Nej TV4, det blev exakt som Hamas tänkte sig den sjunde oktober

En terrorist och lögnare. Hamasledaren Osama Hamdan. Foto: Skärmdump.

Statsvetaren Kahled Salih har skrivit en mycket intressant krönika på ledarplats i GP (21/12). Faktum är att den borde vara obligatorisk läsning.

Kortfattat handlar den om Hamas strategi att använda ett budskap riktat till den muslimska världen (total utplåning av staten Israel och förintelse av alla judar) och ett annat till Västvärlden (fokus på självständighetskamp, ”avkolonisering”, krav på eldupphör med mera). Det förstnämnda budskapet är starkt religiöst färgat, det senare anpassat för en sekulär publik (om än att den i grunden drivs av samma religiösa grundimpulser mer känt som ”woke”).

De senaste månaderna har det blivit uppenbart, tyvärr, hur väl strategin har fungerat inte bara mot demonstranter och aktivister utan också visavi nyhetsredaktionerna. Från de inledande dagarnas chock över Hamas slakt av barn, kvinnor och gamla hamnade fokus raskt på staten Israels agerande. Offren för terrorn förvandlades i samma veva till ett slags bakgrundsbrus när rapporteringen föll in i den sedvanliga mallen av typ ”Part A hävdar X, medan part B hävdar Y” (minns Ekots famösa ”Hamas har inte samma bild som dig”-intervju tidigare i höstas).

Att Israels krigföring granskas är naturligt. Konflikten tenderar däremot att skildras som en strid mellan två parter där, underförstått, den ena nog har rätt att vara sur på den andre och vice versa snarare än att Israel, en demokrati, är inbegripen i en existentiell kamp mot en fiende som vill förinta dess invånare – ja, faktiskt allt som Västvärlden står för. Att Hamas inte ”bara” är en terrororganisation utan även en djupt fascistisk rörelse missas eller förbises ofta.

Ska västerländska medier då intervjua höga företrädare för Hamas om de får chansen? Svaret är givetvis ja. I går hade TV4:s utrikeskorrespondent Terese Christianson fått möjligheten att träffa en av terrorgruppens ledare: Osama Hamdan. Intervjun kommenterades sedan i studion av Christianson. I sak korrekt hanterat och i den längre intervjun ges en del bakgrundsinformation.

Det som skavde rejält hos mig var dock att Hamdans uppenbara lögner om, till exempel, att Hamas inte hade som mål att våldta och kidnappa civila tas som seriösa utsagor av Christianson i studion (citat: ”…det blev inte riktigt som de hade tänkt sig…”, ca 35 sekunder in i klippet).

Återigen, det är inte fel att intervjua en terrorist som Hamdan och det är inte heller fel att återge det han säger. Att däremot ge sken av att det kan finnas en möjlighet, hur liten den än är, att Hamas inte skulle ha haft som mål att åstadkomma största möjliga skada är att göra sig till en nyttig idiot.

För nej, terrordådet den sjunde oktober blev precis som Hamas tänkte sig.

Erik Thyselius

Medarbetare i Axess.

Läs vidare