Din tur Alfons Åberg

Man brukar säga att första tecknet på galenskap är att upprepa samma handling men förvänta sig ett nytt resultat. Därför är dramat som följer lika tröttsamt som förutsägbart.
I första akten får SVT klagomål från en upprörd förälder. Klagomålet gäller serien om Alfons Åberg, som finns att se både på SVT Play och i Bolibompa-appen. I avsnittet ”Alfons och Milla” blir Alfons retad för att han leker med en tjej och det sänder ”tråkiga signaler” till flickor. Detta trots att sensmoralen i avsnittet kan sammanfattas i den yttrade repliken ”hon är inte en tjej, hon är Milla”. Individ framför kön således.
I andra akten sammanträder SVT:s ledning och bestämmer sig för att ta bort det stötande avsnittet ur Bolibompa-appen men lämna det på SVT Play.
– En del av våra lite äldre program, såsom det här aktuella avsnittet där Alfons blir retad för att han leker med en tjej, lämpar sig bäst för barn att se tillsammans med någon vuxen så att man kan diskutera och reflektera tillsammans. Därför har vi valt plocka bort avsnittet från Bolibompa-appen där vi vet att många barn tittar ensamma, skriver SVT:s presstjänst till ETC.
I tredje akten rasar diverse skribenter över censur och hänvisar till debatterna om Tintin på Kulturhuset och vad Pippis pappa egentligen hade för yrke.
Det börjar alltid likadant, det slutar likadant och sen börjar det om igen. 

För att bryta cirkeln följer en lista på klassiska verk med dålig värdegrund som vi kan ta bort direkt, så slipper vi den här föreställningen gång efter annan:

Allt som skrevs under antiken. Föräldrar som dödar barn, förför styvbarn eller gifter sig med sina barn är dåliga förebilder.

Allt som skrevs under medeltiden. Cementering av klassamhället och unken kvinnosyn är inget vi ska låta oss inspireras av.

Allt som skrevs under renässansen. Samma problem som på medeltiden.

Egentligen det mesta som skrevs före 1990-talet. Ordet “värdegrund” förekom inte i det svenska språket innan. 

Foto Wikimedia Commons. Bilden är ett montage.

 

Catta Neuding

Medarbetare i Axess.

Läs vidare