis på att människan är fylld av hopp men rätt hopplös till naturen. Inte på det där grandiosa, världsförstörande, månfarande, symfoniskrivande folkmordsviset man ofta tar till när det är dags att förfäras över eller imponeras av mänskligheten. Nej, här handlar det om det lilla livet; det snask och blask av önskningar och ängsligheter vi håller oss med i den egna budoaren. Magbesvären, gikten, infertiliteten, det olyckliga äktenskapet. Flörtandet, drickandet, spelandet, och det förtvivlade sökandet efter skönhet och evig ungdom. Allt flyter upp till ytan på de halvt förföriska, halvt förfärliga kurorter som har lockat miljontals besökare genom århundradena.

Kändis Heaney

Den irländske poeten Seamus Heaney (1939–2013) tilldelades Nobelpriset i litteratur 1995 ”för ett författarskap av lyrisk skönhet och etiskt djup, som lyfter fram vardagens mirakler och det levande förflutna”. Det var inget kontroversiellt val av Nobelpristagare. I den engelskspråkiga delen av världen, i både den europeiska och den nordamerikanska, hade Heaneys poesi många beundrare och ett grundmurat gott rykte.

Visar 4 av 1256