Magasin > En ny världsordning? (Nummer 8, 2021)

Nummer

I det här numret

En ny världsordning?

En ny världsordning?

Innehåll

En tunn blå linje

När vi går in i valåret 2022 fyller den stora polisreformen sju år. Om vi får tro Bibeln, följer på sju goda år sju svåra och omvänt. Svåra har ur polisiär synvinkel onekligen åren från 2015 varit.

Raketen

En icke-politiker skakar om etablissemanget inför nästa års presidentval. Eric Zemmour fångar upp stämningarna i den franska identitetskrisen, skriver Karin Stensdotter.

Total kontroll

Regimen i Turkmenistan är en repressiv kleptokrati som isolerar sina medborgare från omvärlden. Landets rika gasfyndigheter drar till sig Kinas och Rysslands intresse, skriver Jens Westlund.

Det sista kapitlet

Mycket bitterljuv som vemodig. Efter John le Carrés senaste roman är det slut.

Samtal pågår

Sedan 2019 har utrikesminister Ann Linde arbetat målmedvetet för att förbättra de usla relationerna mellan Sverige och Israel. Sveriges erkännande av Palestina 2014, och flera uttalanden av dåvarande utrikesminister Margot Wallström väckte starka israeliska reaktioner.

Utopisternas kamp

Mahatma Gandhi och Nobelpristagaren Rabindranath Tagore var båda ledande i Indiens självständighetskamp. Men de hade helt skilda uppfattningar om hur den skulle föras.

Var sak på sin plats

Människan har ett medfött behov att sortera och namnge.

Oproportionerligt

Varför hatar så många modern arkitektur? Problemet är skalan.

Kom ner på jorden

Wokerörelsens retorik för tankarna till religiös puritanism. Bakom anspråken på öppenhet och progressiva värderingar ryms intolerans och krav på renlärighet.

Nästa: Krönika