Tyskland: ”Zeitenwende” med förhinder, nyårskravaller och efterlysta extremliberaler

Christine Lambrecht (SPD). Foto: Nato/Flickr.

Försvarsminister Christine Lambrecht (SPD) lever inte upp till förväntningarna, synen på nyårskravallerna i Berlin splittrar CDU och public service största satirprogram häcklar liberaler. Ett nyhetssvep från Tyskland.

Lam rapport från Lambrecht

Tysklands förvarsminister Christine Lambrecht presenterade i veckan en rapport som tagits fram i syfte att göra Bundeswhr ”redo för framtiden”. Med ett brinnande krig i Europa kan det tyckas vara hög tid. Men den som hoppades på stora reformer i linje med förbundskansler Olaf Scholz (SPD) ”Zeitenwende” blir besviken, skriver Welt. Rapporten listar förvisso 200 olika åtgärder, varav inga är okända eller revolutionerande, men eftersom konkretion uteblir vad gäller hur dessa åtgärder ska realiseras blir utredningen en pappersprodukt utan substans. ”Det här är ett verk av en revisor som ägnar sig åt micromanagement, inte ett paradigmskifte av en reformator”, beklagar sig tidningen. I rättvisans namn ska sägas att Lambrecht från början var fel person på posten. Ytterst ansvarig för Tysklands långsamma upprustning är förbundskansler Scholz.

Slutsats? ”Zeiteinwende”, var god dröj…

Nyårskravallerna splittrar CDU

De våldsamma scenerna från bland annat Berlin i samband med nyårsfirandet har ånyo satt igång en debatt om integration och migration i Tyskland. Från CDU och CSU riktas hård kritik mot både förbundsregeringen och det röd-röd-gröna styret i Berlin. CSU:s ordförande Markus Söder menar i en intervju från skidbacken i Alperna att den här typen av scener utspelar sig med jämna mellanrum i Berlin och att det huvudsakligen beror på att polisen har ett alldeles för svagt stöd från politikerna. Att något liknande skulle ske i Bayern vore otänkbart, menar han. CDU:s partiledare Friedrich Merz, som förvisso också kritiserar regeringen, har däremot en knepigare position än sin bayerska kollega. Å ena sidan finns här en möjlighet för CDU att positionerna sig mot SPD, Die Grünen och liberala FDP:s liberalare hållning i migrationsfrågan (bland annat ska det bli lättare att stanna i Tyskland för asylsökande som fått avslag).

Å andra sidan finns det en liten, men inflytelserik krets, av CDU-politiker som är lojala med Angela Merkels arv. Bland andra Daniel Günther och Hendrik Wüst, ministerpresidenter i delstaterna Schleswig-Holstein respektive Nordrhein-Westfalen (NRW). NRW är en tung delstat för CDU och dess lokala ledning har markerat att de vill följa en annan migrationspolitik än den som Merz representerar. Vad som kunde vara ett öppet mål blir därför tvärtom ett knivigt läge för partiledningen. Snart åtta år efter flyktingkrisen splittrar frågan fortfarande CDU. Förbundsregeringen tackar och tar emot.   

”Ska det här vara humor!?”

I slutet av november visade programledaren för den tyska editionen av ”Veckans nyheter” (heute show), Jan Böhmermann, upp en efterlysningsaffisch på flera liberala politiker (bland annat FDP:s partiledare Christian Lindner) samt journalister. Plakatet byggde på de affischer som Västtyska staten lät trycka för att fånga in medlemmarna i Rote Arme Fraktion (RAF). Poängen Böhmermann vill göra är att det är lika absurt att jämföra klimataktivism med terrorism som det är att likställa FDP med RAF.

Kul eller ej, en av de avbildade skulle föreställa före detta Spiegel och nuvarande Welts utgivare Stefan Aust, som inte uppskattade skämtet. En domstol ger nu Aust rätt, eftersom personen på bilden inte var Aust utan en skådespelare som porträtterade denne i filmen ”Der Baader Meinhof Komplex”. Bilden, som alltså inte föreställer Aust, får inte visas i TV i direkt anslutning till hans namn eftersom det anses integritetskränkande. Hur ZDF, kanalen i vilken ”heute show” visas, ska lösa detta rent praktiskt återstår att se. Turerna kommer hursomhelst säkerligen bli nytt material i Böhmermanns show.

Undertecknad är själv allergisk mot uttalanden i stil med ”Jag tycker man ska skoja om allt, men”…

Men… visst vore det ändå lite omväxlande om Böhmermann skulle kunna driva med den moraliserande urbana elit han själv tillhör någon gång. Var det någon som sade ”Extinction Rebellion”?      

Erik Thyselius

Medarbetare i Axess.

Läs vidare