S borde lära av sitt tyska systerparti

Persona non Greta? Magdalena Andersson borde hellre lära av tyska partikollegan Olaf Scholz. Foton: Wikipedia/riksdagen.se

Greta Thunbergs Fridays for future uppmanas i Tyskland att byta namn för att den tyska delen av rörelsen inte ska behöva befläckas av hennes uttalanden i konflikten mellan Israel och Palestina. Pinsamt.

Det hela började med att Greta Thunberg lade ut en bild på X (tidigare Twitter) och uppmanade till solidaritet med Palestina och Gaza. Inte ett ord om offren för Hamas attacker mot Israel. Tyska medier reagerade.

Nyligen avbröts Thunberg av en man som vågade komma fram och protestera mot hennes Palestina-stöd. ”Jag kom hit för en klimatdemonstration, inte en politisk åsikt”, sa mannen (DN 15/11). Och Ricarda Lang, ordförande för det tyska miljöpartiet De Gröna, håller med. Hon säger att ”Greta Thunberg utnyttjar klimatrörelsen för att ta ställning för den ena sidan i Israel-Palestina-konflikten”.

Varför hörs inte liknande resonemang från Märta Stenevi i Miljöpartiet?

Tyskland kan sin historia, men Sverige tycks emellanåt ha glömt bort Förintelsen. Förbundskansler Olaf Scholz reste till Tel Aviv den 18 oktober och sa att det i dessa svåra tider bara fanns en tänkbar plats för Tyskland. Vid Israels sida.

Samtidigt i Sverige har vi alla Magdalena Anderssons märkliga utspel i riksdagen igår i färskt minne. Man kunde man önska att våra svenska socialdemokrater kunde resonera mer som sitt tyska systerparti.

Katarina O'Nils Franke

Redaktionssekreterare i Axess.

Läs vidare