Magasin > Universitetet utmanat (Nummer 7, 2013)

Nummer

I det här numret

Universitetet utmanat

Universitetet utmanat

Innehåll

Barnsligt enkelt

Den som är mottaglig för hans musik ser ingenting konstigt i att nämna Benjamin Britten i samma andetag som Bach och Beethoven. I år skulle han ha fyllt 100 år, och Carl-Göran Ekerwald botaniserar bland biografier och brev.

Tyst i klassen

Det finns en intressant debatt i USA som ifrågasätter dagens syn på framgång när det gäller uppfostran i familjen, utbildning i skola och på universitet samt ledarskap i företag och offentliga institutioner. Är dagens framgångsideal ytligt, "pratigt" och förvånansvärt kollektivt?

Maskar i det franska äpplet

Arbetslösheten är skyhög. Fransmännen har tappat självförtroendet, de skräms av globaliseringen och undrar hur framtidens välfärd skall finansieras. Det är nu eller aldrig François Hollande måste agera.

Glömda hjältar och gravar

Andra världskriget började inte när tyska trupper invaderade Polen 1939. Det började två år tidigare, när den spända relationen mellan Japan och Kina eskalerade till ett fullskaligt krig.

Kartornas återkomst

Begreppet geopolitik framstår förmodligen för en svensk publik som gammaldags och ideologiskt tvivelaktigt. Tankarna går till maktintriger och expansionssträvanden i det gamla Europa och till tänkare som Rudolf Kjellén - ärkekonservativ svensk statsvetare vid förra sekelskiftet.

Smutsiga händer

Behövs det ytterligare en bok om Niccolò Machiavelli? Man har nu i fem sekel dissekerat och diskuterat hans verk. Efter så många år borde väl det mesta vara sagt och utrymmet för nya tolkningar begränsat. Men det vore att underskatta den florentinske tänkaren, som dog 1527.

Roten till det goda

Ett årtal rymmer så mycket symbolik. Säg 1989, och associationerna flödar. För att inte tala om 1968. Eller 1945.

Född den fjärde juli

President Woodrow Wilson, som styrde USA under perioden 1913-1921, fick sin plats i européernas hjärtan efter att USA hade kommit till undsättning under första världskriget.

Lidande på distans

Vad man betraktar som historiens drivkrafter beror på perspektiv och infallsvinklar. Christopher Coker är i sin nya bok, Warrior Geeks, emellertid inte i tvivel.

En kusin av papper

Det är kanske inte så känt, men Tintin har faktiskt en kusin av kött och blod. En man som föddes 1946, uppkallades efter sin farbror, Georges Remi, och som dessutom blev tecknare, av alla yrken.

Det episka lappkastets historia

Exakt klockan 07.46 tisdagen den 11 september 2001, lämnade American Airlines Flight 11 gate 32B på Logan International Airport i Boston.

Den nya tidens melodi

I en sovjetisk partiresolution från 1918 kan man läsa att "musik är den renaste återspeglingen av människans andliga liv och den starkaste kraften för att forma viljan och känslorna hos massorna och en betydande kraft för att reformera mänskligheten".