Tyskland: Yrkesaktivism väcker ilska 

Klimatprotest utförd av "Letzten Generation" i Berlin förra året. Foto: Stefan Müller/Flickr.

Klimataktivist som yrke? I Berlin är allting möjligt.

223 000 arbetstimmar, 756 gripna personer och 2 700 väckta åtal. Det är facit när Berlins poliskår summerar hur mycket tid och arbete som behövts läggas ned under 2022 på protestaktioner utförda av klimatgruppen ”Letzte Generation” (sv. Sista generationen).

En längre artikel i Welt am Sonntag (6/1–23) har granskat hur den anonyma föreningen ”Wandelbündnis” (ung. ”Omställningsförbundet”) stöttar olika slags aktivistgrupper ekonomiskt och juridiskt, däribland medlemmar ur Letzte Generation. Föreningen har varit aktiv i Berlin sedan 2020 och verkar för ”ekologisk-social omställning av samhället”. De ekonomiska turerna är något krångliga, men kontentan är att Wandelbündnis i egenskap av en juridisk förening har mandatet att skriva ut arbetsintyg till individer som är medlemmar i aktivistgrupper. På så sätt kan en person få ut 1 300 euro i månaden för att ägna sig åt aktivism på heltid.

En lejonpart av pengarna kommer ursprungligen från ”Climate Emergency Fund” i Kalifornien, en stiftelse som finansierar flera andra klimatrörelser i Europa. Den tyngsta donatorn är Aileen Getty, vars farfar Jean Paul Getty var en av världens första oljemiljardärer.

Många Berlinbor börjar tröttna rejält på alla bilköer som de fastlimmade aktivisterna skapar. Vetskapen om att det förekommer betalda aktivister lär nog inte ändra sympatierna till det bättre. Än så länge menar Författningsskyddet att Letzte Generations aktiviteter, om än att de är olagliga, inte är tillräckliga för att klassas som en extremistisk rörelse.

Extremism eller inte. Det politiska trycket kommer att vara fortsatt högt i frågan under 2023. Knivigast är kanske läget för Die Grünen. Å ena sidan sympatiserar partiet med många av klimatrörelsens krav, å andra sidan måste man nu ta ansvar för den förda klimatpolitiken. I praktiken innebär det återstartade kolkraftverk på grund av kärnkraftsnedläggningen.

”Reality bites”, som amerikanarna brukar säga.   

Erik Thyselius

Medarbetare i Axess.

Läs vidare