Antisemitismen i Sverige: Allt stöd till Anders Persson!

Propalestinska protester. Nu även på svenska campus. Foto: David Geitgey Sierralupe/Flickr.

Så nådde de amerikanska propalestinska protesterna till slut svenska campus, några veckor innan terminen snart är till ända.

På KTH kräver studenter att universitetet ska stoppa allt samarbete med israeliska lärosäten – i praktiken israeliska forskare – och likställer därmed staten Israels handlingar med dess invånare. I Stockholm, Uppsala, Örebro och Lund skanderas hatramsan ”From the River to the Sea”, vars budskap är att staten Israel ska sluta att existera. Med allt vad det skulle innebära för det judiska folket. Ingen kan förneka slagordets antisemitiska grundbudskap.

Eller jo, förresten. Klart det finns de som förnekar det. Många till och med. På X (tidigare Twitter) går vänsterakademiker ned i brygga för att bortförklara eller tona ned uppenbar antisemitism inom den propalestinska rörelsen. Däremot blir varje försök från polisens sida att hantera demonstranterna ett uppenbart bevis på hur den svenska staten slår ned på minsta uttryck till stöd för befolkningen i Gaza, oaktat hur aggressiva eller högljudda protesterna är.

Bisarrt, gränsandes till rent obehagligt, är påståendet att proisraeliska demonstrationer ska ha haft ett ”mycket större problem med antisemitism” än propalestinska dito. Upp är ner, och ner är upp i vänsterns moraliskt bankrutta föreställningsvärld.

Natten till idag fick Mellanösternforskaren Anders Persson vid Linnéuniversitetet i Växjö sitt kontor vandaliserat. På en anslagstavla har någon bland annat skrivit på flera ställen ”Blod på dina händer” och ”Anders Persson sprider israelisk propaganda, hur mycket betalar de dig? Var ärlig” samt tejpat upp blodiga barnkläder. Persson utkom nyss med en rapport om hur antisemitismen i Sverige åter har blossat upp i spåren efter terrorattacken den 7/10.

Vi vet ännu inte vilka förövarna är. Men attacken mot honom sker inte i ett vakuum. Stämningen är oerhört hätsk. Persson måste få allt tänkbart stöd, från rättsväsende, kollegor och allmänhet.

Tyvärr är tystnaden från flertalet av de som vanligtvis ropar högst om vår demokratis nära förestående undergång, än så länge, öronbedövande.  

Erik Thyselius

Medarbetare i Axess.

Läs vidare