Magasin > Religionen bortom vetenskapen (Nummer 5, 2012)

Nummer

I det här numret

Religionen bortom vetenskapen

Religionen bortom vetenskapen

Innehåll

Sekularismens konsekvenser

Religiös pluralism förutsätter en sekulär gemenskap. I en globaliserad värld måste dock religiösa företrädare använda sig av sekulärt gångbara argument för att bli tagna på allvar. När toleransen för religiösa rörelser ökar, försvagas därmed religionens ställning.

Nya spår i fallet Wallenberg

Under min tid som korrespondent i Moskva på 1970-talet hade jag en dagdröm, när jag gick på gatorna med min dotter eller kolleger: Att det plötsligt skulle komma fram en äldre utmärglad och skäggig man i trasor och säga "Jag hör att ni talar svenska. Kan ni visa mig vägen till svenska ambassaden?"

Den kristna högerns vänstersväng

Att USA:s evangelikaler finns politiskt till höger anses vara en självklar sanning. Synonymen för rörelsen är ju faktiskt "den kristna högern". Sedan några årtionden framstår de som det republikanska partiets kärna som kan ge framgång åt eller krossa en kandidat.

Diplomatins guldfågel under lupp

Ännu ett årtionde efter att kriget mot terrorismen inleddes är det ingen som riktigt vet vilka som huvudaktörerna är eller vilka regler som gäller. I dagens kaotiska världspussel skulle Henry Kissinger nog ha känt sig vilsekommen.

Medborgarskap nyckelord – inte multikulturalism

Den italienske författaren Claudio Magris är i Sverige mest känd för bästsäljaren Donau (1986, på svenska 1990). I den följer han den mäktiga vattenvägen från källorna i Schwarzwald till utloppet i Svarta havet.

Symbolister på analylssoffan

Nittonhundratiotalet var antroposofins decennium i Ryssland, menar Magnus Ljunggren, professor emeritus i ryska vid Göteborgs universitet. Ingen annanstans utanför Wien och Zürich slog heller psykoanalysen igenom så tidigt och så brett.

Länderna som försvann

För drygt ett år sedan stod jag i Burmas inland och såg ut över en dammig slätt där en stad av Manhattans storlek en gång brett ut sig: ruinerna efter 2 200 pagoder tecknade ännu konturerna av huvudstaden i det mäktiga Paganriket, som ödelades av mongolerna år 1287, hundrafemtio år innan Stockholm fick stadsprivilegier. Men vem som inte varit i Burma har idag hört talas om Pagan?

Rubba inte mina cirklar!

På lunchbordet vid avdelningen för teoretisk fysik vid Uppsala universitet, där jag har mitt kontor, ligger en liten skrift med titeln The Truth in Physics. Vid första anblick ser den seriös ut, den är prydligt formgiven och tryckt. Författaren hävdar att han har hittat fysikens sanning - han vet hur världen egentligen är.

De som löste Nilens gåta

Den 13 februari 1858 sträckte äntligen Tanganyikasjön ut sig framför John Hanning Spekes ögon. Ögonen var tyvärr så inflammerade att han inte kunde se vattnet, bara ett dunkelt skimmer. Sedan två veckor hade Speke fått ledas, eftersom han varit oförmögen att avgöra vilket håll som var framåt.

Kina räds sin historia

Förljugenhet förekommer i alla länders historieskrivning. Vissa händelser förtigs, annat förvrängs och uppförstoras. Det finns alltid historia som ännu inte berättats. I Kinas fall finns berg av sådan historia.

Kielos letar under fel gran

Det finns en klassisk tankenöt om en bonde som ska ro över en å. Med sig har bonden en höna, en räv och en säck med vete, men roddbåten rymmer bara ett av dessa tre ting.

Bilderna som fostrade svenskarna

Att i politiska sammanhang tala om "visuell fostran" leder lätt tanken till totalitära stater. Vi erinrar oss Leni Riefenstahls propagandafilmer i Nazi-Tyskland, eller den sovjetiska censuren under Stalin, som retuscherade bort Trotskij från fotografier av Lenin.

Kristendomens mörka framtid

Åtminstone här i Sverige har vi alltsedan den så kallade Hedeniusdebatten på femtiotalet fått uppleva hur religion har marginaliserats i det offentliga samtalet. Samtidigt visar statistik på ett stadigt minskat besöksunderlag för kyrkor och frikyrkor (Sverigeräkningen 2000, publicerad i Det religiösa Sverige 2001).

Tyskarna lurade till eurosamarbetet

Decemberdagarna för drygt tio år sedan innan euron infördes var dramatiska. In i det sista diskuterade ledande ekonomer för och emot den gemensamma valutan. Många framhöll att valutaunionen kom för tidigt.

Nitisk ensidighet skymmer sikten

Till dem som har presenterat en överblick av sionismen och Israels tillblivelse ansluter sig nu Ingmar Karlsson med Bruden är vacker men har redan en man. Sionismen - en ideologi vid vägs ände?