Magasin > Historia och nutid (Nummer 6, 2019)

Nummer

I det här numret

Historia och nutid

Historia och nutid

Innehåll

Den nya människans nya stil

100 år har gått sedan konsthögskolan Bauhaus grundades i Weimar. De idéer som utvecklades och de experiment som genomfördes har gjort kraftfulla avtryck världen över. Lisbeth Lindeborg firar hundraåringen genom att botanisera i bokfloden.

Användbar som vänsterspöke

I somras blev Boris Johnson vald till konservativ partiledare och därmed premiärminister i Storbritannien.

Aldrig mötas de två

Den 13 år gamla filmen De andras liv har hamnat mitt i ett tyskt kulturbråk. I sin senaste bok Gegenlauschangriff påstår författaren och dramatikern Christoph Hein att filmen är en förvanskad version av hans eget liv.

Söndrade vi falla

Riksdagsmannen Carl Persson i Stallerhult (1844–1926) lär en gång i ett middagstal till värdinnan ha sagt att många vill likna kvinnan vid liljor och rosor, men han ville hellre likna henne vid en potatis.

Mette med det danska folket

I slutet av juni fick Danmark en ny regering. En ren socialdemokratisk ministär ersatte den borgerliga koalitionen under Venstres ledning.

Öknens skeppare

Den som vill veta mer om araberna och om den arabiska historien har vid det här laget många alldeles utmärkta böcker att välja bland. I denna hårda konkurrens intar från och med nu Tim Mackintosh-Smiths Arabs en särställning på mer än ett sätt.

Makthäcklande då och nu

"De ondsinta har antagligen begripit något som de goda inte förstår." Dessa ord från Woody Allen utgör utgångspunkten för Giuliano da Empolis Les ingénieurs du chaos (Kaosingenjörerna) utgiven på J C Lattès 2019.

Krig och elände

En dag i februari 1961 uppenbarade sig några civilklädda representanter för KGB hemma hos den sovjetiske författaren och krigskorrespondenten Vasilij Grossman (1905–1964). ”Vi är här för att gripa romanen”, ska en av dem ha sagt.

Var är alla?

Är vi människor unika i universum? Eller finns det varelser på andra ställen i världsalltet som kan tänka, planera och kommunicera med varandra på liknande sätt som vi? Här på jorden är vi i alla fall ensamma om den förmågan.

Blandkulturer och grannfejder

Doften av vaxljus och svalkan från vitt murbruk i missionsstationerna i Kalifornien gör att man känner sig förflyttad till Gamla världen, det Spanien som conquistadorer och upptäcktsresande kom från.

Det risiga ruset

En av de första patienter jag tog hand om under min tid som läkare i USA var en ung kille vid namn Tommy. I samband med en fest hade denne vanligen rätt fridsamme yngling plötsligt börjat bete sig ”bisarrt” och ”hotfullt” mot sina kamrater. Till slut tillkallades polis, och han fick föras till akuten i handfängsel.