Niall Ferguson ger EU en släng av sleven i Davos

Ord och inga visor från Niall Ferguson. Foto: Fronteiras do Pensamento/Greg Salibian 

Tidningen Die Welt publicerade igår (23/1) en intervju med historikern Niall Ferguson. Med toppmötet i Davos som fond skräder sannerligen inte Ferguson orden när han får frågor om EU:s ”gröna giv”, Europas framtid och Angela Merkel.

”Européerna har intalat sig själva att den gröna given på ett magiskt sätt ska öka tillväxten trots att allt pekar på att en sådan kommer att leda till motsatsen”, menar Ferguson och dömer ut given som det för tillfället märkligaste projektet ”på hela jorden”.  Att Tyskland i samma veva håller på att avveckla kärnkraften ger han inte mycket för.

Inte blir det muntrare när frågorna kommer till försvar och säkerhet: Europa måste sluta skälla på USA och ändå förvänta sig att Vita huset ska komma till undsättning vid en kris. I det fall Macrons uttalande om att Nato är ”hjärndött” skulle visa sig vara sant så gör européerna bäst i att rusta upp det egna försvaret. Att EU är upptaget med en grön giv när Ryssland och Kina styrs av auktoritära regimer med siktet på den fria världen ter sig huvudlöst: ”Hallå? Vakna!”, uppmanar Ferguson.

Förbundskansler Angela Merkel beskrivs som en ”briljant taktiker” men en ”katastrofal strateg”. Alltifrån euro- till flyktingkrisen har präglats av saktfärdighet och felslut, anser han. Det europeiska projektet har kommit till ett stopp – EU kommer inte gå mot någon närmare integration.

På frågan om var Tyskland är om tio år ser Ferguson ett japanskt scenario: tillväxten kommer att vara mycket låg parat med nollprocentig inflation, med den skillnaden att Tyskland också kommer att ha problem med migrationen. ”Politiken kommer att vara mycket instabilare än i det japanska fallet”, avslutar han.

Ord och inga visor, alltså. Niall Ferguson har förvisso inte gjort sig känd för sin optimism – tänk om världen faktiskt inte går åt helvete? – men nog finns det här en och annan lärdom även för den som uppskattar det europeiska projektet. Inte minst vad gäller många staters underlåtenhet att satsa på det egna försvaret. Med andra ord: dags för Europa att kavla upp ärmarna.  

Erik Thyselius

Medarbetare i Axess.

Läs vidare