Magasin > Vår tids stora kulturfråga (Nummer 9, 2021)

Nummer

I det här numret

Vår tids stora kulturfråga

Vår tids stora kulturfråga

Innehåll

Sluta att drömma

”Vi skal aflive den sejlivede myte, at det at gå på arbejde skal være lystbetonet.” Med de orden satte Danmarks socialdemokratiska statsminister Mette Frederiksen i somras tonen för sitt nya reformprogram. Arbete kan visserligen vara roligt och stimulerande, erkände statsministern. Men oftast är det inte det.

Rusta dig

”Vetenskap – bildning – tradition” är denna tidnings motto. Men vad är bildning?

Ge mig en debatt

Vi ser dem leende tillsammans på otaliga bilder. De vill lösa Sveriges problem, de vill åt samma håll, de trivs och, måste man säga, gör sig bra på bild ihop. Ebba Busch och Ulf Kristersson, partiledarna som vill bilda koalitionsregering.

Så dags nu

När jag arbetade på kvinnojouren på 1980-talet var hedersförtryck något välkänt. Jourerna och liknande stödverksamheter kontaktades av panikslagna unga kvinnor, som inte hade någonstans att ta vägen. Av exempelvis skolkuratorer eller socialtjänsten fick flickorna ofta rådet att åka hem och prata med sina föräldrar. Säkert menade de som försökte stötta flickorna väl, men de svenska myndighetspersonerna var helt marinerade i sin egen kulturella kontext och begrep inte – eller ville inte förstå – vidden av det förtryck de hjälpsökande levde under. Hemmet var ju den farligaste platsen för dessa flickor och unga kvinnor; att återvända hem kunde vara förenat med livsfara.

Snart ännu agilare

Det brukar heta att vissa artiklar skriver sig själva. Denna krönika skulle bokstavligen kunna ha gjort det. Jag hade kunnat klistra in Sveriges Radios platsannons för en ”Enterprise agile coach”, skickat räkningen och fullgjort uppgiften. Det hade säkert betraktats som en av mina bättre krönikor.

Nästa: Tema