Magasin > När privat­sfären krymper (Nummer 8, 2013)

Nummer

I det här numret

När privat­sfären krymper

När privat­sfären krymper

Innehåll

Därför lever Hesiodos

Den antike poeten Hesiodos är upphovsman till många kända myter. Dessa myter talar fortfarande till oss, förmodligen därför att de uttrycker filosofiska och moraliska sanningar.

När känslorna dominerar

Det har blivit mer fokus på känslor, och mindre på kunskap, i samhällsprogrammen i SVT och P 1.

Inte någon sorglös artist

Under 1940- och 50-talen regisserade och medverkade Hasse Ekman i några filmer som blivit klassiska. Nu finns flera av dem på dvd.

Arvet från Grimm

200-årsjubileet av bröderna Grimms sagor firas nu stort i Tyskland. Men arvet efter de två bröderna är komplicerat.

Framtidshoppet som försvann

Under 1960-talet bröt den första Star Trek-serien ny mark på mer än ett sätt. En av huvudrollsinnehavarna var en svart kvinna och flera avsnitt behandlade för sin tid kontroversiella och banbrytande teman.

Marcel Proust och filmkonsten

För nästan jämnt 100 år sedan - den 14 november 1913 - utkom en av 1900-talets mest minnesvärda romaner. Den heter Swanns värld, och utgör första delen av Marcel Prousts sju band långa romanserie På spaning efter den tid som flytt (1913-1927).

Det var inte bättre förr-förr

Många är de som idag i enskilda artiklar eller antologier klagar över obildning i allmänhet och humanioras svåra belägenhet i synnerhet - ett exempel bland många är Till vilken nytta? En bok om humanioras möjligheter med Tomas Forser och Thomas Karlsohn som redaktörer.

Tilliten vilar på moraliska förbud

Vårt välstånd vilar på arbetsdelning och utbyte, som i sin tur vilar på att det finns tillit även mellan människor som inte känner varandra. Ekonomen David C Rose har skrivit en uppmärksammad bok om förutsättningarna för denna tillit.

Från Pax Britannica till Pax Americana

Winston Churchill räddade världen från Hitler men fick också uppleva att britterna förlorade sitt imperium. Om detta skriver Svante Nordin i en ny bok.

Nästa: Recension