Liv och död 14 juni 2040

Fantastiska år framför sig? FOTO: TT

Om sexton år är Sverige ett annat och mycket otryggare land än det hade behövt bli. Allt beror på en före detta amerikansk president.

En tidigare president somnar stilla in i kretsen av sina närmaste bland palmblad och rosor i sitt residens i södra USA. Han blev 94 år. Ändå spreds snabbt ryktet att det hela inte gått rätt till, att det inte var en naturlig död. Dog gjorde han kuriöst nog på sin födelsedag, den 14 juni. Han var president i sex år. De sista två mer stormiga än de fyra första, även om också den första tiden omgavs av viss turbulens. Inte minst avslutningen.

”Oljan var mer hårdvaluta än någonsin. Elbils­projektet var över­givet. Andra­handsvärdet lämnade aldrig nollpunkten.”

Men sedan fick han alltså en ny chans. Detta efter fyra år i någon form av rättslig karantän, ständigt i fokus kring rättsprocesser som aldrig började och sedan aldrig tog slut. Den andra presidentperioden såg ut att glida honom ur händerna. Amerikanska folket verkade ha fått nog. Det som i början av valåret sett ut som en given triumf förvandlades framåt försommaren till ett dött lopp och sedan fortsatte stödet bara att rasa.

Hade det inte varit för att den sittande presidenten strax före valet i ett tal, i Berlin av alla ställen, blandat ihop namnet på den ryske presidenten med det på en tysk kansler från andra världskriget så hade nog det som komma skulle aldrig hänt. Att han kort därefter lade till ett ”burg” i efternamnet på sin parhäst och vicepresident när han skulle hålla ett energipolitiskt anförande, gjorde inte saken bättre.

Det blev presidentskifte. Två år senare en riksrättsprocess. Det här var nu ingenting nytt för denne president, han hade råkat ut för detta två gånger tidigare och alla profetior om ”tredje gången gillt” tog han lätt på. Men, till skillnad från presidentkollegan från 1860-talet, Andrew Johnson, som undkom en fällning med en enda rösts marginal, fick här för första gången i USA:s historia en amerikansk president rött kort från kongressens båda kamrar. Och det med besked. Bara tre republikaner i representant­huset ville fria honom. I senaten röstade alla för en fällning utom en person som med detta tilltag under en tid skulle komma att bli mycket omskriven, herostratiskt ryktbar närmast i klass med republikanen Lyman Trumbull som räddade demokraten Johnson den gången. Utvecklingen efter fällningen gjorde dock att personen ifråga snabbt återfick sin välförtjänta anonymitet och aldrig blev någon Trumbull.

Det var en serie av händelser som ledde fram till riksrättsprocessen. Att USA skulle lämna Nato hade presidenten stöd för i
kongressen, men det blev retrospektivt allt mindre populärt. Utvecklingen i Ukraina bidrog. Det alltmer oförblommerade stödet för Putin spädde på missnöjet, parat med en främlingsfientlighet som gått från murbyggande till mer aktiva bekämpningsåtgärder.

Men det var ändå undantagstillstånden, den ständiga rundningen av representanthuset, parat med oförutsägbara och hotfulla utspel mot Kina, som fick de folkvalda att resa sig och slå tillbaka.

När den utvisade presidenten 14 år senare dör i det han kallat Södra Vita huset är det i ett land som inte längre är fritt, ett land som i mångt och mycket blivit en lydstat under det mäktiga land i öst han tidigare utmanat.

Europa hade om inte gått samma öde till mötes så i alla fall färdats i samma riktning. Inte för att detta spelade så stor roll i USA, men likafullt skedde det som en direkt följd av samme presidents förhållningssätt till Nato och Putin.

Samma dag som den gamle presidenten tog sitt sista andetag tar en liten parvel i Stockholm sina första. Det sker på Karolinska Classic, en nygammal skapelse som ersatt en omtalat defekt byggnad där en konsultfirma lyckats sälja in en konstruktion som saknade de för ett sjukhus så viktiga sängplatserna. Parveln döps till Mats. Ett namn som varit anatema ända sedan Mats Wilanders, Mats Sundins och Mats Qvibergs dagar, men som nu började komma i ropet igen.

Han föds i ett Sverige som två år tidigare gått till val på temat ”Tryggheten främst”. Försvarsbudgeten är nu uppe i 20 procent av BNP. Regeringen består av SD, S och L, de tre stora. Liberalerna gjorde sin raketresa efter att en person som vi kan kalla Romina Pourmokhtari tagit över stafettpinnen på våren 2027 och därefter i snabb takt styrt partiet i mer dogmatisk fosterlandsriktning. Fortfarande med en grön touch, men nu än mer bokstavligt som kamouflage. Moderaterna hade gjort en omvänd resa, mycket beroende på att partiordföranden och statsministern hade haft lite för svårt under lite för lång tid att med kraft reagera på vad som hände under den då ännu inte avsatte amerikans­ke presidentens framfart. Vi tar starkt avstånd i sak, men förhåller oss neutrala vad gäller person, sade den svenske statsministern. Justitieministern mumlade något om att det var ”sanslöst”, men hans bristande förmåga att artikulera sig gjorde att han refererades säga att det var ”sansat”.

Populärt

Hederskulturens medlöpare

Första skottet gick in i pannan, det andra i käken. Hon slapp höra hur fadern upprepade ordet ”hora” när han sköt. Obduktionen visade att den första kulan avslutade Fadime Sahindals 26-åriga liv.

Moderaterna var ändå, tillsammans med Vänsterpartiet, fortfarande kvar i riksdagen. Sverige var ännu ett fritt land. Tillståndet för vår närmaste granne i öster var mer oklart. Norge klarade sig bäst i Norden. Oljan var mer hårdvaluta än någonsin. Elbilsprojektet var övergivet. Andrahandsvärdet lämnade aldrig nollpunkten. Vem vill betala för ett gammalt batteri? Nu skulle medlen dessutom användas i försvarspolitiskt syfte. Och alla laddstolpar som installerats i rasande fart fanns då ändå inte riktigt när och där man behövde dem.

En nanoteknikforskare, med koppling just till Norge, som brutit sig loss från Uppsala universitets bojor och startat ett privat fristående universitet i Upplands Väsby, i lokaler som tidigare tillhört en då känd chokladtillverkare, höll vid denna tid ett uppmärksammat tal som anknöt till framförandets datum: den 14 juni 2040. Hon höll talet i en aula i en byggnad på Storgatan i Stockholm, vars spatiösa lokaler Svenskt Näringsliv och LO sedan en tid tillbaka delade på kontraktet för:

  • Idag föddes en pojke på Karolinska Classic här i Stockholm. Han ska heta Mats. Han hade kunnat leva i 200 år. Han hade kunnat få vara med om att se när förlamade kunde gå igen. Han hade kunnat få uppleva hur vi utvecklat instruktiva material som fått våra kroppar att föryngra sig själva. Det handlar om att man bygger nytt eget brosk, nya insulinproducerade celler. Han hade kunnat få leva i en tid när cancer var ungefär lika besvärande som en kraftigare förkylning. Han hade kunnat få leva i en tid när vi skördat solenergi från rymden för att skicka som mikrovågor till jorden.
  • Men all denna forskning är nu stoppad, satt på undantag. Och det beroende på en enda man som symboliskt nog dog också just idag. En man som satte hotet om ett kärnvapenkrig eller ett biologiskt krig före medicinsk utveckling och nya vetenskapliga landvinningar, en man som satte död före liv. Förlåt Mats, och förlåt alla andra som föds nu och som skulle kunna ha haft så fantastiska liv framför sig.

Forskaren tystnar lite. Synes ta in det hon själv just sagt. Suckar närmast ljudlöst och avslutar:

  • Men nu tvingas vi satsa allt på att försvara oss mot yttre hot. Tänk att allt egentligen avgjordes i och med utgången av ett presidentval i USA för 16 år sedan.

Mats Bergstrand

Director på Kreab.

Mer från Mats Bergstrand

Läs vidare