Tyska populister jublar över Macrons public serviceplaner

Macron. Vill reformera public service. Foto: Rémi Jouan, CC-BY-SA, GNU Free Documentation License, Wikimedia Commons

I slutet av maj annonserade den franska regeringen att modellen med en tv-licens skulle fasas ut innan året är slut. Jubelrop hördes från AfD, som undrade när Tyskland skulle följa i Macrons fotspår och avskaffa ”public serviceavgiften”.

Nu var det inte riktigt så enkelt. Sant är att tv-licensen, som stipulerar att alla franska hushåll med en mottagare ska betala 138 euro om året, ska bort och ersättas med en annan modell. Högst troligt kommer regeringen att presentera ett förslag till en public serviceskatt/-avgift när väl valen till parlamentet är klara. Oron bland franska journalister, återgiven av public serviceredaktionen på Tagesschau, är välbekant även för en svensk publik: hur säkerställa att oberoendet säkerställs om finansieringen går via skattsedeln? I praktiken har dock tidigare franska regeringar försökt ändra public servicebolagen, om än att dessa försök har varit fruktlösa.

Intressantare är bakgrunden till Macrons vallöfte i april om att public servicebolagen måste reformeras och bli till ett ”franskt BBC”. Dels finns det också i Frankrike en allmän debatt om en public serviceorganisation som blivit för stor och oöverblickbar. Dels var Macron tvungen att parera kraven från partierna till höger om minskade kostnader och delvisa privatiseringar av utsändarna. En annan viktig faktor, som Macron själv nämnde, är att tv-licensen tynger ”vanliga fransmäns” plånböcker i en tid då lönerna sjunker och priserna stiger.

Europa går mot tuffare ekonomiska tider. Frågan varför fattiga barnfamiljer i Frankrike (och för den delen Tyskland) ska finansiera svindyra sändningsrättigheter för brittisk och italiensk ligafotboll kommer att bli allt svårare att motivera med allmänna resonemang om demokrati och sammanhållning. Kanske blir därför nästa finansieringsmodell kopplad till inkomst?

Erik Thyselius

Medarbetare i Axess.

Läs vidare