Magasin > Den vettlösa vetenskapen (Nummer 8, 2012)

Nummer

I det här numret

Den vettlösa vetenskapen

Den vettlösa vetenskapen

Innehåll

Monster, människor och monstruösa avhandlingar

Monster är populära i samtidskulturen. De sägs vara viktiga därför att de som gränsöverskridare tydliggör att våra begrepp och kategorier är flytande. Samtidigt visar den särställning som vi tilldelar monstren att så icke är fallet.

Operan som brottsplats

I Susan Sontags roman Vulkanälskaren finns ett par scener som utspelas i operavärlden. Just detta exempel på operainslag i skönlitteraturen finns inte upptaget i tyska Ariane Ludwigs akademiska studie Opernbesuche in der Literatur.

Företagens sociala utmaningar

Idén om företags samhällsansvar, corporate social responsibility (CSR), har fått ett nästan löjligt stort genomslag. Den är luddig nog för att alla kan definiera den som de vill, och övertygande nog för att företagsledare och påtryckargrupper ska stå i kö för att sjunga dess lov.

Giftig blandning

Olle Matsson är professor i kemi vid BMC i Uppsala och tillika deckarkonnässör. Denna kombination har resulterat i den uppslagsrika studien En dos stryknin. Om gifter och giftmord, i litteraturen (Atlantis bokförlag, 2012).

Reagans superstjärna i FN

Jeane Kirkpatricks ankomst till kontoret på Georgetown University skedde sällan obemärkt. I täten anlände den tidigare FN-ambassadören själv - en nog så imposant och respektingivande uppenbarelse i sig.

Uttolkaren av det omedvetna

Författarnamnet Hermann Hesse har för många i min generation en särskild lyster genom Delfinseriens pocketutgåvor på sjuttiotalet. De psykedeliska omslagen till Narzissoch Goldmund, Klingsors sista sommar och Glaspärlespelet talade som få andra författares verk direkt till tonårshjärtat.

Vår falska självbild

I Mircea Eliades religionsvetenskapliga klassiker Heligt och profant från 1957 särskiljs två olika sätt att uppfatta tid, rum, natur och existens. Det ena sättet är helt igenom sekulärt.

Många vägar till fredlig samvaro

Att Göteborg skulle vara en lite mindre variant av den brittiska huvudstaden stämmer förstås inte. "Lilla London" är ett smeknamn utan täckning.

Tärningen är kastad

Irans geopolitiska roll i Mellanöstern börjar alltmer likna en stormakts. Det folkliga upproret i Syrien har öppnat möjligheter för Iran att utöva ett politiskt inflytande i landet genom tekniskt och militärt stöd till Assadregimen.

Marxism i nya kläder

I Daniel Defoes berömda 1700-talsroman är Robinson Crusoe en köpman från York som, trots att hans fartyg förliser och han hamnar i de mest ogynnsamma omständigheter på en öde ö, fortsätter att framgångsrikt utöva sina puritanska köpmannadygder.

Kärlek på export

Resor och romantik hör ihop. Hade inte Paris förälskat sig i Helena skulle det inte ha blivit någon odyssé. Utan kärlekstörst hade det varit svårt för Club 33. Någonstans däremellan finner man Rajen, den brittiska överhögheten på den indiska subkontinenten.

Filosofi som ett sätt att leva

Vad är filosofi? Begreppet har än idag den dubbelhet det hade med sig från ursprunget hos antikens greker.

I gott sällskap

Julian Barnes tycker om Chamfort. Det gör jag också. Han anser till och med att han är en större tänkare än La Rochefoucauld. Också där är vi eniga. Det är skönt att det är så, det är trevligt att vara överens.

Dörrknackningens triumf

I september 2008 skickade John McCain en budbärare med ett brev till Barack Obama. I brevet föreslog McCain ett antal debatter på olika college och universitet runt om i USA.

Frost över världen

Som att spela tennis utan nät, löd Robert Frosts förklaring till varför han aldrig kunde tänka sig att skriva frivers. Det låter ju väldigt träffande, så länge man inte funderar alltför noga över liknelsen: Nät eller inte nät, hur liknar poesi och tennis varandra?

Den andra sidan av myntet

Vad är pengar? Det är en fråga som vilken femåring som helst kan besvara. Det är samtidigt en fråga som vilken femtioåring som helst knappast kan besvara fullödigt.

Från Wall till Wiman

Det som slår mig när jag har nått slutsidorna i Åke Lundqvists bok om Dagens Nyheters kulturbevakning, Kultursidan. Kulturjournalistiken i Dagens Nyheter 1864-2012 är hur missvisande bokens titel på sätt och vis är.