Vass valrörelse i vårt vackra grannland

På plats i Helsingfors. Här utanför presidentens högvakt.

På plats i Helsingfors inför stundande presidentval kan konstateras att Sveriges och Finlands relationer är fortsatt starka – och de har anledning att stärkas ännu mer.

Under pandemin, Natointrädet och genom det ökade behovet av utbyggd kärnkraft visar Finland framfötterna. De har gjort rätt på många sätt och vi kan med rätta vara både stolta över och avundsjuka på vår granne i öst.

Men som andra goda förebilder som gjort rätt ”från början” finns det risk att bli omsprungen.

Tyskland var tidigt med tekniken för solceller och fick göra stora investeringar i forskning och infrastruktur för detta. Sedan har andra länder kunnat lära av detta och växla om med billigare, mer högteknologiska motsvarigheter. Blir det en liknande effekt nu; när Sverige ska återskapa sitt civila försvar?

Detta är frågor en del i Finland funderar på nu, konstaterar vår svenska ambassadör Nicola Clase under ett journalistmöte i Helsingfors.

Men det är heller ingen tävling. Vi kan och vi bör lära av varandra. Finland och Sverige är mer kollegor än konkurrenter.

Just nu ser det hyfsat jämnt ut mellan presidentkandidaterna Pekka Haavisto (Gröna) och Alexander Stubb (Samlingspartiet, som motsvarar vårt svenska parti Moderaterna), men Sannfinnländarnas Jussi Halla-aho har också seglat upp som tänkbar kandidat och kvällen får utvisa vilka två det blir inför andra omgången då Finlands president ska väljas.

Under en pressträff i fredags med Alexander Stubb konstaterade han apropå rådande omvärldsläge: ”Jag har aldrig känt mig mer nordisk än nu. Vår gräns är Sveriges gräns”.

Sverige har all anledning att säga detsamma!

Katarina O'Nils Franke

Redaktionssekreterare i Axess.

Läs vidare