Magasin > Stormakt Polen? (Nummer 4, 2023)

Nummer

I det här numret

Stormakt Polen?

Stormakt Polen?

Innehåll

Väst önsketänker om öst

Efter Maos död har väst envist försökt övertyga sig om att Kina är på väg mot demokrati. Men det var aldrig tanken i Peking. Istället har vi sett en alltmer aggressiv utrikespolitik och en övervakningsapparat utan like. Jojje Olsson delar med sig av det senaste.

Edda Mussolini: sin fars närmaste förtrogna och enda vän. FOTO: Getty Images

Hans vilda dotter

Det finns numera biografier över de flesta män som fanns på ledande poster i Tredje riket. Även kvinnorna och barnen har efter hand hamnat i strålkastarljuset, inte minst tack vare Anna Maria Sigmunds tre volymer om nazisternas kvinnor.

Ett mytiskt förflutet

Under Rysslands brinnande anfallskrig i Ukraina kommer nu allt fler böcker som berör och försöker besvara frågan ”Hur hamnade vi här?” Böcker från anglosaxiska storheter som Putin’s Wars (Mark Galeotti), Overreach (Owen Matthews) och Ryssland. Revolution och inbördeskrig 1917–1921 (Anthony Beevor) har nyligen publicerats.

Hemligheter och lögner

Psykoanalys – håller någon på med det fortfarande? I vår era av KBT, mindfulness, antidepressiva mediciner och en hel del blaskig samtalsterapi – lägger sig någon fortfarande på soffan för att låta en psykoanalytiker rota i barndomen? Jag frågar runt bland vänner i London och det visar sig att jag har bott under en sten, för de säger förvånat ”jomenvisst, psykoanalys är jätteinne”.

Den första vanliga kvinnan

År 2019 – samtidigt som Storbritannien gjorde sig berett att på nytt isolera Europa – utkom en ny biografi om 1300-talspoeten Geoffrey Chaucer. I sig var detta inte så uppseendeväckande. Chaucer, ”den engelska litteraturens fader”, är ständigt aktuell i sitt hemland. Visst intresse tilldrog det sig att författaren den här gången var en kvinna, Oxfordprofessorn Marion Turner. Och bokens undertitel, Geoffrey Chaucer. A European­ Life, fick säkert någon att haja till. Var den engelska litteraturens första stora gestalt europé?

Otrivselvikt

Bob hade aldrig riktigt kommit igång med livet. Efter college flyttade han hem till mor och far, och bosatte sig i deras källare. Där satt han mest framför datorn, och lämnade bara huset för att köpa snacks på 7-Eleven. Bob var helt klart intelligent, och hade studerat matematik på hög nivå. Har var dock mycket blyg och ”socially awkward”, som det heter på amerikanska. Med åren blev han alltmer ensam, och därtill påtagligt tjock. När han till följd av ett halvhjärtat suicidförsök lades in på min avdelning vägde han nästan 200 kilo.

Den gåtfulla

För ett par år sedan kom Agneta Pleijels roman Dubbelporträtt, en fri fantasi om mötet mellan den österrikiske konstnären och författaren Oscar Kokoschka och deckardrottningen Agatha Christie. Bokens nerv ligger i och dess konflikt kretsar kring hur Kokoschka kontrakterats av Christies familj för att måla ett porträtt av henne. Uppdraget har han tagit på sig motvilligt men efter de första avvaktande mötena utvecklas ett samtal, och en udda vänskap.

Minsta motståndets lag

2022 var året då cancelkulturen slog igenom på bred front som debattämne i svensk offentlighet.