Klockan tickar för CDU

Det börjar brådska. På bild: världsklockan vid Berlin Alxeanderplatz. Foto: Ansgar Koreng/CC BY-SA 3.0 (DE)

Med tio månader kvar till nästa förbundsdagsval är det ännu inte klart vem som ska ta över CDU efter AKK.

Eftersom CDU är det största partiet är det också mest troligt att den som blir nästa partiledare också blir nästa förbundskansler (Gabor Steingarts nyhetsbrev 13/11). När tyskarna får frågan om vilka kandidater som vore lämpliga som förbundskansler leder Markus Söder kraftigt (60 procent). Därefter kommer Jens Spahn (39 procent), Friedrich Merz (29 procent), Armin Laschet (25 procent) och Norbert Röttgen (24 procent).

Till saken hör att Söder inte kandiderar (än) och är som bekant medlem i CDU:s systerparti CSU. Spahn kandiderar inte heller utan har slutit upp bakom Laschet, som alltså är mindre populär bland både väljarna och CDU-basen. Merz har förvisso ett starkt stöd bland gräsrötterna men har också han problem att nå ut utanför partileden. Få bedömare håller det för troligt att Röttgen har en sportslig chans att vinna sin kandidatur.

Till syvende og sidst är det CDU:s 1001 partiombud som väljer vem som blir nästa partiledare så varför fastna vid vad tyskarna i gemen tycker? (Det senaste budet är att stämman – som från början skulle ha hållits i april i år – ska genomföras i mitten av januari). Ett viktigt argument, givet att nästa kansler kommer från kristdemokratin, är att denne också måste kunna göra anspråk på att samla, om inte hela, så åtminstone stora delar av det tyska folket. Med tanke på att Tyskland är ett av Europas viktigaste länder spelar det därmed i högsta grad roll vem som blir CDU/CSU:s nästa ledare.

Erik Thyselius

Medarbetare i Axess.

Läs vidare