Det här är sanningen om Vita hjälmarna

Vita hjälmarna i Syrien. Foto: Wikimedia Commons

I går kom den tragiska nyheten att hjälporganisationen Vita hjälmarnas medgrundare, James Le Mesurier, omkommit utanför sitt hem i Istanbul. Vita Hjälmarna har genom åren räddat tusentals och åter tusentals människor i inbördeskrigets Syrien och dokumenterat Kreml och Assadregimens övergrepp mot civila.

Framförallt handlar det om användandet av tunnbomber och riktade flygattacker mot sjukhus. I takt med att Assad stärkt kontrollen över Syrien har det blivit hart när omöjligt för organisationen att verka i landet.

Eftersom varken Putin eller Assad har något intresse av att omvärlden ska ta del av dessa grymheter har det sedan flera år bedrivits ett intensivt propagandakrig mot Vita hjälmarna. På sociala medier och i regimtrogen media har den ena perversa lögnen avlöst den andra. Så har Vita hjälmarna anklagats för att ligga bakom alltifrån Assadregimens kemikalieattack mot den egna befolkningen till att vilja dra in Västvärlden i kriget. Bisarra fantasifoster, alltihop.

Det har tyvärr inte hindrat lögnerna från att fortplantas och så tvivel kring sig. Min största oro är att journalister inte orkar skriva om ämnen likt Vita hjälmarna av rädsla för en koordinerad attack från nätets självutnämnda ”sanningssägare”. Eller att redaktioner retirerar och nöjer sig med att återge vad båda sidor säger, med följden att lögnen ges lika stor vikt som sanningen. Det må spara tid och jobbiga frågor, men kan knappast kallas journalistik.

Därför är det desto viktigare att lyfta upp den enorma insats som Vita hjälmarna och Le Mesurier gjort för civilbefolkningen i Syrien. Tusentals liv har räddats tack vare dem. Det är sanningen.

Erik Thyselius

Medarbetare i Axess.

Läs vidare