Tyskland: kanslerkandidat Söder?

Berlin nästa för Söder? Foto: Freud (Wikimedia Commons) 

Under normala omständigheter skulle det vara givet att den som blir nästa partiledare för CDU också blir den som utnämns till kanslerkandidat (och därmed med högsta sannolikhet även blir nästa förbundskansler).

Denna vår har som bekant dock varit allt annat än normal. Nordrhein-Westfalens ministerpresident Armin Laschet, Friedrich Merz och Norbert Röttgen kämpar alla tre om ordförandeposten i CDU (varav de två sistnämnda för stunden anses mer eller mindre borträknade).

Deras tuffaste motståndare kandiderar dock vare sig till posten som CDU-ledare eller kanslerkandidat: i vårens och sommarens mätningar har Bayerns ministerpresident Markus Söder (CSU) haft ett stabilt försprång framför alla andra. I medierna lyfts Söder allt oftare fram som den troligaste kanslerkandidaten, även om han själv inte vill bekänna färg (än, ska tilläggas). Helt okomplicerat är det dock inte: för att CDU ska ställa sig bakom en CSU-kanslerkandidatur måste Söder ha en parhäst från moderpartiet (CDU) med sig.

Hälsominister Jens Spahn (CDU) skulle fylla den rollen perfekt – inte minst då han anses ha hanterat coronakrisen skickligt – om det inte vore för att han redan kandiderar till posten som vice-ordförande för CDU tillsammans med Armin Laschet. Det politiska priset om Spahn skulle ställa sig bakom Söder utan Laschets välsignelse skulle bli väldigt högt. Ett scenario som det spekuleras i är om Laschet självmant skulle kliva av partiledarracet – i utbyte mot en tung post – och på så vis öppna för Spahn som partiledare och Söder som kanslerkandidat.

Klart är att tanken på att släppa fram en CSU-politiker till posten som kanslerkandidat är mindre främmande än på mycket länge inom CDU.              

Erik Thyselius

Medarbetare i Axess.

Läs vidare