Magasin > Framtiden just nu (Nummer 1, 2007)

Nummer

I det här numret

Framtiden just nu

Framtiden just nu

Innehåll

Jämställda inför Gud

I USA finns det numera kvinnliga imamer. Men fortfarande är det många som motsätter sig att kvinnor leder män i bön.

När västerlänningen blir Den Andre

Den västfientliga occidentalismen föddes i Europa men återfinns idag lite varstans i världen.

70-talet går igen

Tv-serien Life on Mars är ett slags existentiellt tidsdokument för terapitörstande sextiotaliater.

Oss cyniker emellan

Därför läser européer i högre grad än amerikaner seriösa dagstidningar.

Konsten och makten

Konstinstitutionerna måste vänja sig vid att bli ifrågasatta, hävdar Mårten Arndtzén.

Vägen till absolution är kort

Ett klick mot "klimathotet" på Aftonbladets hemsida förvandlar syndaren till engagerad medborgare. Men frågan är vad detta egentligen innebär.

Ornamentiken som kompass i samtiden

Mot viktorianismens överlastade dekorationer reagerade modernisterna med att kämpa för ett enkelt, funktionellt formspråk. Men vad både modernisterna och postmodernisterna glömde var att ornamentik har en viktig funktion som förmedlare av information. Dekorationer bidrar till att orientera människor om de värden som man vid en viss tidpunkt finner väsentliga - om vilka sinnesstämningar som är värda att uppmuntras och vilka psykologiska och moraliska förhållningssätt som bör främjas.

Den figurativa konstens revansch

Det internetbaserade museet Art Renewal Center lockar besökare med hjälp av äldre figurativt måleri som effektivt skjutits åt sidan i konsthistoriska verk. Modernismens anspråk på att vara mer demokratisk och öppen än äldre tiders konst kritiseras skarpt på museets debattforum.

En stad utan intima rum och hemtrevliga prång

I byggandet av den indiska staden Chandigarh fick Le Corbusier möjlighet att förverkliga den typ av jättelika arkitekturprojekt som han skissat på alltsedan 20-talet. I dag framstår Chandigarh som ett ödesdigert monument över modernismens och den industriella stordriftens mest destruktiva sidor. Axel odelberg funderar över en stad präglad av en mans tidstypiska föreställningar om människors preferenser. Resultatet är en stad med breda huvudstråk och monumentala öppna platser utan skydd mot vare sig sol eller monsunregn.

Nästa: Tema