Magasin > Kommunismen 25 år efteråt (Nummer 7, 2014)

Nummer

I det här numret

Kommunismen 25 år efteråt

Kommunismen 25 år efteråt

Innehåll

Dömd att erövra

Han var kristenhetens främste banerförare, men också en aggressiv och makthungrig krigarfurste. 1 200 år efter Karl den stores död begrundar MartinLagerholm en mångsidig symbolgestalt.

Skulpturer i tiden

In the beginning is my end." T S Eliots ord inleder den sista essän i den sista bok som Eugenio Trías satte punkt för.

Den vertikala järnvägen

Tekniska innovationer som ångmaskinen och glödlampan ledde in på obanade stigar och utvecklingen ändrade färdriktning. Andra uppfinningar som brödrosten eller det elektriska strykjärnet har inte haft samma genomgripande betydelse.

Förbjuden läsefrukt

Inte bara i estetiskt och berättartekniskt hänseende innebar Ulysses något omtumlande nytt inom romankonsten när den efter en rad refuseringar slutligen publicerades 1922 av den parisiska bokhandlaren Sylvia Beach, på hennes för detta ändamål fort tillkomna förlag Shakespeare & Co, med samma namn som bokhandeln.

Borta bra men .

Hur exiltillvaron för en författare gestaltar sig beror givetvis på omständigheterna, liksom på författaren själv. Det är många variabler i denna komplicerade ekvation.

Guldkalvens återtåg i triumf

Medan ekonomen Thomas Piketty turnerar jorden runt med sin uppseendeväckande teori om hur ojämlikheten breder ut sig med växande inkomst- och förmögenhetsklyftor, gör journalisten, essäisten och förläggaren Jean-Louis Servan-Schreiber (lillebror till 1960-talets franska politiska komet, Jean-Jacques Servan-Schreiber, författare till storsäljaren från 1968, Den amerikanska utmaningen) en kortare och anspråkslösare analys av de rikas situation världen över.

Kulturerna ute i skogarna

Att människan är en art bland alla andra och hör hemma bland primaterna insåg redan Carl von Linné, och att vi har utvecklat våra specifika egenskaper genom naturligt urval var kristallklart för Charles Darwin.

Andra könet i tredje världen

Det är med en rejäl uppförsbacke muslimska kvinnor tar sig an uppgiften att tolka Koranen till förmån för mer jämställdhet mellan könen.

Ett liv i en krokodilkäft

Historien om filosofen och kritikern Walter Benjamins död är vid det här laget väl känd. På flykt undan Hitler - han hade för länge sedan lämnat lägenheten i sin hemstad Berlin och hade nu även fått överge sin bostad i Paris - tar han sitt liv på ett litet hotell vid gränsen mellan Frankrike och Spanien.

Att tänka rätt är mindre

Michel Maffesoli är en fransk sociolog vars idéer nådde viss internationell spridning när postmodernismen härjade som värst på universiteten. Han är ett stort namn i Italien, Brasilien och Sydkorea. Här i Sverige uppmärksammades Maffesoli under 2000-talet på DN:s och Aftonbladets kultursidor. Den excentriske Sorbonneprofessorn, som alltid bär fluga, bjöds också in att föreläsa på Teaterbiennalen i Växjö.

Den siste magikern

Den 16 juli 1936 är John Maynard Keynes på auktion i London. Keynes är inte bara den berömde nationalekonomen, inflytelserik rådgivare till den engelska regeringen etcetera, utan också en hängiven samlare av äldre böcker.