Tyskland: feta kaniner, gamla käpphästar och ”Merkelmania”

Kom ihåg: Det är du som betalar för showen. Foto: Creative Commons

Här kommer ett nyhetssvep från Tyskland. Kaniner, coronaobligationer och käpphästar står på menyn. Håll till godo:

Trollkarlen Olaf Scholz:
Ekonomijournalisten Gabor Steingart liknar i sitt nyhetsbrev Tysklands finansminister Olaf Scholz (SPD) vid en trollkarl som ur sin hatt drar fram den ena kaninen tjockare än den andra: ökat statligt riskövertagande, riktade stöd och krediter i mångmiljardklassen presenteras varje dag. Sammanlagt ökar krisåtgärderna statens utgifter med drygt 650 miljarder euro, samtidigt som skatteintäkterna minskar med nästan 50 miljarder euro jämfört med 2019. Steingart höjer ett varnande finger och påminner om att det är skattebetalarnas hårda slit som ligger bakom varje ”kanin” Scholz drar fram ur sin hatt.

Ont blod:
De tyska storföretagens fortsatta aktieudelningar väcker ont blod. Debatten är identisk med den svenska. Carsten Schneider, en av SPD:s ledare i förbundsdagen, vill se ett utdelningsstopp för alla företag som tagit emot stöd. Förbundsledamot Thomas Heilmann (CDU) är också kritisk, men ser hellre att man uppmanar företagen till återhållsamhet. Om det inte fungerar måste framtida stöd komma med krav på utdelningsrestriktioner. Kraven på regeringen i denna fråga kommer inte att minska. En påminnelse om att folkviljan finns representerad i förbundsdagen och inte hos exekutiven, konstaterar Steingart. En viktig läxa även för svenska politiker.   

Coronaobligationer:
Italiens premiärminister Giuseppe Conte fortsätter att kräva coronaobligationer som lösning på krisen. I en intervju med Südeutsche Zeitung (SZ) menar Conte att Italiens statsbudget, med undantag för 2009, visat mer inkomster än utgifter de senaste 22 åren. Steingart är inte imponerad över vare sig SZ eller Conte, då Italien (enligt honom) inte haft en statsbudget i balans sedan 1988. 2019 var utgiftsglappet 45 miljarder euro. Det motsvarar Tysklands försvarsbudget. Debatten om coronaobligationer har bara börjat, och till skillnad från 2010-talets strid om euroobligationerna är Tysklands intellektuella elit idag betydligt mer kluven i frågan (min kommentar).

Gamla käpphästar rids igen:
I takt med att den inledande förvirringen och osäkerheten kring coronapandemin sakta sjunker undan återgår politikerna till att rida gamla käpphästar, rapporterar Tagesschau. AfD har äntligen kommit fram till en enhetlig linje i coronafrågan och hittat tillbaka till sitt Merkelförakt: regeringen har inte gjort något rätt och allt är Merkels fel. SPD:s ena partiledare Saskia Essen vill gärna se en återinförd förmögenhetsskatt. ”Starka axlar ska också bära mer”, menar Essen. Liberala FDP:s Christian Lindner påminner om vikten av sänkta skatter och avgifter i coronakrisens tidevarv om företagen ska klara sig. Dessutom borde solidaritetsskatten (som gått till återuppbyggnaden av forna Östtyskland) avskaffas även för höginkomsttagare. Här får Lindner, kanske oväntat, stöd av CSU:s Markus Söder. Die Linke kräver mer pengar till arbetstagarna och ökade offentliga utgifter – och önskelistan uppfylls ju så gott som varje dag. Men vad gör det när regeringspartierna är de som belönas i opinionen? Surt, sa Lenin om rönnbären.

”Merkelmania”:
Die Welt rapporterar att Angela Merkels krishantering hyllas av New York Times, The Atlantic och CNN och döper fenomenet till ”Merkelmania”. NYT:s kolumnister drömmer, väl medvetna om att scenariot är omöjligt, till och med om förbundskanslern i Vita huset (!). CNN anser att federalismen fungerar betydligt bättre i Tyskland jämfört med i USA, där Vita huset och guvernörerna ständigt bollar ansvaret för krisen mellan sig. Nu har ju samarbetet mellan Berlin och förbundsländerna knappast varit friktionsfritt, men jämfört med Trumps krishantering så får man ändå anse det som ett under av samförstånd. Die Welt konstaterar också att hyllningarna av Merkel följer en ideologisk skiljelinje då den främst förekommer inom den liberala mediesfären.       

Erik Thyselius

Medarbetare i Axess.

Läs vidare