Magasin > Artikelarkiv

Filter

Artiklar - Ledare

En patient med multipla diagnoser

Att kräva allmänt förstatligande av näringslivet har inte kommit i ropet igen fastän jag fruktar att det är en tidsfråga. Även de allra mest hopplösa föreställningar om att ”en annan värld är möjlig” har en märkvärdig förmåga att dröja sig kvar i väntan på bättre tider, och ofta undrar jag om det var svensk samhällsdebatt som Friedrich Nietzsche hade i åtanke när han talade om den eviga återkomsten.

Bättre och bättre dag för dag?

Utgångspunkten är att Sverige på kort tid har förändrats på ett genomgripande sätt och att saknaden av det som har och upplevs ha försvunnit är en stark och betydelsefull känsla hos många människor, som dock mött föga förståelse i medier och politik.

Våren dör aldrig i Kiev

I augusti 1968 invaderade trupper från Sovjetunionen och andra Warszawa­pakts­länder Tjeckoslovakien och satte ett brutalt stopp för den islossning som hade inletts under Alexander Dubˇceks ledning. Tio år senare skrev Totte Wallin sin vackra sång om en tid där männi­skor fått smak på frihet och om minnet av ett liv som gick förlorat i protest mot ockupationen:

Träna hårdare på kulturpolitik

Mitt första riktiga sommarjobb var på skolstyrelsens läromedelslager i Värnamo. I dess källarlokal tillbringade jag och en kamrat det mesta av ett par långa lov med att hantera skolböcker för kommande läsår. Vi tog emot leveranser från förlagen, packade upp kartongerna, stämde av mot beställningar och följesedlar, fördelade exemplaren på rektorsområden och skolor och packade dem i nya lådor.

Visar 4 av 192