Befängt att likställa vattenskotrar med mopeder!

Foto: News Øresund – Johan Wessman

Med sol och värme kommer bad och vattenlekar. Men allt är inte så härligt som det låter. Olyckorna med vattenskotrar ökar runtom i landet och från flera håll önskas nu regelskärpning. Med rätta.

En vattenskoter kan komma upp i hela 130 kilometer i timmen. Ändå likställs den med en moped som når högst 45 km/h. Är vattenvägen så mycket säkrare än den vanliga vägen?

Nej. Det visar statistiken. Flera olyckor har inträffat och många vill nu skärpa regelverket så att det inte räcker med att ha fyllt 15 år för att få köra vattenskoter. I Helsingborg har man infört regeln om att man inte längre får köra närmare än 300 meter från en badstrand. Stockholm stad vill öka pressen på regeringen med körkortskrav och höjd åldersgräns till 18 år.

Eventuell förändring är upp till regeringen och infrastrukturminister Tomas Eneroth pekar på att ansvaret i första hand ligger hos föraren (och deras föräldrar, om de är unga). Men eftersom det inte tycks räcka säger han till Sveriges Radio (23/6) att han är beredd att driva frågan och införa ett förarbevis för körkort. Bra!

Körkort är den vettigaste vägen att gå och borde införas så snart som möjligt. Då får man nämligen något att förlora om man missköter sig. Vattenskotrarna har en olycksdrabbad historia. Det är så sent som i fjol som 15-årsregeln infördes. Men när den inte visat sig räcka är det bra att man är öppen för regeljusteringar som kan garantera mer vattenvett och sommarfrid för alla.

Katarina O'Nils Franke

Redaktionssekreterare i Axess.

Läs vidare