Efterlyses: svenska ministrar till Taiwan!

Ambassadör dr. Klement Gu. Foto: Erik Thyselius.

Det är hög tid för en svensk minister att besöka den demokratiska önationen.

Som om kriget i Ukraina och den vedervärdiga terrorattacken mot Israel inte vore nog ökar Fastlandskina det militära trycket mot den demokratiska önationen Taiwan. Genom att gradvis och metodiskt kränka taiwanesiskt luftrum och vatten blir det svårare för omvärlden att notera vad som verkligen sker, tills det riskerar att bli för sent (se Kinamedias artikel här).

Att det ligger i alla demokratiska länders intresse att hjälpa och stärka Taiwan är knappast någon överdrift. Likväl måste denna självklarhet gång på gång upprepas.

Med anledning av Taiwans nationaldagsfirande i tisdags träffade undertecknad tillsammans med andra ledarskribenter och journalister landets ambassadör i Stockholm, dr. Klement Gu. En poäng som Gu förde fram, och där Sverige kan bidra, är att arbeta för att Taiwan åter ges plats i internationella organisationer. Världshälsoorganisationen (WHO), är ett tydligt exempel. I globala rankingar hamnar Taiwans sjukvårdssystem mycket högt och landet kan bidra med viktig kunskap kring hur pandemier kan undvikas och/eller hanteras.

Ett WHO med Taiwan som medlem skulle självklart vara ett rött skynke för Xi Jinpings Kina. Det Kinesiska Kommunistpartiet (KKP) arbetar ständigt för att stänga ute önationen från samtliga internationella organisationer (precis som alla andra auktoritära stater beter sig mot mindre demokratier). Mot bakgrund av att KKP:s mörkläggning i början av pandemin gjorde covid-19 till en värre farsot än den redan var framstår Taiwan som en betydligt mer konstruktiv partner. Istället får taiwanesiska representanter finna sig i att inte ens släppas in i WHO:s högkvarter.

Ambassadören underströk också att Sveriges viktigaste bidrag till Taiwan främst återfinns inom de mjukare områdena: sjukvård, kultur, utbildning, handel med mera. En viktig handling för att visa solidaritet med Taiwan vore ett svenskt ministerbesök. Varför inte kulturminister Parisa Liljestrand? Eller utrikeshandelsminister Johan Forssell?

Nervösa röster kommer att höjas. Det finns, tycker de, alltid goda skäl till att sitta still i båten. Ett land som länge följt denna linje mot Peking är Tyskland. Trots det åkte utbildningsminister Bettina Stark-Witzinger från liberala FDP till Taiwan tidigare i mars. Den första minister att göra så på 25 år. Nog vore det väl fint om vår liberala utbildningsminister Mats Persson följde i hennes spår?

Erik Thyselius

Medarbetare i Axess.

Läs vidare