SD: företagarnas parti?

Företagarnas val? Foto: News Øresund – Johan Wessman (CC BY 3.0) 

I bloggen politologerna skriver statsvetaren Patrik Öhberg om hur SD:s utveckling i väljaropinionen förändrats de senaste tio åren (texten är en sammanfattning av Öhbergs bidrag i SOM-antologin Regntunga skyar som du hittar här). Att SD attraherat, och fortsätter attrahera, arbetarväljare från S och besvikna högerväljare från M är väl känt.

Vad som är oroande för M är att SD:s stöd bland företagare under denna period gått från försumbart (2 procent) till betydande (23 procent), enligt SOM-institutets mätningar. Utvecklingen återspeglas i M:s halverade stöd bland företagare de senaste tio åren: från att ha samlat 59 procent 2009 till 28 procent 2019.

Nu är tio år förvisso en evighet i politikens värld. Det vore därför märkligt om andelen företagare som ansåg att SD var ”bästa parti” varit helt oförändrad, givet hur den politiska utvecklingen sett ut i stort. Med det sagt finns det goda skäl för M att fundera över varför man förlorat så många ur sin väljarbas till SD. Att våld och gängkriminalitet uppfattas som ett av de största hindren att bedriva verksamhet av allt fler företagare kan ge en viktig ledtråd till varför.

Coronakris i all ära, för brottsligheten är ingen recession i sikte.  

Erik Thyselius

Medarbetare i Axess.

Läs vidare