Tyskland: slaktskandaler, rysk hackerattack och vapenrazzia skakar Bundeswehr

”Skärp dig, Vladi!”  Foto (ja, tyvärr): Kremlin.ru (CC BY 4.0)

Skatterna kommer inte att höjas lovar Merkel, coronakrisen framställer slakteribranschen i dålig dager, Kreml ligger bakom hackerattack mot Förbundsdagen och Bundeswehr riskerar att skakas av ännu en högerextrem skandal. Här är senaste nytt från Tyskland: 

Inga höjda skatter… än

I dagens utfrågning i Förbundsdagen lovade Angela Merkel att regeringen inte planerar några skattehöjningar i coronakrisens spår (Tagesschau 5/13). Hur det blir i framtiden kan Merkel inte säga: ”I annat fall vore vi spåmän”, blev svaret i kammaren.

Rysk hackerattack bekräftad

För fem år sedan lamslog en hackerattack Förbundsdagen i fem dagar (Der Spiegel 5/13). Nu har tyska utredare konstaterat att attacken utfördes av en man inom den ryska militära underrättelsetjänsten (GRU). I samband med en utfrågning i Förbundsdagen sade Merkel att uppgifterna ”smärtar henne”. Hon betonade också att detta var en del i en större strategi från Kremls sida. Målet förblir dock att sträva efter goda relationer med Ryssland, menar Merkel, även om skandaler av det här slaget uppenbart skadar den processen.  

Författningsdomare talar ut

Tyska författningsdomstolens underkännande av Europeiska Centralbankens (ECB) stödköpsprogram i förra veckan slog ned som en bomb i nyhetsflödet (Europaportalen 11/5). Följderna kan få stora konsekvenser för EU (se till exempel Jacob Sidenvall i Smålandsposten 13/5).

Andreas Voßkuhle, avgående domare i författningsdomstolen, tar däremot domslutet med ro (Die Welt 5/13). Att olika rättsinstanser kommer till olika slutsatser är inte konstigt och han ser domen som ett ”bidrag till en dialog”. Voßkuhle säger också att ”den liberala eliten” har ett medansvar för populismens frammarsch. Politikerna har inte gett tillräcklig uppmärksamhet till vanliga människors problem: ”Många har en känsla av att ha blivit lämnade i sticket”. Av barn och avgående domare får man höra sanningen?

Slakteribransch i skottgluggen

Coronaviruset har satt sökarljuset på den tyska slakterinäringen (Tagesschau 9/5). Flera massinsjuknanden bland slakterianställda i framförallt norra Tyskland har lett till politiska krav på förbättrade hygienkontroller och arbetsvillkor. Många som arbetar inom industrin är säsongsarbetare från Östeuropa och bor ofta trångt tillsammans i kollektivbostäder, vilket kan ha bidragit till smittspridningen.

Vapenrazzia hos kommandosoldat

En soldat ur Bundeswehrs specialförband (KSK: Kommando Spezialkräfte) har arresterats efter att polisen hittat sprängmedel, vapen och ammunition i samband med en razzia i mannens bostad (Frankfurter Allgemeine Zeitung 13/5). Den militära underrättelsetjänsten ska ha haft ögonen på mannen sedan 2017. Mycket pekar på att han varit en del av den högerextrema miljön i Tyskland. Historien är besvärlig för Bundeswehr, då det genom åren visat sig att flera soldater inom armén hyst högerextrema sympatier.

Erik Thyselius

Medarbetare i Axess.

Läs vidare