Magasin > Ideologiska slagfält (Nummer 2, 2010)

Nummer

I det här numret

Ideologiska slagfält

Ideologiska slagfält

Innehåll

Roth utan rötter

Vandring och flykt, hemvist och hemlöshet är centrala teman i Joseph Roths författarskap. Han brottades under hela sitt liv med identitetsproblematiken och var en typisk representant för det Centraleuropa som slogs sönder av de totalitära rörelserna.

Ett känsligt och begåvat barns död

Den tillbakadragne J. D. Salinger skapade ett eget litterärt universum kring den fiktiva familjen Glass. Kanske var det ett paradoxalt försök att gömma sitt innersta liv mitt i offentlighetens strålkastarljus.

”Borgarna är fast i finkulturpolitik”

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson står på tur i Axess serie med partiledarsamtal inför valet 2010. I ett antal intervjuer försöker Johan Lundberg utröna hur partierna förhåller sig till frågor som berör kultursyn, bildningsideal och utbildningspolitik.

Jagets obotliga ensamhet

För den moderna människan är det egna jaget centralt samtidigt som hon till varje pris vill undvika att konfronteras med det. Hur tar man sig bortom sig själv?

Så låter du myndig

Under slutet av 1900-talet blev meningarna kortare och mer likformiga. Lars Melin tror dock att vi åter kommer att få en mer varierad meningslängd.

Therese topplista

För att en gång för alla komma till rätta med frågan om konstens kvalitet har Therese Bohman ställt samman en objektiv lista över världens bästa målningar. Seriens sista del behandlar världens bästa målning Jägare i snö av Pieter Brueghel.

Cartifiering på schemat

Tanja Bergkvist om genuscertifierade tandläkare.

Nästa: Recension