Om kommunismens ideologi
Centraleuropas kommunistiska öde
Varför gick det så snett med kommunismen och varför lockar kommunismen unga människor ännu idag? Svenskar som ägnat sig åt kommunismens historia diskuterar ideologins lockelser och den dystra verkligheten ur ryskt och svenskt perspektiv.
Pragvåren 1968 var en vändpunkt i kommunismens historia i Centraleuropa på vägen från Ungernrevolten 1956 till det demokratiska genombrottet genom Solidaritets valseger i Polen 1989. Journalister och forskare med erfarenheter från Polen, Tjeckoslovakien och Ungern samtalar om ländernas gemensamma öde under den kommunistiska epoken. Leder samtalen gör professor Kristian Gerner.
Medverkande i del 1:
Klas-Göran Karlsson, professor, Lunds Universitet
Håkan Blomkvist, lektor, Södertörns högskola
Kjell-Albin Abrahamsson, journalist
Medverkande i del 2:
Jakub Szwincicki, redaktör, Utrikespolitiska Institutet
Ildiko Asztalos-Morell, forskare, Uppsala Universitet
Tomas Sniegon, docent, Lunds Universitet
Lockande ideal med förödande konsekvenser
Jag har besökt framtiden och den fungerar. Så skrev den radikale amerikanske journalisten Lincoln Steffens om sin resa till Sovjetryssland 1919. Hans ord har citerats flitigt, men bara som exempel på hur fel något kunde bli. Kommunismens historia blev inte berättelsen om ett paradis på jorden. I det första av två program med titeln Om kommunismens ideologi diskuterar professor Kristian Gerner med gäster idealens dragningskraft och verklighetens besvikelse.
06 feb, 2009