TV > Global Axess 2023: Ledarskap och statskonst > Del 2 av 10 – John F Kennedy och löftet om demokrati

Global Axess 2023: Ledarskap och statskonst

Del 2 av 10 – John F Kennedy och löftet om demokrati

Fredrik Logevall är professor i statsvetenskap vid Harvard och författare till ett flertal böcker om amerikansk politik och utrikespolitik. Justin Webb intervjuar honom om John F Kennedy och demokrati.

Inspelat på Engelsbergs bruk den 15-16 juni 2023.

Del 2 av 10 – John F Kennedy och löftet om demokrati

Global Axess 2023: Ledarskap och statskonst

Fredrik Logevall är professor i statsvetenskap vid Harvard och författare till ett flertal böcker om amerikansk politik och utrikespolitik. Justin Webb intervjuar honom om John F Kennedy och demokrati.

Inspelat på Engelsbergs bruk den 15-16 juni 2023.

Publicerat 15 aug, 2023
Tillgängligt till Tills vidare

Del 10 av 10 – The Rising Nuclear Risk

Kristin Ven Bruusgaard är verksam vid Norges civila och militära underrättelsetjänst och universitetet i Oslo. 70 år efter kärnvapnens uppkomst förefaller risken för att de används i stormaktskonflikter vara större än någonsin. Hon diskutar här denna ökande risk med journalisten Justin Webb.
Politik 03 okt, 2023

Del 9 av 10 – Sydfronten: Australiens strategi i indopacifiska regionen

Rory Medcalf är chef för National Security College vid Australian National University. Han har en karriär inom bland annat diplomati, akademi och journalistik bakom sig. Här samtalar han med Justin Webb om Australiens relation till Kina och de lärdomar den kan ge för demokratier i en farlig värld.
Politik 26 sep, 2023

Del 8 av 10 – AI på slagfältet

Kenneth Payne är professor vid King's College London. Hans forskning fokuserar på politisk psykologi och strategi. Vad händer på längre sikt när man går ut i krig? Han intervjuas här av den brittiske journalisten Justin Webb.
Politik 19 sep, 2023

Del 7 av 10 – Konsten i statskonsten

Philip Zelikow är professor i historia vid University of Virginia. Han menar att praktiskt ledarskap har två dimensioner. Den första är att välja vad man ska göra. Den andra är hur man gör det. Här talar han med journalisten Justin Webb om hantverket i statskonst.
Intervju 12 sep, 2023

Del 6 av 10 – Mannerheims väg till geopolitiker

Henrik Meinander har skrivit en biografi över Gustaf Mannerheim, den mest kända finländska statsmannen i modern historia. Efter 30 år i den kejserliga ryska armén återvände han hem till Finland 1917. Justin Webb intervjuar den finländske historikern Henrik Meinander om Mannheim och hur en geopolitiker blir till.
Historia 05 sep, 2023

Del 5 av 10 – Margaret Thatcher: Kvinnan de kunde göra affärer med

Den brittiska journalisten Charles Moore har bland annat skrivit en auktoriserad biografi om Margaret Thatcher. Thatcher konfronterade tidigt sovjetkommunismen, men hon var också den kvinna som ryssarna kände att de kunde göra affärer med. Här intervjuas Moore av Justin Webb.
Intervju 29 aug, 2023

Del 4 av 10 – Strävan efter ryktbarhet – från Troja till Westminster

Justin Webb intervjuar den engelska skribenten och redaktören Daisy Dunn. Hon har publicerat flera böcker om klassicism och här samtalar de bland annat om den klassiska litteraturens påverkan på det moderna livet och den moderna statskonsten.
Intervju 22 aug, 2023

Del 3 av 10 – Charles de Gaulles syn på ledarskap

Justin Webb intervjuar Julian Jackson, professor i modern fransk historia vid University of London. De samtalar om den franske statsmannen Charles de Gaulle och hans vision om ledarskap.
Intervju 15 aug, 2023

Del 1 av 10 – Nato i den strategiska konkurrensens tidevarv

Justin Webb intervjuar Benedetta Berti, chef för policyplanering i generalsekreterarens stab i NATO. NATO genomgår en djupgående strategisk militär och politisk anpassning. Webb pratar med Benedetta Berti om betydelsen av den transatlantiska alliansen i en omvälvande tid.
Intervju 15 aug, 2023