Magasin > Religion i det 21:a århundradet (Nummer 6, 2014)

Nummer

I det här numret

Religion i det 21:a århundradet

Religion i det 21:a århundradet

Innehåll

Årtusendets kärlekssaga

Ömma känslor och lärda intressen förenade filosofen Pierre Abélard med hans privatelev, den älskliga Héloïse. Deras kärlek bar frukt i flera olika avseenden. Carl-Göran Ekerwald gläds åt en ny utgåva av deras frispråkiga brevväxling.

Ljuset från norr

Vad kallar man ett styrelseskick som inte lyckas balansera statsbudgeten en enda gång på 40 år? Rätt svar: Demokratiskt.

Fähund med läshuvud

Paul de Man dog 1983. Han stod då på toppen av sin karriär. Han var professor i litteratur vid Yaleuniversitetet. På den tiden var det Yales så ka­llade hermeneutiska maffia, där de Man var gudfadern, som bestämde det kritiska modet.

Historiens omstart

Kan USA och Kina leva i fred med varandra? Det frågar sig Harvardprofessorn Noah Feldman i Cool War.

Generalangrepp

Under många år var den polske generalen och förre presidenten Wojciech Jaruzelski ett av mina främsta hatobjekt

Förlorad sensualism

När fick du senast ett handskrivet brev? Och när skrev du ett själv? Känner du igen dina vänners handstilar?

Vänsterns sista hopp?

Hans uppdrag är tydligt. Frankrikes nye premiärminister Manuel Valls ska göra tre saker.

En ren kontrollfråga

I Axess 3/2014 bjöds läsarna på ett stort temablock om robotiseringens samhälleliga konsekvenser. Att maskiner ersätter mänskligt arbete har pågått genom hela historien.

Europa laglöst land

När man ser politikerna jäkta från den ena konferensen till den andra, trängda av marknaden och av nödlidande stater får man en känsla av att man betraktar artister som har givit sig på konststycket att få vatten att flyta uppåt. Förtvivlat försöker de bekämpa problem vilka inte hade funnits om euron inte fanns."

Staten, det är vi

Den franske historikern Pierre Nora, född 1931, är förläggare, grundare tillsammans med Marcel Gauchet av tidskriften Débat, akademiledamot och författare.

Realism och fantasteri

Italo Calvino var ett litterärt fenomen av ovanligt slag. En verkligt djup författare, och en briljant intellektuell, som skrev både litterärt och filosofiskt avancerade böcker, men som läses och älskas och trycks i nya upplagor över hela världen ännu snart 30 år efter sin död.

En varumärkt värld

Idrottens värld är tacksam på det sättet att vi efter tävlingar och matcher vet vem som har vunnit. Vi kan vidare uppskatta idrottsutövarens ansträngningar för att bli bättre eller att komma tillbaka efter en allvarlig skada.