Magasin > Från idyll till idéer (Nummer 1, 2014)

Nummer

I det här numret

Från idyll till idéer

Från idyll till idéer

Innehåll

Naturens under

På samma dag och på samma förlag ger två av naturvetenskapens mest lysande omslagspojkar ut sina memoarer. Bengt E Y Svensson följer Richard Dawkins och Stephen Hawking genom uppväxt, utbildning och äktenskap till bästsäljare, ära och berömmelse.

Alla har en plan tills de får ett slag på käften

Numera vimlar det av strateger överallt, alla människor med lite självaktning har en strategi. Och riktigt viktiga människor säger sig vara experter på saker som strategisk kommunikation eller strategisk konceptutveckling och annat lika outgrundligt och exotiskt.

Det blir kallt att stå naken

Alan Greenspan var chef för USA:s centralbank, The Federal Reserve, från 1987 till 2006, en rekordlång period som sammanfaller med den epok i Västvärldens moderna ekonomiska historia som har kommit att kallas Den stabila eran (The Great Moderation).

En fråga om överlevnad

I prologen till summeringen av sitt livsverk, Janus. A SummingUp, (1978), skriver Arthur Koestler att en ny tideräkning för mänsklighetens vidkommande bör inledas från och med den 6 augusti 1945.

Mästerligt maktspel

Det är inte berättelsen om hur "blod och järn", enligt Otto von Bismarck, skulle bygga framtidens Europa som är den stora behållningen av att läsa Jochen Thies "Die Bismarcks. Eine deutsche Dynastie".

Magnet för militanta islamister

Somalia är ett land beryktat för klanfejder, inbördeskrig och för att vara ett fäste för al-Shabab, en islamistisk terrororganisation som sedan 2012 formellt tillhör al-Qaida.

Tänka rätt är större

Det har gått 26 år sedan Allan Bloom, litteraturvetare från Yale, blev en osannolik rikskändis nästan över en natt. Med boken The Closing of the American Mind avfyrades det första skottet i vad som brukar kallas för the culturewars.

Finns det något franskt?

Frankrikes förre president Nicolas Sarkozy drog genom sin invandrar-, integrations- och identitetsminister - Eric Besson, som hade bytt läger från socialisterna till den borgerliga regeringen - i november 2009 igång en debatt om den nationella identiteten.

Tankarna bakom terrorn

Elfte september-attentaten 2001 chockade, som bekant, en hel värld. Men det var inte bara USA som åsamkades skador. Även al-Qaida drabbades av ett förödande dråpslag under de följande månaderna, sedan president George W Bush hade förklarat krig mot den internationella terrorismen.

Svampen som vapen och ideologi

Den österrikiske författaren Peter Handkes verk har ofta kallats postmoderna. Språket, som traditionellt förmedlar narrativ och bilder för läsaren att avkoda, ställer sig hos honom inte sällan i vägen och gör sig självt till det objekt som måste tolkas.

Att kränga en kappvändare

När en kollega och jag år 2010, i slutet av en kongressvalrörelse som hade skakats om av Tea Party-rörelsens intåg, besökte mediehuset Politicos huvudkontor i Arlington utanför Washington, berättade man gång på gång för oss om framgångsreceptet för att locka nya läsare.

Välfärdsstaten som pyramidspel

Vi har i vårt land något som kallas Pensionsmyndigheten som med jämna mellanrum kommunicerar med medborgarna via försändelser inneslutna i orange.